EMΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ «Οι πλατείες ήταν γεµάτες...»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2011 07:00 |

ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ οι πλατείες της Τετάρτης. Καλόκαρδες, ανοιχτές, νεανικές, απλοϊκές, ακοµµάτιστες, ειρηνικές και κυρίως γεµάτες. ∆ιαδήλωσαν, φώναξαν, βρέθηκαν, χειροκρότησαν, αποδοκίµασαν και στο τέλος οι ίδιοι οι διαδηλωτές καθάρισαν το οδόστρωµα. Αγανακτισµένοι. Και πολιτισµένοι.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ αυτές οι πλατείες. Χωρίς τον επαγγελµατισµό, την εχθρότητα και τηµοχθηρότητα των διαδηλώσεωνπου ξέραµε έως τώρα. Χωρίς επαγγελµατίεςσυνδικαλιστές κι αριστερούς κοµµατάρχες. Χωρίς ντουντούκες και πλακάτ. Χωρίςπροκατασκευασµένα και βλακώδη συνθήµατα αλλά µε χιούµορ,διάθεση, θα µπορούσα να προσθέσω και κέφι.

ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ; Πιστέψτε µε, δεν έχει καµία σηµασία. Το γεγονός είναι ότι βρέθηκαν εκεί. Και, κυρίως, ότι απέδειξαν πως η κοινωνική δράση στην Ελλάδα, ακόµη κι η διαµαρτυρία ή η αµφισβήτηση, µπορεί να εκδηλωθεί χωρίς τους λόχους του ΠΑΜΕ, χωρίς τα κρατικοδίαιτα συνδικάτα, χωρίς την ξύλινη αργκό του Τσίπρα, χωρίς κουκουλοφόρους, επεισόδια και µολότοφ.

∆ΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ που κυρίως αποδοκιµάστηκαν από τιςπλατείες είναι εκείνοι που κατέστησανπεριττοί. Εκείνοι που εδώ και χρόνια έχουν οικειοποιηθεί τις πλατείες µας και τις διαµαρτυρίες µας και τις διαδηλώσεις µας, ακόµη και την αγανάκτησή µας. ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ήδη από την εποµένη των συγκεντρώσεων καµώνονται ότι ψιχαλίζει και χειροκροτούν «το κίνηµα των αγανακτισµένων» – ελπίζοντας προφανώς να το ιππεύσουν...

ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑ∆Υ, µια διαδήλωση της ΓΕΝΟΠ -∆ΕΗ συγκλίνει και αυτή στο Σύνταγµα. Προσπαθούν να ενωθούν µε τους «Αγανακτισµένους».

- Είµαστε κι εµείς εργαζόµενοι. Αγωνιζόµαστε για φτηνό ρεύµα, ισχυρίζεται προς τους συγκεντρωµένους ένας πονηρός συνδικαλιστής. ∆ΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. Κι ένας ψηλός µε µακριά µαλλιά του το πετάει κατάµουτρα:

- ∆εν είµαστε το ίδιο. Υπάρχουν εργαζόµενοι κι εργαζόµενοι... ΕΤΣΙ, Η ΓΕΝΟΠ - ∆ΕΗ παρέµεινε διακριτικά στοκάτω µέρος της πλατείας.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ υποδεικνύει τον κίνδυνο. ∆ιότι από σήµερα, ήδη από χθες, δεκάδες πονηροί και επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να βάλουν και τη φάτσα τους στη φωτογραφία. Να δείξουν ότι όλο αυτό το αυθόρµητο και ακαθοδήγητο κίνηµα εκπορεύεται από τις τάξεις τους ή βαδίζει στην κάλπητους. Να του κολλήσουν τις πολιτικές και ιδεολογικές ταµπέλες τους.

ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ότι οι πλατείες έχουν καταλάβει τιπαίζεται, τι τις απειλεί και τι κινδυνεύει να τις ακυρώσει. Κι ελπίζω ότι θα διατηρήσουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικάπου τις κατέστησαν και µαζικές και ζωντανές και καινούργιες.

∆ΙΟΤΙ ΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ στον παλαιοκοµµατισµό που την Τετάρτη αποδοκίµασανδεν είναι µόνοότι θα κάνουνεκ των πραγµάτων ένα βήµα πίσω. Ούτε ότι θα ακυρώσουν την πρωτοτυπία τους και την εµβέλειά τους. Είναι ότι επιπλέον θα χάσουν και το χιούµορ τους.

Υποψιάζοµαι ότι οι πλατείες έχουν καταλάβει τι παίζεται, τι τις απειλεί και τι κινδυνεύει να τις ακυρώσει. Κι ελπίζω ότι θα διατηρήσουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τις κατέστησαν και µαζικές και ζωντανές και καινούργιες

62
Nostosplaka
02/06/2011 09:18
Θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας για πολλους λόγους,όλους αρνητικούς .Του ανθρώπου που νομίζει πως μπορεί να κοροίδεύει χωρις ντροπη.Που νομίζει έτσι οτι δυσφημεί(ο πονηρός) ,διότι ενω επαινεί το αντιθετο θέλει .Αφηνει περιθώριο να κατηγορήσει μολις ζορισουν τα πράγματα.Τώρα δήθεν είναι μες τη καλή χαρά,για να δούμε.
g5567
01/06/2011 01:37
Αγαπητέ (τρόπος του λέγειν) Πρετεντέρη, Όσο κι αν καμώνεστε ότι ψιχαλιζει, όσο κι αν χειροκροτάτε το κίνημα γνωρίζετε ότι δεν θα καταφερετε να το ιππεύσετε. Αναρωτιέμαι λοιπόν σε ποιούς απευθύνεστε- διότι αυτούς που βρίσκονται στις πλατείες δεν μπορείτε να τους κοροϊδεψετε: πιστεύω ότι είστε αρκετά έξυπνος ώστε να αντιλαμβάνεστε ότι από καιρό έχετε καταστεί περιττός . Εκτός κι αν σας υπερτιμώ. ps:το σχόλιο αυτό το υπέβαλα για δημοσιευση πρώτη φορά το βράδυ της 28ης Μαϊου-δεν δημοσιευτηκε . Eκτοτε το υπέβαλλα τρεις φορές : ακόμη δεν εχει δημοσιευτεί. Παρακαλώ να μου απαντήσετε εστω via email για ποιο λόγο.
