Η στρατολόγηση το 2017 από το Ιράν χιλιάδων σιιτών μουσουλμάνων από Πακιστάν και Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία με τις υποσχέσεις στέγασης, μηνιαίου μισθού έως και 600 δολάρια και απασχόλησης στο Ιράν όταν επιστρέψουν, φέρεται, σύμφωνα με αναλυτές ελληνικών υπηρεσιών, ότι αποτέλεσε την πρώτη φάση των μεθοδεύσεων που οδήγησαν στον σχεδιασμό τυφλών ένοπλων χτυπημάτων στη χώρα μας από το δίκτυο που εξάρθρωσαν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Και σε αυτήν την περίπτωση, άλλωστε, φέρεται να υπήρξε στρατολόγηση «αχαρτογράφητων» πακιστανών σιιτών, χωρίς καμιά πολεμική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιθέσεις εις βάρος ξένων αλλά και ελλήνων υπηκόων.

Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι όταν στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 στη Βαγδάτη δολοφονήθηκε – κατόπιν αμερικανικής επιδρομής – ο ιρανός ηγέτης της Δύναμης Quds των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη εξαπέλυσε απειλές «για τιμωρίες και επιθέσεις ανά τον κόσμο». Αντίστοιχες απειλές εκτοξεύθηκαν και όταν προ μηνών δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας οργάνωσης.

Η ταξιαρχία του τζαμιού

Οι έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι παρόμοια στρατολόγηση πακιστανών σιιτών υπήρξε την περίοδο 2015-2019 για την επίσης ιρανική οργάνωση Liwa Zainebiyoun (σημαίνει «Ακόλουθοι της ταξιαρχίας του τζαμιού Sayyidah Zaynab» και βρίσκεται νοτίως της Δαμασκού). Πρόκειται για φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή του Ιράν που μάχεται στη Συρία και αποτελείται κυρίως από σιίτες Πακιστανούς. Μάλιστα, ένας από τους Πακιστανούς που είχαν συλληφθεί στην Κύπρο προ μερικών μηνών για τον σχεδιασμό παρόμοιας τρομοκρατικής επίθεσης και ο οποίος εργαζόταν εκεί ως διανομέας φαγητού διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλος της συγκεκριμένης πολιτοφυλακής. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι αρχηγός της ταξιαρχίας Liwa Zainebiyoun, με μέλη Πακιστανούς που εκπαιδεύθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ήταν ο πακιστανός σιίτης (της εθνότητας των Παστούν) Χάι Χαϊντέρ που αποκεφαλίσθηκε από μέλη του ISIS το 2019. H συνεπωνυμία του με τον νεαρό ομοεθνή του που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. για την προετοιμασία επιθέσεων στην Αθήνα θεωρείται – προς το παρόν – συμπτωματική.

Ο στρατολόγος των χτυπημάτων στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική προσπαθούν να προσδιορίσουν και τον ακριβή ρόλο του 30χρονου Πακιστανού που ζει στο Ιράν και ο οποίος θεωρείται καθοδηγητής – στρατολόγος των σχεδιαζόμενων επιθέσεων στην Ελλάδα. Κατά την αναζήτησή τους, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας έχουν εντοπίσει εκατοντάδες αναρτήσεις του σε Facebook, Instagram και TikTok από προφίλ που παραμένουν επιδεικτικά ενεργά. Σε αυτές απεικονίζεται σε συναντήσεις με ενόπλους σε άγνωστες τοποθεσίες αλλά και σε αυτοσχέδια… βιντεοκλίπ με μοντέρνα ρούχα ή σε χαλαρές στιγμές με φίλους του. Οι παραπάνω αναρτήσεις έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» σε μια προσπάθεια να προσδιορισθεί ο ρόλος του «κοσμικού» συντονιστή των ενόπλων της Αθήνας, το ποινικό του παρελθόν (με πληροφορίες για συμμετοχές σε ανθρωποκτονίες ή απαγωγές στο Πακιστάν) και οι διασυνδέσεις του με ιρανικές οργανώσεις.

Στο μικροσκόπιο οι δύο Πακιστανοί

Παράλληλα, κύριο μέλημα των στελεχών ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από ξένες μυστικές υπηρεσίες – ιδίως των ΗΠΑ, από όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον – είναι να προσδιορισθεί με ακρίβεια ποιο ήταν το γενικότερο σχέδιο στρατολόγησης των δύο Πακιστανών που ζούσαν σε Ζάκυνθο και Λακωνία και οι οποίοι έναντι αμοιβής θα προχωρούσαν σε αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω του «ξεκλειδώματος» της τακτικής στρατολόγησης που ακολουθήθηκε, οι ελληνικές Αρχές στοχεύουν στην αποτροπή τυχόν παρόμοιων εγχειρημάτων, με εκτελεστικούς βραχίονες άλλους «αφανείς» αλλοδαπούς, καθώς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τέτοιες μυστικές προεργασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Οι έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν, επιπλέον, να διακριβώσουν αν οι σχετικές κινήσεις γίνονται από ιρανικές οργανώσεις υπό «κρατική εποπτεία». Αυτή η έρευνα, ωστόσο, γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω και της πρόσφατης κατάληψης από τους Φρουρούς της Επανάστασης των υπό ελληνική σημαία πλοίων «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που ήρθε ως απάντηση στην ακινητοποίηση του ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «Lana» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.