# Είναι ώρα να σκεφτούμε τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Από πού έρχεται ο σεισμός που μοιάζει να απειλεί το συνολικό κοινωνικό οικοδόμημα; Αν χρησιμοποιήσουμε σαν ψηφίδες μωσαϊκού ανόμοια και άνισης σημασίας φαινόμενα, ποια εικόνα άραγε της ελληνικής κοινωνίας προβάλλει; Εχουν ξεκινήσει από το 2010 με τη μορφή δίνης φαινόμενα συνεχώς αυξανόμενης ανομίας.

# Ζήσαμε διαδηλώσεις να καταλήγουν σε πυρπόληση κτιρίων με αθώους πολίτες να καίγονται ζωντανοί, ζήσαμε διαδηλωτές να λιντσάρουν έναν τυχαίο περαστικό αστυνομικό, πλήθη πολιτών να μουντζώνουν όλοι μαζί το κτίριο της Βουλής, αντιμνημονιακούς διαδηλωτές να καίνε τη γερμανική σημαία. Ζήσαμε την Εκκλησία να δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι «χώρα υπό κατοχή», την αντιπολίτευση να ονομάζει την κυβέρνηση «δωσίλογη», τον φιλόσοφο Χρ. Γιανναρά να υποστηρίζει Απρίλιο 2012 ότι οι προπηλακισμοί εκπροσώπων της κυβέρνησης με γιαούρτια είναι «υγιές πολιτικό σύμπτωμα».

# Σήμερα ζούμε λαϊκή συμπαράσταση στους φτωχούς φοροφυγάδες, ενώ στις εκλογές το κόμμα «Δεν Πληρώνω» πήρε κοντά 24.000 ψήφους. Ζούμε συμμορίες να απειλούν και να κακοποιούν περαστικούς με κριτήριο ότι είναι «ξένοι». Ζούμε την κωμικοτραγική καταδίκη τηλεοπτικής προβολής τουρκικών σίριαλ. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κηρύττει στους εκκλησιαζόμενους ότι «προκαλούν την εθνική μας συνείδηση», ενώ ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής τα αποκαλεί «ντροπή για την Ελλάδα». Αλήθεια, με όλες αυτές (και πολλές άλλες παρόμοιες) ψηφίδες, ποια εικόνα της κοινωνίας προβάλλει;

# Η πρωτοφανής αυτή ανομία οδηγεί σε απρόβλεπτα ολισθηρό κατήφορο. Εκτός από τις συμμορίες κατά παράνομων μεταναστών, ήδη ζήσαμε συμμορίες να απειλούν νόμιμους μετανάστες νοικοκυραίους με διορία «να φύγουν». Επίσης ζήσαμε το επόμενο βήμα στον κατήφορο, 6 Αυγούστου στην Κομοτηνή. Κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες, διαδηλωτές ενάντιοι στη μεταφορά παράνομων μεταναστών σε κτίριο της πόλης εκτόξευσαν πέτρες, ύβρεις και απειλές σε συμπολίτες, επειδή είναι μέλη της μειονότητας.

# Αυτός είναι ο κατήφορος της ανομίας. Αρχίζει με τους «ξένους». Οσο αδιαφορούμε γιατί δεν είμαστε ξένοι, προχωρεί στους «ανεπιθύμητους» συμπολίτες. Οσο για τη συνέχεια… μα, την ακούσαμε στη μετεκλογική δήλωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής: «Οσοι προδίδουν την πατρίδα είναι ώρα να φοβηθούν. Ερχόμαστε».