Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Τζέφρυ Ευγενίδης πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη του αμερικανού συγγραφέα στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των Εκδόσεων Πατάκη και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο δημοφιλής συγγραφέας με τις ελληνο-ιρλανδικές ρίζες, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα συζητήσει με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 11:00, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τον διάσημο συγγραφέα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Στις 11:30 – 12:30 στον ίδιο χώρο ο Τζέφρυ Ευγενίδης θα συνομιλήσει με εκπροσώπους του Τύπου.

Η συζήτηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής που θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι και με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 18.30 την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ.

Πατήστε εδώ προκειμένου να κάνετε προεγγραφή για την εκδήλωση 

Οι πόρτες θα ανοίξουν ανοίγουν στις 19.30, ενώ μετά το πέρας της διάλεξης ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Πούλιτζερ στα 43 του χρόνια

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές, μετανάστης τρίτης γενιάς στην Αμερική με καταγωγή από την Προύσα της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε το 1960 στο Ντιτρόιτ και φοίτησε στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Μετά το αντισυμβατικό πρώτο του μυθιστόρημα του «Αυτόχειρες παρθένοι» το 1993, τιμήθηκε στα 43 του με το Βραβείο Πούλιτζερ για το δεύτερο μυθιστόρημά του «Middlesex», το οποίο ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το National Book Critics Circle Award, για το International IMPAC Dublin Literary Award και για το Prix Médicis. Το «Σενάριο γάμου» (2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award και τιμήθηκε με το Prix Fitzgerald καθώς και με το Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro. Το 2014, ο Ευγενίδης εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα βιβλία του, «Middlesex», «Σενάριο γάμου» αλλά και το πρόσφατο «Δελτία Παραπόνων» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Η.Π.Α. ως Τιμώμενη Χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Τζέφρυ Ευγενίδης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με την αν. καθηγήτρια Τατιανή Ραπατζίκου του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, και τον συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο και διευθυντή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και του ΑΠΘ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 «Δελτίο παραπόνων»

Το «Middlesex», οι «Αυτόχειρες παρθένοι» και το «Σενάριο γάμου» είναι τα βιβλία που   ανέδειξαν τον Ευγενίδη ως έναν ιδιοφυή παρατηρητή της κρίσης που συνταράζει την εφηβεία,   της ενδοσκόπησης που οδηγεί στη γνώση του εαυτού μας, της αγάπης στην οικογένεια και του   τι σημαίνει να είναι κανείς Αμερικανός στις μέρες μας. Οι ιστορίες στο τελευταίο του βιβλίο   «Δελτία παραπόνων», που εκδόθηκε τον Μάιο του 2018 από τις εκδόσεις Πατάκη, εξερευνούν εξίσου πλούσια και ενδιαφέροντα εδάφη. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων που μιλάει για ήρωες παγιδευμένους σε έκτακτες, προσωπικές και εθνικές καταστάσεις. Συναρπαστικά αφηγημένες, υπέροχα γραμμένες και γεμάτες από πυκνά νοήματα παρά την αβίαστη χάρη με την οποία περιγράφονται, αυτές οι ιστορίες καταγράφουν την εξέλιξη και την ωρίμανση ενός μεγάλου αμερικανού συγγραφέα.