g5567
31/05/2011 12:44
Αγαπητέ (τρόπος του λέγειν) Πρετεντέρη, Όσο κι αν καμώνεστε ότι ψιχαλιζει, όσο κι αν χειροκροτάτε το κίνημα γνωρίζετε ότι δεν θα καταφερετε να το ιππεύσετε. Αναρωτιέμαι λοιπόν σε ποιούς απευθύνεστε- διότι αυτούς που βρίσκονται στις πλατείες δεν μπορείτε να τους κοροϊδεψετε: πιστεύω πως είστε αρκετά έξυπνος ώστε να αντιλαμβάνεστε ότι από καιρό τους έχετε καταστεί περιττός . Εκτός κι αν σας υπερτιμώ.
g5567
31/05/2011 04:56
Αγαπητέ (τρόπος του λέγειν) Πρετεντέρη, Όσο κι αν καμώνεστε ότι ψιχαλιζει, όσο κι αν χειροκροτάτε το κίνημα γνωρίζετε ότι δεν θα καταφερετε να το ιππεύσετε. Αναρωτιέμαι λοιπόν σε ποιούς απευθύνεστε- διότι αυτούς που βρίσκονται στις πλατείες δεν μπορείτε να τους κοροϊδεψετε: πιστεύω πως είστε αρκετά έξυπνος ώστε να αντιλαμβάνεστε ότι από καιρό τους έχετε καταστεί περιττός.Εκτός κι αν σας υπερτιμώ.
If If
30/05/2011 09:37
Εγω ειμαι καθε μερα στιην πλατεια και σπαω το κεφαλι μου να καταλαβω τα βασικά χαρακτηριστικά αυτου του ετεροκλιτου κοσμου μεσα απο τις συνελευσεις του, το "βήμα" του και τα συνθηματά του... Εσύ εχεις βγαλει εδω και καιρο τα συμπερασματά σου, μας τα λες καθε μερα να τα μαθουμε και εμεις, αλλά δεν μπορεις να μας αντιπροσωπευσεις, δεν μπορεις να μας ξερεις Κατεβα μια βολτα και εσυ στην πλατεία., να δούμαι τι θα σου πουνε .. φανταζομαι θα καταλαβεις (:) μονο οταν θα μας δεις να νικάμε
aganaktismenos kai ARISTEROS
29/05/2011 14:41
aparadektos! logiko ayti einai i grammi toys twra. mwre 8a sas parei kai sas o diaolos. PALIOPROVOKATORES FASISTES
g5567
29/05/2011 01:43
αγαπητέ (τρόπος του λέγειν) Πρετεντέρη ο,τι και να πεις , όσο κι αν "καμώνεσαι ότι ψιχαλιζει, όσο κι αν χειροκροτάς το κίνημα δεν προκειται να το ιππεύσεις. " κατέστης περιττός προ πολλού. αναρωτιέμαι ποιον προσπαθείς να κοροϊδεψεις? θέλω να πιστευω ότι εχεις έστω τόση δα εξυπνάδα ώστε να αντιλαμβάνεσαι ότι τουλάχιστον αυτους που είναι στις πλατείες δεν μπορείς να τους κοροϊδεψεις. Εκτος κι αν σε υπερτιμώ.
face
29/05/2011 01:29
κ.Πρετεντερη
εμεις που ημαστε στις πλατειες σας λεμε οτι ειμαστε εκει εναντια σε αυτο που εκπροσωπεις κι εσυ ! Την λαμογια ,την
διαπλοκη επειχηρηματιων με μεσα ενημερωσης και των εκαστοτε κυβερνησεων ,των δημοσιογραφων "παπαγαλακια" ,
ολων αυτων που κλεψαν τη ζωη μας και τις ζωες των παιδιων μας .
σοφια φερτάκη
28/05/2011 23:37
Nτροπη!!! δεν δικαιούστε ΕΣΕΙΣ KYΡΙΕ να γράφετε γι αυτές τις ''πλατείες'' !!!!
Ακης
28/05/2011 21:32
Kυριε πρετεντερη..μια και συμφωνητε με της πλατειες γιατι δεν της προβαλατε απο το καναλι που εργαζεσθε γιατι δεν πηρε θεση η εσηεα..γιατι δεν στηριζετε αυτην την προσπαθεια που οπως λετε δεν εχει να κανει με κομματοσκυλα και βολεμενους συνδικαλιστες;.μηπως γιατι δεν εχει αιμα ωστε να μπορειτε να βγαζετε αναρθρες κραυγες για τους λυκους που κατευθηνουν τα προβατα στην σφαγη!!!!!!!
Σάμ
28/05/2011 12:24
Καλά ,είσαι πολύ πονηρός άνθρωπος .Προσπαθείς να βγάλεις από τη μέση τούς ''περιττούς'' όπως τούς λές γιά να τούς πάρει ο ύπνος τώρα που ξύπνησαν οι ''αγανακτισμένοι''.Καί μετά που θα κουραστούν οι ''αγανακτισμένοι'' σαν πρωτάριδες που είναι καί θα πάνε πάλι γιά ύπνο,θα κάνεις ησυχία γιά να μή ξυπνίσει κανείς.
Κωνσταντινος Νισυριος
28/05/2011 11:09
Ειμαι και εγω ενας απο τους αγανακτισμενους Ελληνες. Οχι μονο με τον εξευτελισμο και τον διασυρμο μου, αλλα και με ολους εσας τους χοντροκομενους προπαγανδιστες. Ξερω οτι δεν θα δημοσιευθει η αποψη μου, κυριε Πρετεντερη, αλλα ελπιζω να φτασει στα αυτια σας. Συναγωνιζεστε με τον κομμουνιστοφαγο Μπαμπη Παπαδημητριου απο το ΣΚΑΙ... Αληθεια, οταν ερθει (και δεν θα αργησει) η μερα που θα στελνουν ξανα στα ξερονησια και στα στρατοπεδα συγκεντρωσης τους κακους κομμουνιστες, εσεις ολοι οι νεοφιλελευθεροι με τι μουτρα θα κοιταζεστε στον καθρεπτη;
Νίκος Αιμίλιος Αργυρόπουλος
28/05/2011 11:06
Ειρηνικά, χωρίς ουρλιαχτά, πολιτισμένα, χωρίς μολότωφ, χωρίς γιαούρτια, χωρίς βία. Ένα σύνθημα όμως χρειάζεται : να πληρώσουν το Ελληνικό χρέος αυτοί που έχουν πολλά λεφτά, που έβγαλαν φέτος στις τράπεζες του εξωτερικού 600 Δις ευρώ, διπλάσια από όλο το χρέος της Ελλάδας. Να πληρώσουν έστω με την θέλησή τους, σαν ευεργέτες, όπως έκαναν οι παλιοί πλούσιοι Έλληνες, το χρέος της Ελλάδας... μπορούν.
