Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας είναι ήδη στη Λήμνο και το απόγευμα διακτινίζεται στη Λέσβο. Στη Μύρινα θα δει τον Μαρινάκη. Τον Δημήτρη Μαρινάκη για την ακρίβεια, δήμαρχο του νησιού. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτά είναι τα τυπικά. Πάμε τώρα στην ουσία.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου κατόπιν δικής της επιθυμίας, όπως μου είπε συριζαϊκή πηγή. Στους δε αεροπόρους μας ο Πρωθυπουργός έμαθα θα πάει διαβασμένος, αφού έχουν προηγηθεί συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για να εγκριθεί η αναβάθμιση των F-16 και άρα πολλές ώρες του Αλέξη με πιλότους. Δεν ξέρω αν θα φορέσει και στολή, ενώ δεν μου επιβεβαιώθηκε αν θα πετάξει κιόλας. Λέτε να δούμε εικόνες από την παρωδία «Στραβοί πιλότοι σε F-16»;

Ο Μπιλ πήρε το όπλο του

Αυτά όμως που φαντάζουν ως μαγική εικόνα για την κυβέρνηση, για άλλους φτιάχνουν πολεμικά επιχειρήματα. Μπορεί η χθεσινή πρώτη μέρα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση να κρίνεται πετυχημένη για τους κυβερνητικούς –παραδόξως πήρε το μάτι μου τον Νίκο Σηφουνάκη εδώ, αλλά και τον δήμαρχο Γαληνό που φούρκισε λίγο τους δεξιούς –για τη ΝΔ όμως στρώνουν χαλί αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, και για να επιστρέψουμε στα του αέρος, η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 μπορεί να έκλεισε, αλλά η ΝΔ συνεχίζει τις «αερομαχίες» με την κυβέρνηση για την υπόθεση και δεν αποκλείεται να ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή. Η χθεσινή δήλωση του τομεάρχη Αμυνας Βασίλη Κικίλια είναι ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής κατηγορεί Καμμένο και Τσίπρα για εξωθεσμικές πρακτικές συμπληρώνοντας ότι εξακολουθούν «να αγνοούν τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτείται θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων».Τάδε έφη Κικίλιας, που μαθαίνω είναι σε δημιουργικό πυρετό με τους συνεργάτες του και ετοιμάζεται και για ταξίδι πέραν του Ατλαντικού. Η δε ΝΔ τώρα ετοιμάζει ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού ότι συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιχείρησε να του ζητήσει μίζα προκειμένου να ενεργοποιηθεί διάταξη που θα του έδινε χρήματα για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου Καρούζου. Το Μοσχάτο θεωρεί πως η κυβέρνηση το κάνει γαργάρα οπότε «χτίζει αφήγημα», που λέμε.

Κυριάκος με διαφωνούντες

Α, και επειδή είπα για ΝΔ, μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μοσχάτο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσεχές ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη θα δει στελέχη ολίγον αποστασιοποιημένα από τη γαλάζια γραμμή στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θα δει και με τον Θοδωρή Ζαγοράκη στελέχη του ΠΑΟΚ και του Αρη. Οχι, μη γίνεστε κακοί, ο Νίκος Γκάλης δεν θα είναι εδώ. Ο μεγάλος Νικ ξεκαθάρισε εξάλλου πως δεν θα μεταπηδήσει στην πολιτική.

Πυρετός για Novartis

Ναι, καλά μαντέψατε, το μενού έχει Novartis τις επόμενες ημέρες. Και αυτό αφού οι υπηρεσίες της Βουλής εργάζονται πυρετωδώς για τη διόρθωση και εκτύπωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής. Από τη Δευτέρα, δε, θα ξεκινήσει η διανομή του στους βουλευτές. Αν έχετε μεγάλη αγωνία, η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει στις 15 ή 16 του μήνα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία και θα σας την αφηγηθώ. Στα χαρτιά όλα είναι έτοιμα (βλέπε χρηματοδότηση) για να ξεκινήσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, η κατασκευή του οποίου έχει σπάσει σε οκτώ κομμάτια – εργολαβίες. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα για το υπουργείο Υποδομών και τον Χρήστο Σπίρτζη. Πού είναι το πρόβλημα; Στις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες που «χτύπησε» (ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης) με πολύ υψηλές εκπτώσεις ο όμιλος Καλογρίτσα. Τα οικονομικά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο όμιλος είναι πια γνωστά στην πιάτσα. Τώρα, τόσο οι τράπεζες όσο και το υπουργείο έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να βρεθεί ο διάδοχος των εργολαβιών αλλά και για άλλα έργα. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πληροφορούν ότι έχουν ρίξει… γέφυρες προς την πλευρά της Ακτωρ.

Drink με επιρροές

Στον Φωκιανό, απέναντι από τον Αρδηττό, χτύπησε χθες η μεταρρυθμιστική καρδιά του Ποταμιού. Και αυτό αφού Το Ποτάμι κάλεσε για drink πρόσωπα που συμμετέχουν στη λεγόμενη Επιτροπή Διαλόγου του. Θυμίζω πως το εν λόγω άτυπο όργανο ήταν μια έξυπνη ιδέα αφού ενέτασσε στο εγχείρημα του κόμματος άτομα που δεν ήταν απαραίτητα μέλη του.Για παράδειγμα και επειδή ξέρω πως σας αρέσει να μιλώ με ονόματα, τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη, τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου και τον καθηγητή Μάνο Ματσαγγάνη ανάμεσα σε άλλους. Οι άνθρωποί μου με ενημερώνουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει προτείνει και για το Κίνημα Αλλαγής να φτιαχτεί αντίστοιχη Επιτροπή Διαλόγου με προσωπικότητες και πολίτες μη κομματικούς.Ετσι φτιάχνονται οι γέφυρες με όμορους χώρους, θα προσέθετα, αλλά δεν συνεχίζω.