«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία, για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, όπως δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που σκαρφάλωσε, στους 391.

Τα κρούσματα την Κυριακή εκτινάχθηκαν σε 1.269, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα, με την κατάσταση στην Αττική, να είναι απελπιστική και τους ειδικούς να τοποθετούν την αποκλιμάκωση στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η πληρότητα στις εντατικές φτάνει στο 95%, ενώ σε νοσοκομεία όπως το «Σωτηρία», δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Τα τελευταία 24ωρα αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ, με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κοροναϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα ιδιωτικά να δέχονται γενικά περιστατικά.

Καμπανάκι από γιατρούς – «Να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές»

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι  από την περασμένη Δευτέρα, υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα με ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών προς νοσηλεία τόσο για κοροναϊό όσο και για λοιπή νοσηρότητα.

Κάτι που επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της «Νίκαιας» και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Έστω και τώρα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με προσωπικό και με υποδομές», υπογράμμισε και εξήγησε πως υπάρχουν κτιριακές νοσοκομειακές δομές στο δημόσιο, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, καθώς και ικανός τεχνικός τομέας που θα μπορούσε να αναλάβει την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αυτή τη στιγμή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Νίκαιας» υπάρχουν 24 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί με υποστελέχωση και πολύ κάτω από τα διεθνή στάνταρντ. Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 1092, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη και μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το 95% των κλινών είναι κατειλημμένες.

Τέλος μίλησε για το νέο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση το οποίο αφορά στην έκδοση εξιτηρίων και τα Σαββατοκύριακο. Για αυτό είπε πως «δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αστεία καθαρά επικοινωνιακά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια.

Αναμένεται αύξηση νοσηλειών -«Βαθιά κόκκινη αυτή η περίοδος»

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία της Αττικής και να αυξηθούν οι νοσηλείες στις Εντατικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα ελεγχθεί σε 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

«Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Σκάι και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Κατόπιν όλων αυτών, ενεργοποιήθηκε το έκτακτο σχέδιο, και στα νοσοκομεία, αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ, με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κοροναϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα ιδιωτικά να δέχονται γενικά περιστατικά.

Εάν κριθεί απαραίτητο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό

Ειδικότερα τα μέτα είναι τα εξής:

Πρώτο μέτρο: Εξιτήρια σε ασθενείς και το Σαββατοκύριακο

Προκειμένου να απελευθερωθούν πολύτιμες κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ασθενείς αναμένεται να λάβουν εξιτήρια κατ΄εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τονίζεται πως τα εξιτήρια ασθενών δεν δίνονται τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις εργάσιμες μέρες, δηλαδή τις Δευτέρες. Ωστόσο προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος οι γιατροί θα μπορούν να δώσουν εξιτήριο σε ασθενείς (που θα έπαιρναν ουσιαστικά εξιτήριο τη Δευτέρα) σήμερα και αύριο, τηρούμενων ασφαλώς όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων.

 Μέτρο Δεύτερο: Παραχώρηση 70 επιπλέον κλινών ΜΕΘ

Στην προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 θα συμβάλλουν κι άλλο τα νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19  άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

Μέτρο τρίτο: Και οι ιδιωτικές κλίνες στη μάχη

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Μέτρο τέταρτο: Ένταξη του ΝΙΜΤΣ στο κόκκινο σχεδιασμό

Ακόμη ένα μέτρο που προέκυψε από την σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής είναι και η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στον λεγόμενο «κόκκινο σχεδιασμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες με σκοπό να λαμβάνει περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας, ώστε αυτά να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με κοροναϊό.