Σπυρατος Μαρινος
28/05/2011 10:02
διαβαζοντας αυτα που γραφετε για τις συγκεντρωσεις των αγανακτισμενων πολιτων μου κανει εντυπωση κ.Πρετεντερη η υποκρισια σας.Δεν ξερω τι ακριβως πιστευουν ολοι αυτοι που κατεβαινουν σ''αυτες τις συγκεντρωσεις για το ΠΑΜΕ και τα διαφορα συνδκατα -απ''οτι μπορεσα να καταλαβω δεν στεκονται παντως απεναντι οπως προσπαθητε να μας πεισετε- για αυτο ομως που ειμαι σιγουρος ειναι οτι εσεις ειδικα αλλα και οι ομοιοι σας δεν θα τολμησετε ποτε να κατεβητε σ''αυτες τις συγκεντρωσεις.Το γιατι το καταλαβαινετε νομιζω.Ο κοσμος που συμμετεχει -ανεξαρτητα απο πολιτικη τοποθετηση η αφετηρια- στοχοποει και αποδοκιμαζει το υπαρχων συστημα εξουσιας (πολτικο,επιχειρηματικο,ΜΜΕ κ.λ) εξεχων μελος του οποιου εισαστε και εσεις κ.Πρετεντερη.
Τολμηστε να κατεβητε στο Συνταγμα πρωτα και μετα κανετε τις διαπιστωσεις σας για το τι πραγματικα θελει ολος αυτος ο κοσμος!
Κώστας
28/05/2011 09:27
Κι εμένα στημένα μου μοιάζουν. Η ελλάδα έχει καταντήσει ένα θέατρο.
Βασιλης Γ.
28/05/2011 03:15
Το συστημα τα καταφερε. Απο τις μεγαλειωδης πορεις τον Ιουλη του 65 , την συγκεντρωση στην κηδεια του Γερου το 68 , την εξεγερση του Πολυτεχνειου μεχρι και σημερα οπου επεφτε και μια μολοτοφ για την τιμη των οπλων στις μαζες των χαβαλεδων που πανε πινουν ενα καφεδακι για 3-4 ωρες και γυρνανε σπιτακι τους για να πανε στην δουλιτσα τους την αλλη μερα.. Ξερουμε τους λατρευετε αλλα μην τους δειχνετε καταμουτρα ποσο ακινδυνοι ειναι..
Στέφανος Μπάρτζελης
28/05/2011 02:59
Απόστολε εσύ κοίτα να πλένεσαι! Θέλει αγώνα η κατάκτηση του τίτλου ''άνθρωπος'' και εσύ έχεις πολύ πλύσιμο μπροστά σου. Πίσω από την ανωνυμία μας ''ξεσαλώνουμε''. Αυτά τα βαρίδια πρέπει να πετάξει ετούτη η χώρα από πάνω της που ονειρεύονται ''καθαριότητες'' και άριες φυλές αν θέλει να προχωρήσει.
Αλεκος Παναγουλης
28/05/2011 02:47
Λαμογιο Πρετεντερη εσυ ο Ψυχαρης και οι αλλοι κοπριτες των τοκογλυφων, της μαφιοζικης ταξης. Σου το εγραψα πριν ενα χρονο και φυσικα το εκοψες, δεν θ αργησει ο καιρος που ο λαος, θα μπουκαρει στα μπουδελομαγαζα σας και θα φευγετε απ τα παραθυρα. Τοτε ουτε ΜΑΤ ουτε ΝΑΤΟ θα σας σας προστατεβει.
ΑντώνηςΜ
28/05/2011 01:41
Το σύνθημα που ακούστηκε σημερα... "ερι- ερι -ερι μακακα Πρετεντέρη".
Απόστολος Γ.
28/05/2011 00:34
Δεν γνωρίζω στην Αθήνα τι γίνεται ή στις άλλες πόλεις αλλά σήμερα αποφάσισα και εγώ να πάω από αυτά που διάβασα στην συγκέντρωση του Βόλου. Έπεσα πάνω στον Σύριζα , τους άπλυτους και τους βολεμένους ... χωρίς αυτή τη φορά διακριτικά. Αριθμός ; Όχι πάνω από 200 από τους οποίους οι μισοί εκπαιδευτικοί . Δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα όπως τα παρουσιάζετε κ. Πρετεντέρη.
ΔΕΝ θα σας αρέσει αλλά διαβάστε το.
