Χαμηλώνει τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση προσέλκυσης νέων μελών στο πλαίσιο της διεύρυνσης και του ανοίγματος του κόμματος σε ψηφοφόρους που το στήριξαν, αλλά δεν είχαν οργανωτική σχέση μαζί του και εμμένει στην επένδυση στον e-SYRIZA. Ο κεντρικός στόχος πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει λελογισμένη αύξηση σε σχέση με τα σημερινά 30.000 μέλη. Και σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η επιδίωξη είναι να προσεγγίσουν τα 65.000-80.000 μέλη.

Αν και αρχικά υπήρξε συζήτηση και επιθυμία στην Κουμουνδούρου για 180.000 μέλη, διαπιστώθηκε ότι στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες η προσέλκυση τόσο μεγάλου αριθμού νέων μελών και μάλιστα στο υφιστάμενο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ήταν ουτοπική. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις εσωκομματικές αντιδράσεις, λέγεται ότι ένας παράγοντας που αξιολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν επέμεινε στη διαδικασία εκλογής από τη βάση είναι, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη διαδικασία λίγες χιλιάδες μέλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ρόλος των social media

Ως πολιτική απάντηση σε αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την εν εξελίξει διαδικασία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος θα γίνει πράξη το άνοιγμα, ακόμη και εάν εγγραφούν αρκετές χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι ως μέλη σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Κεντρικοί κομματικοί παράγοντες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν τη δυναμική του Διαδικτύου και των social media που κατά τους ίδιους και την ανάλυση που κάνουν αποδυναμώνει τις παραδοσιακές κομματικές οργανώσεις και έχει αλλάξει άρδην την πολιτική ενημέρωση, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την κοινωνικοποίηση.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Τσίπρας δίνει έμφαση στο e-SYRIZA που «τρέχει» ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, και μάλιστα στις εσωτερικές συσκέψεις που έχουν γίνει εστιάζουν στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο ότι μόνο το 4% όσων ψηφίζουν στη Δυτική Ευρώπη είναι κομματικά μέλη. Αυτό σε αναλογία στην Ελλάδα σημαίνει περίπου 70.000-75.000 μέλη, ένας στόχος που είναι απόλυτα εφικτός κατά την ηγετική ομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνονται σε νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής προσαρμοσμένες στο πνεύμα της εποχής. Εκτός από τον διάλογο των μελών, την επικοινωνία και την ενημέρωσή τους, εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας διαδικτυακών events με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Με «κύκλους φίλων»

Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο δίνεται έμφαση στο ψηφιακό σκέλος και μάλιστα συζητείται η δημιουργία οριζόντιων φυσικών και ηλεκτρονικών «κύκλων φίλων». Ο στόχος είναι μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικών πλατφορμών ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να επικοινωνεί και να κινητοποιεί τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», οι τοπικές οργανώσεις να επικοινωνούν και να κινητοποιούν τους πολίτες για τοπικά ζητήματα και τα μέλη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να επικοινωνούν οριζόντια μεταξύ τους, καθώς και με τα κομματικά όργανα.

Αυτός ο σχεδιασμός θα συζητηθεί εκτενώς μετά την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο με την οποία ασχολούνται όλοι αυτές τις ημέρες στην Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα θα δοθεί και βάρος στη γρήγορη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό το βασικό βήμα είναι και η ενοποίηση με την Προοδευτική Συμμαχία, ορισμένα μέλη της οποίας θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Τα επόμενα βήματα

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει, εκτός απρόοπτου, το μεθεπόμενο Σάββατο, όπου και θα γίνει εκτενής πολιτική συζήτηση για το μέλλον του κόμματος σε συνδυασμό με τη διαδικασία διεύρυνσης, ειδικά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Βάρος θα δοθεί στην καμπάνια που θα ξεκινήσει για την εγγραφή νέων μελών, ενώ ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσα και ήδη γίνεται συζήτηση είναι η αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής έως τώρα, για την οποία υπάρχει μεγάλη συζήτηση και πολλές ενστάσεις σε σημαντικό τμήμα της ΚΟ. Ακολουθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ της Νεολαίας για το οποίο θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση και μεταξύ των επόμενων βημάτων είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα σημειολογική για την Αριστερά, καθώς συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.