Η διαπίστωση έχει γίνει. Το μεταναστευτικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας αυτήν την στιγμή.

Και την βρίσκει απροετοίμαστη. Απροετοίμαστη συνολικά. Όποιος ισχυρίζεται ή πιστεύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει δομές και υποδομές επαρκείς και αποτελεσματικές και ήλθε η σημερινή να τις ακυρώσει, προφανώς και ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ παραλογισμού και καιροσκοπισμού. Αυτήν την στιγμή λίγη σημασία έχει αν φταίει η Τασία ή ο Μουζάλας ή οποιοσδήποτε άλλος.

Το θέμα είναι ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε και τώρα βρισκόμαστε με την θηλιά στον λαιμό.

Εν μέσω της εκκρεμότητάς μας, με τις πολλαπλές εκφάνσεις, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση για την διαχείριση του προβλήματος. Και αυτή είναι η κοινωνική ειρήνη.

Ως προς τούτο όλοι έχουν πολλά να πράξουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο τις τοπικές κοινωνίες όπου θα μεταστεγαστούν μετανάστες.

Οφείλει όμως και να κάνει ταχείες και καίριες πολιτικές παρεμβάσεις. Ο Πρωθυπουργός οφείλει ευθέως και χωρίς περιστροφές να συνομιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αξιώσει από αυτόν μία υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση. Καλύτερα θα ήταν να γίνει αυτό χωρίς τυμπανοκρουσίες και ει δυνατόν χωρίς δημοσιότητα.

Οφείλει την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει στους βουλευτές του και να απαιτήσει από τους επίδοξους καθημερινούς ταραξίες των κοινωνικών δικτύων και των πρωινάδικων, να σιωπήσουν και να πάψουν να προκαλούν. Κάνοντας αυτό, θα πρέπει να ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα να πράξει το ίδιο με τους δικούς του.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να σταματήσει να πυρπολεί κάθε συζήτηση στην Βουλή και αλλού, εκτοξεύοντας τερατώδεις ανακρίβειες και με μία άκυρη λογική συμψηφισμού.

Η συνεχής επίκληση της ακροδεξιάς ταυτότητας της ΝΔ είναι βλαπτική, υπονομευτική και εν τέλει εκτός θέματος. Όπως και η συνεχής διεκδίκηση των πρωτείων στην ανθρωπιά και την καλοψυχία της Αριστεράς.

Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να κάνει μία έκπληξη και να (από)δείξει ότι πράγματι είναι σε θέση να κάνει μία σοβαρή πολιτική στροφή, στο πεδίο αυτό έχει μία μεγάλη ευκαιρία.

Όσο όλα αυτά συμβαίνουν και ώσπου να υπάρξει κάποια ριζική ανατροπή, η Ελλάδα θα παλεύει μόνη της με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μόνον εφόσον καταστρωθεί και τηρηθεί μία εθνική γραμμή, θα μπορέσει να στραφεί στην Ευρώπη και να απαιτήσει όχι απλώς αλληλεγγύη, αλλά κοινή ανάληψη βαρών και ευθυνών.