27/05/2011 22:49
“Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από ΄δω” Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών υποδηλώνουν την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να αντέξει στο βάρος της αλήθειας. Η Ελλάδα είναι στην ουσία χρεοκοπημένη. Το βάρος του εξωτερικού της δανεισμού μαζί και με τον εθισμό της κοινωνίας σε ένα δίχως όρια καταναλωτισμό την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα. Ο λαϊκισμός αγριεύει και οι αντιδράσεις ακολουθούν δρόμους που ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής. Ο κόσμος βέβαια αρχίζει να υποφέρει κι εύλογα δυσανασχετεί. Γιατί τώρα που ήρθε ο λογαριασμός δεν είναι κανένας διατεθειμένος, ή και δεν μπορεί, να σηκώσει το σχετικό βάρος. Και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν είναι σε θέση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Eξηγώντας το πρόβλημα, σκιαγραφώντας προοπτικές, κινητοποιώντας με έμπνευση λαϊκά στρώματα για την πορεία σωτηρίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αδυνατεί να ξεφύγει από τις συνήθεις επιλογές της ελληνικής δημόσιας γραφειοκρατίας. Και επιμένουν σε ατελέσφορα φορολογικά μέτρα που εξοντώνουν την αγορά και αδυνατούν να μαζέψουν τους πόρους για τους οποίους και θεσπίζονται. Ο κόσμος έτσι εκτονώνεται είτε μέσω πολιτικών παραγόντων και σχολιαστών που χαϊδεύουν αυτιά κι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, είτε μέσω μαζικών κινητοποιήσεων που όμως προβάλλουν απαιτήσεις που εφαρμοζόμενες θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα. Είναι γνωστό πως οι εκτιμήσεις για τους κινδύνους του μέλλοντος καταγγέλλονται σαν κινδυνολογικές και αστήρικτες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να προδιαγράψει κάποιος τα όρια της πραγματικότητας. Όλα λογίζονται σαν υποβολιμαία και κατευθυνόμενα που στοχεύουν δήθεν στην υπονόμευση της καλοπέρασης του λαού. Υπάρχει λοιπόν σηκωμένος ένας αδιαπέραστος τοίχος που εμποδίζει την ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον. Κάθε εκτίμηση που ξεφεύγει από τα θέσφατα του λαϊκισμού καταγγέλλεται σαν ύποπτη. Η αλήθεια διαστρεβλώνεται ώστε να ταιριάζει με τις βλέψεις των λαϊκιστών και τις προσδοκίες των αγανακτισμένων πολιτών. Η όποια αρνητική κατάληξη εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα σκόπιμων μεθοδεύσεων για την καταστροφή της χώρας. Τα όρια της λογικής στενεύουν επικίνδυνα για την ρεαλιστική θεώρηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και προοπτικών του τόπου. Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δυσάρεστα. Το κυρίαρχο σύνθημα των μαζώξεων στις πλατείες της χώρας είναι Πάρτε το Μνημόνιο και Φύγετ’ από ‘δω. Αυτή η πρόταση δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από τις επιδιώξεις των σκληρότερων μηχανισμών της Ευρώπης που βλέπουν με εξαιρετικά καχύποπτο βλέμμα την όποια κίνηση διάσωσης των οικονομιών του Νότου. Οι συντηρητικοί εκλογείς στις χώρες του Βορρά αυτό ακριβώς θα ήθελαν να δουν πραγματοποιούμενο. Τον απεγκλωβισμό δηλ. της εύπορης Βόρειας Ευρώπης από την υποχρέωση στήριξης των οικονομικά αδύναμων αλλά και συνάμα υπερχρεωμένων κοινωνιών του Νότου. Να ξεδιαλύνουμε επίσης με την ευκαιρία και κάποιους μύθους που κυκλοφορούν. Είναι τελείως ανακριβές πως οι καταναλωτικές δαπάνες του Νότου συντηρούν τις μεγάλες βιομηχανίες του Βορρά. Το σύνολο των Γερμανικών εξαγωγών σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν ξεπερνά το 6%. Η Ελλάδα από μόνη της εισάγει κάτι λιγότερο από το 0,7% των Γερμανικών εξαγωγών. Δεν στέκει λοιπόν σε τεστ λογικής αυτός ο ισχυρισμός. Δεν ισχύει επίσης η εκτίμηση πως η κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε αδιέξοδα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερη βάση αν κάτι τέτοιο είχε γίνει στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι μεγάλες Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες έχουν ξεφορτώσει τα περισσότερα από τα ελληνικά τοξικά ομόλογα που είχαν στα θησαυροφυλάκια τους. Και τα έχουν εναποθέσει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Που ευκολότερα μπορεί να απορροφήσει τον όποιο σχετικό κλυδωνισμό. Ζήτημα λοιπόν κατάρρευσης ευρωπαϊκών τραπεζών και συνακόλουθα των οικονομιών τους δεν υπάρχει. Το σύνθημα λοιπόν πάρτε το μνημόνιο και φευγάτε μπορεί να γίνει δεκτό. Μαζί όμως με την τρόικα, φεύγοντας, θα σταματήσουν προφανέστατα και οι εκταμιεύσεις των χρημάτων των δανειστών μας. Η χώρα μας ακόμα συντηρεί πρωτογενή ελλείμματα. Δηλ. ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουμε. Και τα παραπάνω αυτά χρήματα, που δεν πηγαίνουν σε εξυπηρέτηση των εξωτερικών μας χρεών, τα εξασφαλίζουμε από τον δανεισμό. Με άλλα λόγια, φεύγοντας οι δανειστές απομακρύνονται και οι παραπάνω πόροι που ήσαν απαραίτητοι για την επιβίωσή μας. Πως θα αντικατασταθούν; Προφανέστατα, η πρόταση θα είναι να εξασφαλισθούν με στάση πληρωμών. Δηλ. να σταματήσουμε να εξοφλούμε αυτά που χρωστάμε. Όμως τότε θα είναι απόλυτα αδύνατη η όποια συνεννόησή μας για καινούργιο δανεισμό. Είναι προφανές πως με τα διαθέσιμα χρήματα θα πρέπει να καλύψουμε τις βασικές μας κατ’ αρχήν ανάγκες. Δηλ. εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και τροφίμων. Και στη συνέχεια πληρωμές μισθών και συντάξεων. Για όλα αυτά τα χρήματα που εισπράττουμε δεν φθάνουν. Και υπάρχουν και τα έξοδα λειτουργίας του κράτους. Υπάρχουν κι άλλα έξοδα πέραν των μισθών και των συντάξεων (λ.