Όχι ένα, όχι δύο αλλά 40 νέα μοντέλα αρίστευσαν στα κρας τεστ το 2015, σύμφωνα με το Euro NCAP, τον ανεξάρτητο Οργανισμό δοκιμών πρόσκρουσης. Και τα σαράντα κατάφεραν να διακριθούν στις δύσκολες δοκιμές που υπόκεινται, όπως τις μετωπικές αλλά και τις πλάγιες συγκρούσεις. Τα πέντε αστέρια ήταν όπως φάνηκε εύκολη υπόθεση για τα περισσότερα μοντέλα. Το Toyota Avensis αναδείχθηκε το ασφαλέστερο οικογενειακό μοντέλο ενώ η νέα Mercedes GLC αλλά και το Volvo XC90 κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των SUV. Το σουηδικό μοντέλο μπόρεσε να πιάσει την απόλυτη βαθμολογία, το 100% σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας. Στα μεγάλα πολυμορφικά τα μοντέλα που σκόραραν ήταν το Ford Galaxy και το Renault Espace. Πάντως, το 2016, το EuroNCAP θα κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις …εξετάσεις, μιας και θα δοκιμάζονται και τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος για την αποφυγή πεζών.

Ξεχώρισε το Honda Jazz στα μικρά

Το μοντέλο που ξεχώρισε στην κατηγορία των μικρών πολυχρηστικών (super mini αναφέρει ο EuroNCAP) ήταν το Honda Jazz. To νέο μοντέλο, που κυκλοφορεί εδώ και λίγο διάστημα και στην ελληνική αγορά, κατάφερε να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση, δηλαδή, πέντε αστέρια στην ασφάλεια μετά τα επίπονα κρας τεστ στο οποίο υπεβλήθη από το EuroNCAP. Σε αυτή τη διάκριση συνέβαλαν και τα νέα συστήματα ασφαλείας του, που περιλαμβάνεται το πρωτοποριακό City Brake Active System, το οποίο υιοθετεί την τεχνολογία laser σκανάροντας τον δρόμο εμπρός. Σε περίπτωση διάγνωσης ενός επικείμενου κινδύνου, η κεντρική μονάδα ελέγχου επενεργεί στα φρένα στις χαμηλές ταχύτητες κίνησης. Και το νέο Suzuki Vitara συγκαταλέγεται στα μοντέλα που βαθμολογήθηκαν με πέντε αστέρια. Να τονιστεί ότι το ιαπωνικό μοντέλο, πέτυχε το μεγαλύτερο σκορ στην προστασία των πεζών με 75%. Διάκριση πέντε αστέρων πήρε και το νέο Infiniti Q30 όπου μεταξύ άλλων πήρε και υψηλή βαθμολογία για την προστασία των πεζών λόγω του ενεργού καπό.

Πέντε αστέρια για το VW Touran

Αρκετά περήφανη πρέπει να είναι η VW, αφού το νέο πολυμορφικό της Touran– που κυκλοφορεί από το φθινόπωρο στην ελληνική αγορά – είχε την καλύτερη επίδοση στην κατηγορία του. Στα μεσαία MPV – πολυμορφικά, το Ford Galaxy και το Renault Espace είχαν την υψηλότερη βαθμολογία – το καθένα πήρε την ανώτατη διάκριση που είναι τα πέντε αστέρια. Να σημειωθεί ότι, το γαλλικό MPV, το Espace είχε την καλύτερη αξιολόγηση και στην προστασία των παιδιών (89%), Στα μεσαία οικογενειακά διακρίθηκε το Toyota Avensis. Μάλιστα, το Toyota Avensis κατάφερε να ισοβαθμίσει με τη νέα Jaguar XE!Γερμανική ήταν η υπόθεση στην κατηγορία των μεσαίων SUV, όπου η νέα Mercedes GLC «αποφοίτησε» μετά τα επίπονα κρας τεστ με την ανώτερη βαθμολογία. Κατά τις προσκρούσεις, ο θάλαμος των επιβατών παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ πέρασε με υψηλή βαθμολογία και τη κατάφερε επίσης και στην πλευρική πρόσκρουση, αλλά και στη δυσκολότερη πλευρική σύγκρουση όταν τρακάρει με στύλο. Το επίπεδο προστασίας για ανήλικο παιδί ηλικίας 1,5 ετών ήταν καλό τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές συγκρούσεις. Δίπλα του το νέο Volvo XC90, που πέτυχε να πιάσει 97% στην προστασία των ενήλικων επιβατών και 100% στα συστήματα ασφαλείας.

Τα πρώτα σε ασφάλεια σε κάθε κατηγορία

Σουπερμίνι Honda Jazz

Μικρά οικογενειακά Infiniti Q30

Οικογενειακά Toyota Avensis – Jaguar XE

Εκτός δρόμου Mercedes-Benz GLC-Class

Μεγάλα εκτός δρόμου Volvo XC90

Πολυμορφικά VW Touran

Μεγάλα πολυμορφικά Ford Galaxy

Roadster Mazda MX-5