Το κουνουπίδι και το μπρόκολο δένονται με μπεσαμέλ και τυριά σε ένα πεντανόστιμο ογκρατέν, που θα κάνει μικρούς και μεγαλύτερους να δουν με άλλο μάτι τα λαχανικά και να τα απολαύσουν.

Υλικά

1 μέτριο μπρόκολο

1 μέτριο κουνουπίδι

100 ml γάλα

100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά

1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια

Για τη μπεσαμέλ

40 γρ. αλεύρι

40 γρ. βούτυρο

600  ml γάλα πλήρες

1/3 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, κρατώντας το λεπτό μέρος του κοτσανιού. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε το κουνουπίδι με όσο αλατισμένο νερό χρειάζεται ώστε να το μισοσκεπάζει και το βράζουμε περίπου 10′, ώστε να κρατάει λίγο. Βράζουμε το μπρόκολο 5′ περίπου σε αλατισμένο νερό. Βγάζοντάς τα λαχανικά μας τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ λιώνοντας σε κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτοντας το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών. Αφήνουμε να σιγοβράσει 5′, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μπρόκολο μαζί με το κουνουπίδι, όλα πολύ καλά στραγγισμένα. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε το ογκρατέν επί 20′-25′ περίπου.

Να θυμάστε ότι για να έχει επιτυχία το oγκρατέν, πρέπει ο φούρνος μας να είναι πολύ καλά προθερμασμένος. Επίσης, ότι τυριά με μαστιχωτή υφή, όπως γραβιέρα, κασέρι, χαλούμι, ταλαγάνι, μαστέλο, φορμαέλα και μοτσαρέλα είναι ιδανικά επειδή λιώνουν. Ακόμα, ογκρατέν μπορούμε να κάνουμε με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο αυτοσχεδιάζοντας. Επιπλέον το πασπάλισμα με λίγη φρυγανιά, ανακατεμένη με παρμεζάνα, πεκορίνο ή κεφαλοτύρι στην επιφάνεια τα τελευταία 10 λεπτά, δίνει τραγανή υφή και δημιουργεί μία υπέροχη ρόδινη κρούστα.