χ. ηλεκτρικό, θέρμανση, κίνηση μέσων μεταφοράς, τηλέφωνα και φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένων, εποπτικά μέσα στα σχολεία κα). Τι θα γίνει για όλα αυτά; Μοναδική λύση θα είναι η έξοδος από το ευρώ, ώστε να μπορούν να τυπωθούν χρήματα. Και για να σταματήσει η έξοδος καταθέσεων στο εξωτερικό θα είναι ανάγκη να απαγορευθεί ή ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Αυτό όμως παραβιάζει την Συνθήκη της Ρώμης. Και πιθανότατα μας οδηγεί κι εκτός ΕΕ. Τα συνεπακόλουθα δεν χρειάζεται να τα εξηγήσω. Αν κάποιοι θεωρούν τα παραπάνω κινδυνολογίες δεν έχει παρά να περιγράψει τις διαθέσιμες εναλλακτικές κινήσεις. Ώστε όλοι να καταλάβουμε πως τα συνθήματα είναι δωρεάν. Κάποια στιγμή όμως θα χρειασθεί όλοι μας να βάλουμε το πορτοφόλι μας εκεί που είναι το στόμα μας. ΥΓ: Με προβληματίζουν σοβαρά οι αντιλήψεις που κυκλοφορούν πως όσοι ανεξαιρέτως μετείχαν στη δημόσια ζωή της χώρας ευθύνονται για την τραγική οικονομική μας κατάσταση. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις απόψεις που υποστήριζαν, τις θέσεις που προωθούσαν και τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίσθηκαν. Έχουν όλοι ευθύνη, υποστηρίζουν πολλοί, για την κατάντια της χώρας. Ακόμα κι όταν προειδοποιούσαν για την επερχόμενη κατάρρευση και πάλευαν για μια δυναμική πολιτική αφύπνιση και υφίσταντο τα πάνδεινα από επιθέσεις και λασπολογίες είναι συνυπεύθυνοι, σύμφωνα με πολύ κόσμο, για τα αδιέξοδα που καταλήξαμε και για τα οποία σχεδόν μονότονα προειδοποιούσαν! Δηλαδή, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Στα πλαίσια του δημοκρατικού συστήματος το μόνο μέσον που έχει στη διάθεσή του κάποιος που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο είναι η δύναμη της πειθούς. Όταν αυτή πνίγεται από τον λαϊκισμό και την εύκολη υποσχεσιολογία των συνεχών και άκοπων παροχών, οι διέξοδοι πλέον ασφυκτικά στενεύουν. Εγώ επέλεξα ακόμη και την παραίτηση από την πολιτική, μιλώντας για καρχαρίες που είχαν πλέον κυριεύσει την δημόσια ζωή της χώρας και για την διαφθορά που είχε πλημμυρίσει σχεδόν τα πάντα. Είχα την ελπίδα πως η κίνησή μου αυτή κάποιους θα μπορούσε να αφυπνίσει. Ώστε να γίνει συνείδηση το αδιέξοδο που πλησίαζε. Μάταιος κόπος. Οι ίδιοι ευαίσθητοι λαϊκιστές συνέχισαν να διοικούν τα κόμματα εξουσίας και να κερδίζουν εκλογές. Και σήμερα όλοι εκείνοι που μας κατηγορούσαν τότε σαν κοινωνικά ανευαίσθητους νεοφιλελεύθερους – επειδή δεν υποσχόμασταν παροχές από δανεικά – τώρα και πάλι εμφανίζονται σαν κατήγοροι των πάντων. Προσθέτοντας μάλιστα και την θρασύτατη ανακρίβεια πως η οικονομική κατάρρευση της χώρας προήλθε από τις …νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων (!). Ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους. Ο κρατισμός μας οδήγησε στα σημερινά χάλια. Κι ο κρατισμός (φορολογία και εμμονή σε μεγάλο δημόσιο τομέα) τελικά oριστικά θα μας καταστρέψει. πηγη: http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2258264
Επώνυμος
27/05/2011 22:04
Μπράβο κυρ-Γιάννη, άξιος ο μισθός σου για άλλη μια φορά!Τρομερή πέννα, πάντα τέτοια!
Αγανακτισμένος
27/05/2011 20:49
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μια χαρά καλοδεχούμενη είναι στη συγκέντρωση... Για εσάς αμφιβάλλω κ.Πρετεντέρη...
liopouylos
27/05/2011 20:33
διεφθαρμενοι και διαπλεκομενοι ανικανοι πολιτικοι διεπλεκομενοι δημοσιογραφοι που.... αποβλακοσατε το λαο ανικανοι και προσκυνημενοι ...δικαστες δεν μπηκε κανενας φυλακη. μαντελης τσουκατος ,,,ελευθεροι συνδικαλιστες προσκυνημενοι και βολεμενοι τραπεζιτες φαταουλες καταστρεψατε τη χωρα και ζητατε και τα ρεστα αν χρεωκοπησουμε .......αλλαξτε Πατριδα , δεν θα υπαρχε ... ελεος. πουλημενα κορμια. οι εξαιρεσεις υπαρχουν αλλα μαζι με τα χλωρα θα καουν και τα χλωρα. ι
g.m
27/05/2011 18:41
ενα ευφάνταστο σύνθημα που ακούγεται και στις παραδοσιακές και σε αυτές τις διαδηλώσεις σιγά σιγά πάντως είναι το εξής: "η ανατροπή δεν είναι εκπομπή Πρετεντέρη ψόφ... να κάνουμε γιορτή"
Νίκος_Φ
27/05/2011 18:31
"η ΓΕΝΟΠ ήταν ένα με το κόσμο στη πλατεία", λέει ο αναγνώστης @δημ ξεν. Ελπίζω πως όχι φίλε. Είναι νωρίς να καπελωθεί και αυτό το κίνημα. Όποιος θέλει ας έρθει ατομικά, έξω από την ομάδα του και τα συμφέροντά της. Οι διάφορες ΓΕΝΟΠ προωθούν τα προνόμια των μελών τους, που βρίσκονται κλίμακες πάνω από τους υπόλοιπους εργαζόμενους (τι να πούμε και για τους άνεργους). Και το λογαριασμό τον πλήρωνουμε εμείς γιατί είναι κρατικά μονοπώλια: Αν έχουν ελλείματα τα καλύπτουμε εμείς ("κρατικά"). Αν δε μας αρέσει το προϊόν τους δεν μπορούμε να πάμε αλλού ("μονοπώλια"). Αυτά τα ρετιρέ, σε θερμή συμμαχία με τα βαθέα κόμματα μας φέραν στην πτώχευση. Είναι εμπαιγμός τα περί "φτηνού ρεύματος". Τόσο καιρό που η ΔΕΗ έχει το "δημόσιο χαρακτήρα της" διασφαλισμένο είδαμε πάνω από 10 αυξήσεις της τιμής του ρεύματος. Είναι ντροπή ακόμα και να τους ακούμε. Φτάνει πιά φοβισμένοι πολιτικάντηδες, ο χρόνος τέλειωσε. Όχι άλλο μπλα-μπλα. 30 χρόνια τα ίδια ακούμε, από την εποχή του Ανδρέα. Τα ρετιρέ κυβερνάνε, ή η Βουλή; Just do it.
Mpampis Sougias
27/05/2011 17:33
Πρετεντέρη ήμουν και θα είμαι εκεί στις πλατείες, έχω πιο πολλά πτυχία από εσένα και είμαι μια από τις μονάδες αυτής της χώρας που φέρνουν συνάλλαγμα. Αν δε το έμαθες το σύνθημα που φώναζε ο κόσμος άκου το από μένα,
"Πρετεντέρη ψόφα να κάνουμε γιορτή,
η ανατροπή δεν είναι εκπομπή."
