Όλο το βουνό του Πηλίου είναι χαραγμένο από μονοπάτια – καλντερίμια που

μετρούν τρεις αιώνες ζωής. Απίστευτα μελετημένες διαδρομές που ένωναν τα χωριά

του Πηλίου μεταξύ τους και με τα λιμανάκια τους, τις συνοικίες, ακόμη και τα

σπίτια. Ήταν οι δρόμοι των καραβανιών που μετέφεραν με τα ζώα την πραμάτεια

τους, αλλά και οι δρόμοι των κατοίκων. Οι κοινότητες είχαν αναλάβει τη

συντήρησή τους και κάθε οικογένεια βοηθούσε.

H κατασκευή τους άρχισε κατά τον 18ο αιώνα από τις συντεχνίες των Ηπειρωτών

και των Ζουπανιωτών, αλλά ανέλαβαν σχετικά γρήγορα οι Πηλιορείτες κι έτσι τα

περισσότερα είναι δικά τους έργα. Άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, στενά, φαρδύτερα,

με κλίση ανάλογη του εδάφους, με τα «καγκιόλια» και τα «πασ’ μάκια» τους

(αναβαθμίδες). Τα πιο φαρδιά καλντερίμια δηλώνουν και τη μεγαλύτερη εμπορική

δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Σήμερα αυτό το μοναδικό δίκτυο

είναι κάπως παραμελημένο, αφού πολλά καλντερίμια γίνονται αγροτικοί δρόμοι ή

μένουν χορταριασμένα και κρυμμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση. Κατά καιρούς

βέβαια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την αποκατάστασή τους: το 1993 το

Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (TEE) συνέταξε την πρώτη

μελέτη αποτύπωσης και ανακατασκευής των λιθόστρωτων μονοπατιών του Πηλίου, ενώ

δύο χρόνια αργότερα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, με χρηματοδότηση

του ΕΟΤ, αποτύπωσε 29 μονοπάτια του Κεντρικού Πηλίου, συνολικού μήκους 190

χλμ. Έτσι, το 2000 καθαρίζονται και σηματοδοτούνται αυτές οι 29 διαδρομές. Οι

προσπάθειες όμως σταματούν εκεί και τα μονοπάτια αρχίζουν πάλι να κλείνουν,

ενώ η σήμανση να χάνεται.

«Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την ομορφιά του

βουνού», λένε αυτοί που ξέρουν και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά οι

ξένοι, κυρίως, τουρίστες που κάθε άνοιξη περπατούν όλο το Πήλιο, χάρη στις

πρωτοβουλίες ιδιωτών που προσφέρουν ανάλογα πακέτα υπαίθριου τουρισμού. Αν

θέλεις κι εσύ να απολαύσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία και να πατήσεις στα

χνάρια των παλιών Πηλιορειτών δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα ή και

περισσότερα από τα μονοπάτια που προτείνουμε κι ίσως τότε να σου φανερωθούν

κάποια μυστικά που το μαγικό αυτό βουνό κρατά καλά κρυμμένα.

Προτεινόμενες διαδρομές:

Αυτή την εποχή το δίκτυο των καλντεριμιών – μονοπατιών είναι στο μεγαλύτερο

μέρος του σκεπασμένο με χιόνι. Έτσι προτείνουμε κάποιες καθαρές από χιόνι

διαδρομές οι οποίες είναι εύκολες και μπορεί ο καθένας να τις ακολουθήσει. Σε

όλες υπάρχουν προβλήματα σήμανσης και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα

στις διασταυρώσεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς έναν

χάρτη με τα μονοπάτια του Πηλίου ή να ακολουθήσεις κάποιον που γνωρίζει τις

διαδρομές.

1. Ανακασιά – Κουκουράβα – Μακρινίτσα (2 ώρες). Σ’ αυτή τη διαδρομή

έχεις τη δυνατότητα να δεις πολλά από τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία του

οικισμού της Κουκουράβας και της Μακρινίτσας. Αν κάνεις τη διαδρομή κατηφορικά

σε όλο το μήκος της θα απολαμβάνεις τη θέα του Βόλου μπροστά σου.

2. Πουρί – Χορευτό (2,5 ώρες). Μία διαδρομή δίπλα στη θάλασσα όπου

μπορείς να δεις πολλές παραλίες. Ξεκινώντας από το Πουρί περνάς από την

παραλία Ανάληψη, την ερημική Παρίσαινα – κρυψώνα γυμνιστών – και καταλήγεις

στο ξακουστό Χορευτό.

3. Πουρί – Παλιά Μιτζέλα – Οβριός (2,5 ώρες). Είναι από τις ωραιότερες

διαδρομές του Πηλίου και αποτελεί τμήμα του εθνικού μονοπατιού Ο2 που ενώνει

το Πήλιο με τον Όλυμπο. Στην πορεία σου θα συναντήσεις το εντυπωσιακό γεφύρι

του Διακουμή και θα φτάσεις στο θρυλικό κατεστραμμένο χωριό Παλιά Μιτζέλα.

Τέλος θα καταλήξεις στην πανέμορφη παραλία του Οβριού.

4. Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη – Αϊ-Γιάννης (4 ώρες). Σ’ αυτή τη διαδρομή

έχεις τη δυνατότητα να δεις όλη την Τσαγκαράδα αφού ένα εσωτερικό καλντερίμι

συνδέει 3 από τις 4 συνοικίες της. Ξεκινάει από την πλατεία των Αγίων

Ταξιαρχών, περνάει από την Αγία Παρασκευή και την Αγία Κυριακή και φεύγει από

την Τσαγκαράδα προς την Νταμούχαρη. Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα

καλντερίμια και προτείνεται για κατηφορική διαδρομή αφού η ανηφοριά είναι

έντονη. Μετά την Νταμούχαρη θα καταλήξεις στην παραλία του Αϊ- Γιάννη.

3 διαδρομές με θέα στον Παγασητικό

Επίσης προτείνονται 3 διαδρομές που έχουν θέα στον Παγασητικό. Τα καλντερίμια

περνούν μέσα από ελαιώνες, κόβουν τις γραμμές του τρένου και καταλήγουν στις

παραλίες.

Μηλιές – Καλά Νερά (2 ώρες)

Πινακάτες – Καλά Νερά (2,5 ώρες)

Άγιος Γεώργιος Νηλείας – Άνω Λεχώνια (2,5 ώρες)



ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Γλυκιές γεύσεις να τις φας με το… κουτάλι

H πολύχρωμη παλέτα της περιήγησης στα χωριά του Πηλίου συμπεριλαμβάνει πολλά

τετραγωνικά μέτρα από ξύλινα ράφια γεμάτα από εκατοντάδες βαζάκια με γλυκά

κουταλιού φυσικά, αλλά όχι απαραίτητα τοπικής παραγωγής. Δεν είναι σίγουρο ότι

αυτό που θα αγοράσετε θα είναι γλυκό από το Πήλιο, οπότε προσοχή. Εμείς

ανακαλύψαμε πάντως ότι τα καλύτερα γλυκά στην Πορταριά τα έχει το μαγαζάκι του

Συνεταιρισμού Γυναικών απέναντι από τη διασταύρωση για Μακρινίτσα. Εγγύηση για

γλυκά κουταλιού από φιρίκι, κάστανο, πετροκέρασο (λευκό κεράσι ή… «φράουλα»

όπως το λένε οι ντόπιοι) και βέβαια μήλο (μην ξεχνάτε τα φημισμένα μήλα

Zagorin).

H έκπληξη – για όσους δεν γνωρίζουν – είναι τα λουκούμια. Όχι, δεν έχει μόνο η

Σύρος λουκούμια. Περίφημα είναι του Συργιάνη, σε μεγάλη ποικιλία:

τριαντάφυλλο, πέργαμο, μαστίχα, βανίλια, καρύδα, λουκούμια με μέλι και καρύδι,

μουστολούκουμα με καρύδι και με την αυθεντική συνταγή του σταφυλιού,

ξερολούκουμα και σουτζούκ περιλαμβάνονται στο πιο γλυκό μενού.

Αρκετά με το φαγητό, ας περάσουμε στο… ποτό και συγκεκριμένα στο τσίπουρο.

Εδώ το παραδοσιακό ποτό των Ελλήνων είναι αποτέλεσμα πολλαπλής απόσταξης

στεμφύλων από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών της θεσσαλικής γης και πίνεται όλες

τις ώρες με νερό ή σκέτο. Εκλεκτό είναι το τσίπουρο (με γλυκάνισο ή χωρίς)

αλλά και τα κρασιά του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου

«H Δήμητρα».

Επιθυμείτε κάτι δροσιστικό; Λεμονάδα ΕΨΑ. Το μυστικό της συνταγής που

δημιουργήθηκε το 1924 στην πρότυπη μονάδα εμφιάλωσης της Αγριάς παραμένει καλά

κρυμμένο μέχρι σήμερα. Τα προϊόντα όμως αυξήθηκαν, αφού από το 1969 (όταν οι

αδελφοί Μοσκαχλαΐδη και Νίκου Τσαούτου αγοράζουν την επιχείρηση από την Εθνική

Τράπεζα) προστέθηκαν σόδα, πορτοκαλάδα, tonic, lemon cola και βυσσινάδα.

Για το τέλος αφήσαμε ένα ρόφημα με το οποίο μπορείτε να ξεκινάτε αλλά και να

κλείνετε την ημέρα, υγιεινά. Πρόκειται για το κατσικίσιο βιολογικό γάλα που

παράγει η βιομηχανία γάλακτος ΕΒΟΛ. Παράγεται από πιστοποιημένους κτηνοτρόφους

του Δυτικού Πηλίου – και συγκεκριμένα στις περιοχές Κεραμίδι, Κανάλια, Βένετο

και Κερασιά – από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Εκτός ποτού και φαγητού, το Πήλιο φημίζεται για την ανθοκομία του. Γαρδένιες

και καμέλιες (η… χάρη των οποίων φτάνει μέχρι την Ολλανδία) αποτελούν τα

κυριότερα προϊόντα τα οποία μπορείτε να βρείτε από ντόπιους παραγωγούς και

φυτώρια (ιδιαίτερα σε Ζαγορά, Μακρινίτσα, Μακρυρράχη).