

Αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής επέλεξαν το Γκρατς της Αυστρίας. Η επιλογή τούς δικαίωσε, αν και διαπίστωσαν γρήγορα ότι δεν είναι εύκολο να είσαι ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας και μετανάστης στο εξωτερικό! Η μηχανολόγος-μηχανικός Εύη Παπαναγιώτου και ο πολιτικός μηχανικός Τίνο Ζιάμπρας αποφάσισαν να αφήσουν την Κοζάνη και να ανοίξουν το Bakaliko. «Ζούμε σε μία υπέροχη πόλη, συμβιώνουμε με έναν πολύ ανοιχτόμυαλο, φιλικό και καλλιεργημένο λαό και καταφέραμε παράλληλα να δημιουργήσουμε έναν μικρόκοσμο της Ελλάδας, μια ελληνική γειτονιά με όλα τα αρώματα, τα χρώματα και τους ήχους της χώρας μας. Χτίζοντας σιγά σιγά το Bakaliko, διαπιστώσαμε πόσο μακριά ήταν τελικά η πρωταρχική επιλογή των σπουδών μας από την επαγγελματική πραγματικότητα που βιώσαμε στη συνέχεια. Ουσιαστικά έγινε το χόμπι επάγγελμα. Είδαμε ξανά όλες τις ελληνικές γεύσεις μέσα από τις αισθήσεις ενός άλλου λαού. Και επανεκτιμήσαμε το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας και ειδικά της πρώτης ύλης, των συστατικών και των παραδοσιακών τεχνικών μαγειρικής. Και πιστέψαμε διπλά στην αξία του υλικού που κρατάμε στα χέρια μας. Όταν πιστεύεις είναι όλα πιο εύκολα», τονίζει ο Τίνο. Ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι χαλβά, παστέλια και γλυκά του κουταλιού. Ελαιόλαδο, ελληνικά τυριά και γιαούρτι, όσπρια, ελιές, μαρμελάδες, μέλι, παξιμάδια, κρασιά, ούζο, τσίπουρο και βέβαια βότανα και διάφορα είδη τσαγιού: το ελληνικό μπακάλικο τα έχει όλα. «Το ελαιόλαδο έχει τη μεγαλύτερη πέραση, άλλωστε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κατόπιν δοκιμής, και ακολουθούν τα βότανα και το τσάι», προσθέτει.