Που θες να λέγεσαι και δημόσιος λειτουργός που κοροϊδεύεις τον αμόρφωτο κόσμο.
aggelidou sophia
27/05/2011 17:24
χαιρομαι που αρεσαν στον κ Πρετεντερη οι εκδηλωσεις, δεν χαιρομαι ομως καθολου για την δουλεια που κανει ο κ Πρετεντερης ουτε και τους σκοπους που εξυπηρετει ο κ Πρετεντερης
Δον Κιχώτης
27/05/2011 17:14
Ο Πρετεντέρης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να ρίξει λάσπη στους φοιτητικούς αγώνες, στους εργατικούς αγώνες, στους αγώνες των προσφύφων χωρίς χαρτιά, στο κίνημα του Δεκέμβρη του 2008. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αγώνων είναι να δώσουν την εμπειρία της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην πλατεία συντάγματος αυτές τις μέρες Αλλά αυτό που θέλει να πολεμήσει ο Πρετεντέρης με αυτό το προβοκατόρικο άρθρο είναι τη μεταφορά της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην οικονομία γιατί αυτό είναι που καίει αυτή τη στιγμή τον Πρετεντέρη που είναι ο εκφραστής της πλουτοκρατίας. Πόσο IQ χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει αυτό το προβοκατόρικο άρθρο που γράφει αυτό το υποκείμενο;
dz
27/05/2011 17:07
oi "aganaktismenoi" should become a politiikal movement.Replace all the old political figures with joung people willing to work hard and bear responsibilities.We all know who are responsible for present financial problems.The young generation has been misguided by the old politicians .Let the young generation build the future of greece''.Get rid Samaras Papandreou Venizelos Avramopoulos etc.Shut the mouth of Tsipras Paparigas and Syndicata.Accept the rule of law.Do not let politician dealing with law''.THE DICTATORSIP OF LAW is the best Democracy "
rovespiere
27/05/2011 16:58
Mα τι αστείος που είστε Κ Πρετεντέρη! Αλλά και τι παλιός! Μυρίσε δινοσαυρίλα.
Βαγγέλης
27/05/2011 16:47
"?εν είαστε το ίδιο. Υπάρχουν εργαζόενοι κι εργαζόενοι... ΕΤΣΙ, Η ΓΕΝΟΠ - ?ΕΗ παρέεινε διακριτικά στοκάτω έρος της πλατείας. " Από αυτό προκύπτει πως εκεί μπορούν να παρευρίσκονται μόνο κάποιου συγκεκριμένου τύπου εργαζόμενοι και καποιοι όχι; Νόμιζα πως είναι για όλους. Πως όλοι έχουν κάτι κοινό την αγανάκτηση. Μπα; Δεν είναι έτσι ε;
αναγνωστης
27/05/2011 15:49
ίσως σας διέφυγε κ. Πρετεντέρη ότι η αποχή/άκυρα/λευκά ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Ξυπνείστε, εκτός και αν χρειαζόσαστε συγκεντρώσεις για να δείτε τι πιστεύει ο κόσμος...
γιώργος π
27/05/2011 15:27
''?ιότι από σήερα, ήδη από χθες, δεκάδες πονηροί και επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να βάλουν και τη φάτσα τους στη φωτογραφία.'' Αυτό δεν κάνεις κι εσύ πονηρέ και επιτήδειε πρετεντέρη;
SALVADOR
27/05/2011 15:03
Η ελπιδα σας κ.Γιαννη δεν προκειται να δικαιωθει.
Αντωνης Κεντερης
27/05/2011 14:45
Για να ειναι ο Πρετεντερης υπερ, καταλαβαινουν και τα προβατα, οτι καποιο λακο εχει η φαβα.

HappyHour
27/05/2011 14:24
Φαίνεται πως το σύνθημα "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" δεν σου το είπαν ότι ακούστηκε στην πλατεία... κακώς οι πηγές σας κύριε (λέμε τώρα) Πριτέντερ σας κρύβουν την αλήθεια... γιατί δεν περνάτε μια βόλτα σήμερα το βραδύ κι εσείς απο το Σύνταγμα που τόοοοσο πολύ σας άρεσε;;;;
ΕMMY.KP.
27/05/2011 14:19
Βλέπω ότι ο κ.Πρετεντέρηs xάρηκε με τιsδιαδηλώσειs των αγανακτισμένων πολιτών,απ ότι φαίνεται γιατί δεν ενοχλούν ακόμα αυτόν και τουs δικούs του(τροικα-κυβέρνηση) με συγκεκριμένα συνθήματα και φωνέs, δε διεκδικούν συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα για να μην καταντήσουμε δούλοι κι όχι εργαζόμενοι.. Δεν κατάλαβε ακόμα οτι όλοι αυτοί διεκδικούνε πλέον την Ελλάδα κι όχι το ξεπoυλημά τηs . όταν το καταλάβει θα ναι πια αργά..Σίγουρα όμωs έχει καταλάβει ότι εκείνοs δε θα μπορέσει ποτέ να περπατήσει αναμέσα σ αυτούs τουs πολίτεs! Να ξέρει πάντωs ο κ. Πρετεντέρηs ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στο δρόμο ,το κάνουν , γιατί κάποιοι σ αυτή τη χώρα πρέπει να υπερασπιστούν την κρατική περιουσία πού εσείs αγωνιάτε κάθε μέρα πωs θα ξεπουληθέι μπιτ μπαρά !! Κάποιοι αισθάνονται λοιπόν πωs έχουν άλλο χρέοs...Πρέπει να αντιστάθουμε σ αυτό το πρωτοφανέs ξεπούλημα τηsχώραs μαs! και ποιό άραγε είναι το όριο αυτού του ξεπουλήματοs? ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΣΗ? ? Κάποτε λοιπόν θα λογοδοτήσετε όλοι για εσχάτη προδοσία!
Gst
27/05/2011 13:45
ΕΙΜΑΙ Ο ΨΗΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ..
ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ..?
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ..?
στεφανος
27/05/2011 13:33
και κατι αλλο κυριε πρετεντερη, επειδη ημουν εκει,πολυ μορφωμενος κοσμος......ολοι αυτοι που εμειναν στο περιθωριο για να προωθηθουν οι αχρηστοι,οι διεφθαρμενοι ,οι μιζαδοροι και οι απατεωνες....
Σ.Μ.
27/05/2011 13:23
Δυστυχώς για άλλη μία φορά στην Ελλάδα, ο,τι καινούργιο πάει να δημιουργηθεί, έχει ήδη αλλοιωθεί, μεταλλαχθεί, καταστραφεί. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, κ. Πρετεντέρη. Ο καθένας για το δικό του σκοπό. Να βάζει τελείες και κόμματα όπου τον συμφέρει και να μεταλλάσσει κείμενα με ίδιες λέξεις σε διαφορετικές πολιτικές-κομματικές απόψεις. Τέτοιοι ήμαστε. Γιατί δεν φώναξε κανείς να αρθρογραφήσουν οι νέοι του κινήματος., αλλά ο κάθε αρθρογράφος εφημερίδας αρθρογραφεί για το κίνημα, κάνοντας και τις διαπιστώσεις του. Θα μου πεις... θα αλλάξει τίποτα...?

