Στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019 το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες στην κατάθεση σειράς τροπολογιών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους δασωμένους αγρούς και την παράταση των δασικών χαρτών. Στο μεταξύ, την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απέσυρε τροπολογία με την οποία δινόταν η δυνατότητα για τη συνένωση μη άρτιων οικοπέδων.

Ειδικότερα, με την τροπολογία για τους δασωμένους αγρούς δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έκταση δάσους έως 30 στρεμμάτων μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος. Οπως επισημαίνεται, η ρύθμιση αφορά όσους έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή της παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι οι δασωμένοι αγροί είναι εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροί και σήμερα εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δάση. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδειχθεί ότι υπάρχουν 3.500.000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας ή 2.820.000 στρέμματα στο 40,4% της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, δηλαδή εκτάσεων που το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση. Οι εκτάσεις αυτές προστατεύονται από τη νομοθεσία και υπάρχει περιορισμός των χρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως δάση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας, καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 51% της χώρας έδειξε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις (δηλαδή αυτές που το 1945 ήταν δάση και σήμερα εμφανίζονται με άλλη μορφή) είναι περίπου 1.600.000 στρέμματα (περίπου 1,2% της έκτασης της χώρας) δηλαδή το θετικό ισοζύγιο του κράτους είναι περίπου δυο εκατομμύρια στρέμματα, η προτεινόμενη διάταξη – κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος – εκτιμάται ότι θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας.

Δασικοί χάρτες

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, με την τροπολογία δίνεται παράταση  έως τις 30 Αυγούστου στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (η οποία με τον αρχικό σχεδιασμό εκπνέει στις 27 και 28 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού). Η νέα παράταση δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως 1 Μαρτίου 2019 και αφορά περιοχές: της Ανατολικής Αττικής, της Δυτικής Αττικής, των Κυκλάδων, της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Κοζάνης, της Μαγνησίας και της Καρδίτσας.

Επιπλέον, θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο εξέτασης αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) η 31η Δεκεμβρίου 2019  προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κύρωσης των δασικών χαρτών, εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης του έργου.

Ανέκρουσε πρύμναν

O υπουργός Περιβάλλοντος απέσυρε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα για συνένωση οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων μετά την αφαίρεση της οφειλόμενης προσφοράς γης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό  της τροπολογίας «προκειμένου να αποφευχθεί ο μονόδρομος της προσκύρωσης, η οποία θα επιβαρύνει υπέρμετρα οικονομικά τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, προτείνεται η συνένωση των εμπλεκόμενων ιδιοκτησιών, όταν τουλάχιστον μια εξ αυτών είναι ανοικοδόμηση, με τη σύσταση σε αυτές κάθετης ιδιοκτησίας».