Γη των λιμνών και των απόκρημνων βουνών, η περιοχή του Ζάλτσκαμεργκουτ της Αυστρίας κρύβει στα σπλάγχνα της έναν τόπο μαγικό. Η παραλίμνια πόλη Χάλστατ, κυκλωμένη από θεόρατες, κατάφυτες βουνοπλαγιές και ασβεστολιθικά βουνά, μοιάζει βγαλμένη από έναν κόσμο παραμυθένιο
Απόγευμα στη λίμνη του Χάλστατ, στην Ανω Αυστρία. Τα γκριζωπά σύννεφα ταξιδεύουν στον ουρανό, αφήνοντας τον ήλιο να ζωγραφίσει τον δικό του πίνακα πάνω στον υδάτινο καμβά. Στέκεσαι στον παραλίμνιο δρόμο καθηλωμένος από ένα σαγηνευτικό θέαμα. Καταπράσινα βουνά ορθώνονται αγέρωχα γύρω από τη λίμνη, αγκαλιάζοντας τη γοητευτική πολιτεία του Χάλστατ, ενώ στο βάθος ξεπροβάλλει το απόκρημνο όρος του Ντάχσταϊν. Κουκλίστικα σπίτια με τριγωνικές στέγες ακουμπούν νωχελικά στην ακύμαντη επιφάνεια, καθώς τα ξύλινα μπαλκόνια τους ξεχειλίζουν από ένα πολύχρωμο μωσαϊκό.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή η μικρή πόλη των 950 κατοίκων ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UΝΕSCΟ. Η ασύγκριτη φυσική της ομορφιά, η σπάνια αρχιτεκτονική, αλλά και η πλούσια ιστορία της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, την καθιστούν μοναδικό τουριστικό προορισμό. Μάλιστα, ο ιδιαίτερα εξελιγμένος πολιτισμός που αναπτύχθηκε εδώ την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, ονομάστηκε Πολιτισμός Χάλστατ.

Η κεντρική πλατεία με το περίτεχνο άγαλμα και τις καλαίσθητες προσόψεις των σπιτιών αποτελεί αληθινό κομψοτέχνημα. Παραδίπλα ξεχωρίζει ο πανύψηλος πύργος της προτεσταντικής εκκλησίας, με τον χαρακτηριστικό μυτερό τρούλο. Ακολουθείς τον παρόχθιο δρόμο για να θαυμάσεις τα περιποιημένα διώροφα σπίτια με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τις προσόψεις σε απαλούς χρωματισμούς. Εδώ συγκεντρώνονται καφέ, εστιατόρια και τα περισσότερα μαγαζάκια με σουβενίρ.

Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα δρομάκια νιώθεις πως βυθίζεσαι σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Σπίτια σε μπαρόκ, γοτθικό και ρομαντικό ρυθμό αναδύουν μια ατμόσφαιρα πολλών, διαφορετικών εποχών. Εχουν ολάνθιστους κήπους, με περίτεχνες κατασκευές να κοσμούν τις αυλές τους.

Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη βγαίνεις στον παλιό δρόμο, από όπου η πανοραμική θέα προς όλο το Χάλστατ και τη λίμνη είναι μοναδική, ενώ σε κάποιο σημείο ξεπροβάλλει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης. Από εδώ ξεκινάει το τελεφερίκ που οδηγεί στο παλιότερο, ίσως, αλατωρυχείο του κόσμου! Κατηφορίζοντας προς τη λίμνη και τη νότια πλευρά του οικισμού θα βρεθείς σε ένα καταπράσινο πάρκο με παιδική χαρά. Τα… παγωμένα νερά της λίμνης προκαλούν τους τολμηρούς για βουτιές. Αν δεν ανήκετε σε αυτούς μπορείτε να νοικιάσετε κανό, ποδήλατο λίμνης ή μηχανοκίνητη βάρκα (διατίθεται χωρίς δίπλωμα) για να ζήσετε με την παρέα σας μια αναζωογονητική εμπειρία. Επίσης, μικρά πλοιάρια πραγματοποιούν καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μίνι κρουαζιέρες στη λίμνη, από όπου η πολύχρωμη πολιτεία του Χάλστατ και οι γύρω θεόρατες βουνοπλαγιές χαρίζουν ένα απίστευτο θέαμα.

info

Στο Χάλστατ θα πάτε από το Ζάλτσμπουργκ (80 χλμ.) με τρένο ή οδικώς. Το Ζάλτσμπουργκ συνδέεται με την Αθήνα αεροπορικώς