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: Εσείς γιατί ελπίζετε κύριε Πρετεντέρη να διατηρήσουν όλα τα χαρακτηριστικά που τις κατέστησαν και μαζικές και ζωντανές και καινούργιες? Επειδή υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενοι?

Και για να είμαι ειλικρινής. Συμφωνώ μαζί σας όσον αφορά, την πραγματικότητα, οτι υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενοι, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του ερωτήματός μου.

Giannis
27/05/2011 13:10
Το σχόλιο του κ Πρετεντέρη είναι λάθος,
αλλά είναι δικαιολογημένη η λάθος εικόνα που έχει για τις συγκεντρώσεις γιατί ενω οι 5000 εργαζόμενοι στην ΔΕΗ ήταν εκεί, αυτός δεν διανοείται καν να περάσει από εκει..
Προφανώς κάτι θα ξέρει..
Κωνσταντίνος Μ.
27/05/2011 12:48
Αυτά που λες περί ΓΕΝΟΠ δεν ισχύουν,ήταν καλοδεχούμενοι αρκεί να μην έφεραν διακριτικά...Όπως όλοι οι άλλοι...Αλλά από την άλλη αυτή είναι η δουλειά σου εσένα,να λες ό,τι βολεύει..Πήγαινε μια βόλτα σήμερα από εκεί εσύ να δούμε τι θα ακούσεις...Άντε ντε..
1960
27/05/2011 12:48
AKOMA ΠIO ΠONHPOΣ EΣY. ΠOΛΛEΣ AΠO TIΣ MOYTZEΣ ΠOY EΠEΣAN ΣE AYTEΣ TIΣ HΣYXEΣ ΔIAΔHΛΩΣEIΣ NA EIΣAI ΣIΓOYPOΣ OTI ΘA EIXAN AΠOΔEKTH KAI EΣENA, ΠOY EMΦANIZEΣAI ME TH ΔYΣKOIΛIA KATAΣTPOΦOΛIΓIKH ΦATΣA ΣTO MEΓAΛO KANAΛI!!!! ΓIA KATEBA MIA BOΛTA AΠO EKEI, ΣTIΣ HΣYXEΣ ΔIAΔHΛΩΣEIΣ....
δημ ξεν
27/05/2011 12:01
Καλή η προσπάθεια σου αλλά η ΓΕΝΟΠ ήταν ένα με το κόσμο στη πλατεία.Εσύ και οι όμοιοι σου,αν κατέβαινατε θα είχατε σοβαρό πρόβλημα. Τώρα από που ανακάλυψες αυτό το διάλογο?.Μάλλον στα όνειρά σου,γιατί οι κινήσεις της νεολαίας σου προκαλούν εφιάλτες.
ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ
27/05/2011 11:56
Το σπουδαιότερο με αυτό το κίνημα είναι πως είδαμε επιτέλους κανονικές ανθρώπινες φάτσες! Οι κωλόφατσες που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε με το περιποιημένο γενάκι, το γιλέκο, το απαραίτητο Λακόστ για τους Πασόκους ή Πόλο για τους πιο αριστερούς (σύμβολα λαμογιάς, κοινωνικής ανέλιξης, και κομπλεξισμού). Είδαμε ανθρώπους ήρεμους κι ας ήταν στην πλειοψηφία τους άνεργοι ή χαμολόμισθοι, αντίθετα με τις αγριόφατσες των βολεμένων που ουρλιάζουν γιατί φοβούνται μήπως γίνουν σαν κι εμάς τους παρείσακτους. Είδαμε ανθρώπους να λένε ίσως διαφορετικά πράγματα, αλλά χαρήκαμε που δεν ακούσαμε την ίδια καταθλιπτική ομοιομορφία που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες του είδους. Το κυριότερο, ακόμη και οι ανόητοι γνωστοί άγνωστοι κατάλαβαν πως δεν τους παίρνει και έμειναν στη δική τους πλατεία. Λίγο αργά βέβαια όλα αυτά αλλά κάλλιο......
Έχει χαθεί ο αλτρουισμός αυτό είναι το πρόβλημα μας.
27/05/2011 11:33
Μα είναι δυνατόν να μην ρίξουν ούτε μια μολότοφ, ούτε λίγο ξύλο ;! Τα έρημα τα κανάλια δεν τα σκέφτηκαν που δεν θα έχουν ένα πλάνο της προκοπής να δήξουν ;
asterias
27/05/2011 11:19
Και οι 300 να ψηφίζανε την συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση θα ήτανε παράνομη. Και δημοψήφισμα να γινότανε και να συμφωνούσε θα ήτανε παράνομη. Η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη κι όχι θέμα πλειοψηφίας. Όταν οι πολιτικές δυνάμεις δεν δύνανται και δρουν πραξικοπηματικά ενάντια στα συμφέροντα της χώρας το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στο λαό να αναλάβει δράση και να δώσει αυτός τη λύση. Η δημοκρατία οφείλει να υπερασπίσει τον εαυτό της και τη χώρα. Απλά και ξάστερα. Αυτά άκουσα να λέει ο Κασσιμάτης. Όλοι στα Προπύλαια στις 31 στις 7.
Κώστας Διδ.
27/05/2011 11:15
Κύριε Πρετεντέρη, είναι γνωστό ότι η κοινωνία , όπως και η φύση, απεχθάνεται το κενό. Αυτό το απολίτικο κίνημα που βλέπουμε σήμερα, αύριο θα πολιτικοποιηθεί. Θα βρεθούν οι καπάτσοι που θα το καπελώσουν. Και ενδεχομένως οι νέοι ηγέτες να είναι πιο λαμπεροί από τους σημερινούς. Σε λόγια φυσικά. Γιατί το χρέος της χώρας μας θα συνεχίσει να υπάρχει. Και όσο αυτό υπάρχει, θα είναι μια θηλειά στο λαιμό μας. Από αυτό πώς θα απαλλαγούμε ;;
fskostas
27/05/2011 11:00
Ε… Πως δεν είχαν σημαίες οι συγκεντρώσεις αγανάκτησης. Είχαν τη σημαία του Πεταλωτή και του Μιχελάκη(Βλέπε δηλώσεις τους) του Πρετεντέρη και του Μανδραβέλη, του Οικονόμου και του Οικονομέα ,του Κανάκη και του Καμπουράκη και την ευγενική συγκατάθεση του Μίχαλου. Τυχαίο . Δε νομίζω. Υ.Γ Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δεν καθαρίζουν το οδόστρωμα γιατί απλά δεν το βρωμίζουν. Αν δεν το πιστεύεις έλα αύριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια να το διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια.
