|
|
Κάθε 25αράκι και διαφορετικός μεζές. Όχι για να χορτάσεις, αλλά για να σου
ανοίξει η όρεξη πριν πας στο σπίτι για το μεσημεριανό φαγητό. Αυτό που για
τους ξένους τουρίστες μοιάζει φολκλόρ, για τους Βολιώτες είναι κομμάτι της
ζωής τους.
|
Το τσιπουράδικο «Κύκλος»
|
Την παλιά εποχή τα τσιπουράδικα στη N. Ιωνία ή στα Παληά άνοιγαν πολύ νωρίς το
πρωί γιατί πουλούσαν και καφέ ή κονιάκ. H ατμόσφαιρα ήταν οικογενειακή και
κάθε μαγαζί είχε λίγο-πολύ τη σταθερή του πελατεία. Όπως λένε οι παλιοί
τσιπουράδες, οι μεζέδες ξεκινούσαν με παστό, αντζούγια, λακέρδα, κολιό,
πιπεριά τουρσί και ύστερα άρχιζαν «τα άλλα» – δηλαδή χταπόδι και μετά πατάτα
και τυριά, άντε και κανένα κεφτεδάκι. Την καραβίδα για να τη φας έπρεπε να
πιεις πάνω από 5-6 τσίπουρα. Μετά ήρθαν κι άλλα – η κοπανιστή από τη Μύκονο,
τα σαγανάκια, τα σαβρίδια.
Σήμερα η «ιεροτελεστία του τσίπουρου» αλλού (όπως στον Καβούρα ή στον Κύκλο)
παραμένει και σε άλλα μαγαζιά έχει διατηρηθεί απλά ως επίφαση για να φας
κανονικά – σαν να είσαι σε μεζεδοπωλείο. Αν βρεθείτε ωστόσο σε αυθεντικό
τσιπουράδικο να ξέρετε ότι οι μεζέδες θα έρχονται μόνοι τους με κάθε 25άρι που
παραγγέλνετε (στην αρχή χταπόδι, πατατοσαλάτα, σαρδέλα, λακέρδα κ.ά. και στη
συνέχεια οι «καλύτεροι», όπως η καραβίδα αχνιστή).
Όπως θα σας πουν οι Βολιώτες, τα τσιπουράδικα χωρίζονται σε κατηγορίες: στα
παραλιακά – που μπορεί να υστερούν σε αυθεντικότητα αλλά έχουν τη θέα του
λιμανιού – τα original (κυρίως στη N. Ιωνία, στα Παληά ή στο κέντρο) και σε
αυτά που είναι μεζεδοπωλεία. Εκεί το κατά πόσο το τσίπουρο είναι καλό ή όχι,
πλέον δεν μετράει και τόσο, όπως και στα παραλιακά.
Στην παραλία θα καθήσετε στο «Γιώργος», όπου ο μεζές έρχεται
ακόμη σε μικρό πιάτο, στο «Ποσειδώνας» ή το «Παραγάδι», με
αρκετά… πλούσια πιάτα.
|
|
Αν θέλετε να νιώσετε την ιεροτελεστία του τσίπουρου επιλέγετε το
«Καβούρας» (στη Χατζηαργύρη) που είναι ανοιχτό μεσημέρι και έχει πολύ
νόστιμους απλούς μεζέδες, το «Κύκλος» (δίπλα στο κτίριο Σπίρερ),
καινούργιο τσιπουράδικο με ωραία ατμόσφαιρα που έχει νόστιμους μεζέδες στα
κάρβουνα, το «Δίχτυ» (Κουντουριώτου και Γαζή) ή τα τσιπουράδικα της
πλατείας των Παληών, που αποτελούν και ωραίο «σκηνικό».
Φυσικά η «φωλιά» τους παραμένει η περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπου
ξεχωρίζουν το «Μπόκος», ανακαινισμένο μαγαζί που λειτουργεί εδώ και 20
χρόνια, τα «Μαρίνα», «Κάππας», «Δεμίρης» – όπου θα φάτε
θαλασσινά που ψαρεύει ο ιδιοκτήτης – «Ξιφίας», «Καρακατσάνης»,
«Προσφυγάκια».
Τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία όπου θα φάτε καλά είναι τα «Καπετάνιος» (Γ.
Δήμου και Ιωλκού) και «Βόλος» (Κασσαβέτη και Εθνικής Αντιστάσεως) –
βγάζει τραπέζια στον πεζόδρομο. Για τα τσιπουράδικα της δίπλα στη θάλασσα
φημίζεται και η Αγριά, με το «Τζίμης» και «Βαρελάς» να
αποτελούν πολύ καλές επιλογές.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο θέμα της φιλοξενίας η πόλη του Βόλου έχει ακόμη αρκετά βήματα να κάνει.
Αυτά που αναλαμβάνουν να τον βγάλουν… ασπροπρόσωπο είναι κυρίως το
καινούργιο, πολυτελές «Volos Palace» και το «Ξενία», κτισμένο το 1961 με βάση
μελέτη του αρχιτέκτονα του ΕΟΤ Κώστα Σταμάτη, ανακαινισμένο στη δεκαετία του
’90. Ευτυχώς ανακαινίζεται και πάλι για να λειτουργήσει μέσα στη χρονιά.
«Park» (24210-36510, www.amhotels.gr).
|
|
Από τα καλά ανακαινισμένα ξενοδοχεία της πόλης, δίπλα στο πάρκο της Αναύρου
και κοντά στην παραλία. Προτιμήστε τα δωμάτια που βλέπουν θάλασσα. Δίπλα στο
ξενοδοχείο βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο Forum.
«Volos Palace» (Ξενοφώντος και Θρακών, τηλ. 24210- 76501, www.volospalace.gr).
|
|
Το καλύτερο ξενοδοχείο του Βόλου άνοιξε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έχει μεγάλα, πολυτελή δωμάτια με θέα το λιμάνι
«Αλέξανδρος» (24210-31221).
Στο κέντρο της πόλης, επίσης ανακαινισμένο.
«Αίγλη» (24210-25691).
Το πλεονέκτημά του είναι ότι βρίσκεται επάνω στο λιμάνι σε ένα στυλάτο παλιό
κτίριο με ευρύχωρα δωμάτια. Επίσης στο κέντρο:
«Ηλέκτρα» (24210-32671)
«Νεφέλη» (24210-30211) και
«Αύρα» (24210-25370).












