Περνώντας από σκληρή εκπαίδευση και σπάζοντας τα τοπικά ταμπού, γενναίες νοτιοαφρικανές κυνηγούν όσους… κυνηγούν λαθραία άγρια ζώα στη Νότια Αφρική. Οι σκληροτράχηλες Black Mambas κάνουν τη διαφορά.

Αν και οι περισσότερες μονάδες στην Αφρική που προστατεύουν την άγρια φύση από τους εισβολείς λαθροθήρες αποτελούνται από ένοπλους άνδρες, η συγκεκριμένη ομάδα πρωτοτυπεί.

Δημοσιογράφοι του BBC ανακάλυψαν αυτή τη μονάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2013 παίρνοντας το όνομά της από το γνωστό θανατηφόρο φίδι.

Όπως αναφέρει το βρετανικό ρεπορτάζ, οι Black Mambas είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία μονάδα κατά της λαθροθηρίας στη Νότια Αφρική.

Από τότε που ιδρύθηκαν το 2013, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική διατήρηση της άγριας ζωής. Αφαιρώντας παγίδες, η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει μειώσει σημαντικά τη λαθροθηρία και έχει εξαλείψει τη λαθροθηρία ρινόκερων εντός του Olifants West Nature Reserve στο περίφημο Εθνικό Πάρκο Greater Kruger στη Νότια Αφρική.

Τα όπλα  

Η ομάδα έχει υπό την ευθύνη της μια τεράστια έκταση περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά οι μέθοδοί τους πρωτοτυπούν.

Η προσέγγισή τους είναι κάπως αμφιλεγόμενη, καθώς δεν φέρουν κανένα όπλο και αντ’ αυτού, όταν συναντούν ένοπλους λαθροκυνηγούς, βασίζονται σε ενισχύσεις, οι οποίες βέβαια βρίσκονται μακριά από το σημείο. Οι δασοφύλακες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και λειτουργούν διαθέτοντας το δικό τους κέντρο ελέγχου.

Βασικό μέρος αποστολής των Black Mamba είναι η εξουδετέρωση παγίδων των λαθροκυνηγών.

Τα μοναδικά τους όπλα είναι σπρέι πιπεριού, χειροπέδες και ασύρματοι, δίχως να εμπλέκονται σε συμπλοκές, ωστόσο, έχουν περάσει από εντατική εκπαίδευση και στρατιωτική πειθαρχία για να αντιδράσουν σε κάθε είδους κατάσταση.

Στις περιπολίες τους πρέπει να είναι εξαιρετικά παρατηρητικές ώστε να εντοπίζουν τυχόν κρυμμένες παγίδες ή σημάδια παραβίασης του περιμετρικού φράχτη.

Αν και για πολλούς η άοπλη προσέγγιση των Black Mamba ενέχει κινδύνους λόγω των οπλισμένων λαθροκυνηγών, η δασοφύλακας Cutie Mhlongo, η οποία ανήκει στην ομάδα από το 2014, έχει άλλη άποψη.

«Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν θα μας πυροβολήσουν, γιατί ξέρουν ότι δεν κουβαλάμε όπλα», λέει. Οι δασοφύλακες σπάνια υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς από ζώα ή λαθροθήρες.

Κοινωνική και επαγγελματική διέξοδος

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, για πολλές γυναίκες από τις τοπικές κοινωνίες, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι σπάνιες.

Συνεπώς, το να γίνεις Black Mamba έχει ευρύτερο αντίκτυπο, ενισχύοντας την κοινωνική θέση των γυναικών και αποκτώντας οικονομική ανεξαρτησία.

Η ικανότητα των μελών της ομάδας να προστατεύει με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο την άγρια φύση έχει θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό περίγυρο.

Οι φίλοι της Mhlongo εντυπωσιάζονται από την ικανότητά της να προβλέπει τη συμπεριφορά των ζώων και να παραμένει ασφαλής. Τη βλέπουν ως πρότυπο και θέλουν και εκείνοι να στρατολογηθούν στην ομάδα.

«Οι περισσότεροι στη περιοχή πιστεύουν ότι αυτά τα ζώα ανήκουν σε λευκούς», λέει η Mhlongo. «Θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης, ώστε όλοι στην κοινότητά μας να γνωρίζουν ότι αυτή η άγρια ζωή ανήκει σε όλους μας».