Ως προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων χαρακτηρίζει ο ΕΟΠΥΥ την απαίτησή του να αναγράφουν πάνω στην ηλεκτρονική συνταγή οι γιατροί το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ακόμα πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς απαντώντας ότι η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Υγείας να σταματήσει να ευτελίζει τις ανθρώπινες ζωές.

Η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε σάλο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του απαντά πως «πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Ο Οργανισμός εξηγεί επίσης ότι η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς του ΕΣΥ.

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι η καταγγελία του ΙΣΑ αφορά μεμονωμένη περίπτωση ογκολογικού ασθενή όπου «εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς».

ΝΔ: Το υπουργείο Υγείας να σταματήσει να ευτελίζει ανθρώπινες ζωές

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, σχολιάζοντας την πρακτική του ΕΟΠΥΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση η είδηση ότι ο ΕΟΠΥΥ ζητά από γιατρούς να βεβαιώσουν πόσα χρόνια θα ζήσει ένας καρκινοπαθής προκειμένου να του χορηγηθεί ένα φάρμακο! Είναι θλιβερό, τραγικό και αβάσταχτο για τον ασθενή. Είναι ταυτόχρονα ανεύθυνο και απάνθρωπο από την πλευρά των αρμοδίων. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να ευτελίζει ανθρώπινες ζωές. Η ανοχή στον κυνισμό και την αναλγησία έχει και τα όριά της».