Φονική αποδεικνύεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τη χώρα να μετρά μέσα σε λίγες ώρες δύο νεκρούς σε Κρήτη και Εύβοια. Οι περιοχές αυτές, πέρα από την Αττική, βρίσκονται στο επίκεντρο του σφοδρού χιονιά σε αυτό το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, αρκετά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, σε πολλά σημεία του οποίου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αναγκαία κρίνεται σε άλλα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Επίσης, μετ’ εμποδίων κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο.

Απόρροια της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν προσπάθειες ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες και να αποφευχθεί το γενικευμένο μπλακ άουτ.

Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να μην κλείσουν κομβικές οδικές αρτηρίες της χώρας, και κυρίως της Αττικής, ωστόσο άπαντες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μήνυμα που έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δύο νεκροί

Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας, ένας στην Κρήτη κι έναν στην Εύβοια, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν λόγω του χιονιά.

Αρχικά, νωρίς το πρωί της Τρίτης, έχασε τη μάχη με τη ζωή 56χρονος κτηνοτρόφος στην Κρήτη. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να είχε εγκλωβιστεί στο ποιμνιοστάσιο, όπου πήγε να ταΐσει τα ζώα του.

Η πρόσβαση του ασθενοφόρου στο σημείο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα στην περιοχή φτάνοντας το ένα μέτρο. Για το λόγο αυτό, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να φτάσουν οι διασώστες στο σημείο.

Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, διαπιστώθηκε ο θάνατός του, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστός ο θάνατος ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του, σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας.

Πρόκειται για 80χρονο από το χωριό Τρούπι, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του καθώς η χιονόπτωση ήταν σφοδρή.

Ο ίδιος είχε ειδοποιήσει τις αρχές από αργά το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο. Μάλιστα, καταβλήθηκε προσπάθεια να απογειωθεί ελικόπτερο, ωστόσο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν κατέστη εφικτό.

Σύμφωνα με το MEGA, τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όπου δυστυχώς απεγκλώβισαν τον 80χρονο άνδρα νεκρό.

Ο άτυχος άνδρας φέρεται να αντιμετώπιζε αναπνευστικά και παθολογικά προβλήματα και έπρεπε επειγόντως στο νοσοκομείο.

Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής απευθύνει ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση που κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω της έντονης ολισθηρότητας των δρόμων και του ισχυρού παγετού που επικρατεί σε όλη την Αττική.

Η Περιφέρεια ενημερώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη και συνεχή κινητοποίηση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και τη διευκόλυνση των πολιτών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους.

Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας έδωσε μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι αρμοδιότητάς της και παρεμβαίνει όπου απαιτείται, καθώς έχει διαθέσει 100 μηχανήματα, χωματουργικά, φορτωτές, γκρέιντερ που επιχειρούν και αλατιέρες.

Σημειώνεται, ότι σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα και αύριο, όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Αττική.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αντιπεριφερειάρχες, ενώ έχει καλέσει τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων να συνεχίσουν να συνδράμουν τις προσπάθειες για τη διάνοιξη των δρόμων σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

Σε μήνυμά του, αναφερόμενος στην επικινδυνότητα της κατάστασης από την έξαρση της κακοκαιρίας, ο κ. Πατούλης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες «να αποφύγουν κάθε μετακίνηση, καθώς σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Αττικής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ολισθηρότητας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης».

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Λόγω της κακοκαιρίας εντοπίζονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε ότι είναι περισσότερα από 250 τα δέντρα που έχουν πέσει και πως είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα για δεύτερο 24ωρο και με τέτοιες συνθήκες. Οι βλάβες είναι πολλές και τα συνεργεία δεν επαρκούν, ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο να υπάρξουν πλέον διακοπές και στην υδροδότηση.

Επιπλέον, εξαιτίας των προβλημάτων, πολλοί φωτεινοί σηματοδότες στο λεκανοπέδιο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Έκτακτα μέτρα για αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ τις επόμενες ημέρες. Το βάρος δίνεται πρωτίστως στο σύστημα υψηλής τάσης, που βγήκε «πληγωμένο» μετά τη βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και στις μονάδες παραγωγής, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει επανασχεδιάσει την ένταξή τους στη βάση της διασφάλισης επάρκειας της ισχύος.

Εξ αυτού του λόγου, υποχρεωτικά έχει θέσει από χθες σε λειτουργία 8 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να ανεβοκατεβάζει την ισχύ των μονάδων φυσικού αερίου λόγω ευελιξίας, όταν υπάρχει ανάγκη.

Οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν και σήμερα, σε χειρότερες συνθήκες τόσο από άποψη ψύχους όσο και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με χθες κατά 1.000 MW.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στα βόρεια αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής), την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στη δυτική Ελλάδα θα είναι βελτιωμένος ο καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.