Από το Μαρόκο μέχρι το Ισραήλ τη λένε σακσούκα, εμείς ντομάτες με αυγά, καγιανά ή στραπατσάδα. Στην πιο απλή μορφή της έχει μόνο σάλτσα ντομάτα και φρέσκα αβγά, μπορεί όμως να εμπλουτιστεί με μπόλικα ψιλοκομμένα λαχανικά, μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα.

Υλικά

4 αβγά

1 ξερό κρεμμύδι και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσινη πιπέρια (και προαιρετικά ½ κόκκινη και ½ κίτρινη)

4 πολύ ώριμες ντομάτες ή 1 κουτάκι ντοματάκια κονκασέ

½ – 1 κ.τ.γλ ζάχαρη (προαιρετικά, αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες)

½ ματσάκι μαϊντανό και μερικά φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο

1 κ.τ.γλ κουρκουμά

από ½ κ.τ.γλ κόλιανδρο, κίμινο, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα σε λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες βυθίζοντάς τις για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει χρυσαφί αλλά προσέχουμε να μην καεί.Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τον κουρκουμά, τον μαϊντανό και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου ψιλοκομμένα και αλατίζουμε.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της.Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας. Ανοίγουμε 2 λακουβίτσες και σπάμε προσεκτικά μέσα τα άλλα 2 αυγά ολόκληρα. Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν περίπου 10 λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως με χωριάτικο ψωμί ψημένο ελαφρά στο γκριλ και πράσινη σαλάτα.