αγανακτισμένος
27/05/2011 10:56
τι μας λες ρε Πρετεντερη; Σ''αρεσουν οι πλατείες; Το ξέρεις ότι βρίζουν τους δημοσιογράφους σαν και σένα; Το ξέρεις οτι φωνάζουν εναντίον του Μνημονίου που τόσο αγαπάς και στηρίζεις; Ασε τα μανιπουλαρίσματα αυτή τη φορά δεν θα πιάσουν!
Σου άρεσαν ε ;
27/05/2011 10:11
Σου άρεσαν οι διαδηλώσεις στις πλατείες ε ; Τότε να κατέβεις κι εσύ σήμερα για να μάθεις τι γνώμη έχει ο κόσμος για σένα.
Κ. Αράπικος
27/05/2011 10:01
Που την είδες την μοχθηρία στις άλλες διαδηλώσεις άνθρωπέ μου; Ότι θέλεις γράφεις. Και στο Σύνταγμα ήμουνα χθες και προχθές και σ'' άλλες διαδηλώσεις έχω πάρει μέρος. Εσύ δεν έχεις πάρει σε καμμία είναι ολοφάνερο. Μην γράφεις γιά πράγματα που δεν καταλαβαίνεις. Άκου μοχθηρία.
alex
27/05/2011 09:59
Πρώτον, κανείς δεν οικιοποιήθηκε τις διαμαρτυρίες σας, τις διαδηλώσεις και την αγανάκτησή σας. Απλώς είχατε επιλέξει να διαδηλώνετε από τον καναπέ σας, διαβάλλοντας παράλληλα κάθε απεργία και διαδήλωση και καλλιεργώντας συστηματικά τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τον ένα κλάδο εργαζομένων κατά του άλλου. Και αυτό που είναι ιδιαιτέρως ύποπτο είναι ότι επιχειρείτε να κάνετε το ίδιο με τους "αγανακτισμένους" και τους "παραδοσιακούς" διαδηλωτές. γιατί, φαίνεται, τόσο εσείς όσο και η κυβέρνηση τρέμετε το ενδεχόμενο οι δύο αυτές δυνάμεις να ενωθούν. Επαγγελματισμός, εχθρότητα και μοχθηρότητα λοιπόν οι άλλες διαδηλώσεις!. Καλόκαρδες και ανοιχτές ετούτες...Η ευκολία με την οποια παραδίδετε στο πυρ το εξώτερο τους αγώνες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών κλπ, ταυτίζοντάς τους ψευδώς με επαγγελματίες συνδικαλιστές, κομματάρχες και μολώτοφ είναι εντυπωσιακός. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τα αιτήματα των πολιτών είναι από τη φύση τους πολιτικά. Γι αυτό και ο μόνος λόγος που υποστηρίζετε τάχα μου τους αγανακτισμένους είναι ο απολιτίκ προς το παρόν χαρακτήρας τους ο οποίος εάν παραμείνει έτσι δεν θα μετουσιωθεί μεθαύριο στις εκλογές σε υποστήριξη αριστερών κομμάτων αλλά σε άκυρο και λευκό, ενισχύοντας έτσι τον δικομματισμό που μας έφερε σ'' αυτό το αδιέξοδο και που συνεχίζετε να υποστηρίζετε. Το χειρότερο όμως είναι άλλο: ότι ήδη από τη δεύτερη μέρα των "αγανακτισμένων" προσπαθείτε να καλιεργήσετε και να διευρύνετε την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των "νέων" και των "παλαιών" διαδηλωτών, υλοποιώντας αυτό που πραγματικά θα ήθελε η κάθε άρχουσα τάξη: το διαίρει και βασίλευε. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ανησυχείτε και όχι ότι τάχα μου κόπτεστε να μην καπελωθούν οι αγανακτισμένοι. Οι οποίοι εντέλει δεν είναι ίσως τόσο απολιτικ όσο νόμιζα και όσο επιθυμείτε...τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από την ιστοσελίδα τους στην οποία μόλις μπήκα...
@pretenteris
27/05/2011 09:31
"Εκείνοι που εδώ και χρόνια έχουν οικειοποιηθεί τις πλατείες ας και τις διααρτυρίες ας και τις διαδηλώσεις ας, ακόη και την αγανάκτησή ας" ...!!!... έλα ρε μεγάλε... πότε κατέβηκες κι εσύ σε πλατείες και διαμαρτυρήθηκες? αλλά τι λέω... εδώ επιβάλεις -όλοι σας εκεί επιβάλετε- σταλινική λογοκρισία στα σχόλια (βάση ΙΡ να υποθέσω?), το να καπηλεύεσαι τις "πλατείες" είναι το λιγότερο... κι εσένα παίρνει η μπάλα, μεγάλε... τόσα χρόνια, όργανο-α συμφερόντων, ομιλούσα κεφαλή σε παράθυρα, σε βαρεθήκαμε. Αλήθεια, μια και ο λόγος περί οικονομίας, τι παράγεις και (χρυσο-)πληρώνεσαι από τον ΔΟΛ; Με εκτίμηση, Ντέμης
γκι κιλι
27/05/2011 09:27
μια ωραία εταλούδα όπως πάντα. σας πληρώνουν για το τίποτε
Ph.J
27/05/2011 09:11
Oποία αστεία, αν όχι ύποπτη, εξιδανίκευση ενός "κινήματος" για το οποίο δικαιούται να έχει κανείς άπειρες επιφυλάξεις. Με τί ακριβώς είναι αγανακτισμένοι οι "αγανακτισμένοι" κύριε αρθρογάφε? Με τους πολιτικούς που χάιδευαν κάποιους "ημέτερους" και νυν επίσης "αγανακτισμένους"? (απορώ πως οι πρώην βολεμένοι "αγανακτούν" παρέα με αυτούς που όντως ήταν θύματα του καταρέοντος συτήματος). Με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη? (μα αυτό είναι ένα γεγονός και αποτέλεσμα της προηγούμενης κατάστασης!). Με την αλλαγή της πολιτικής που ασκούνταν ως τώρα στη χώρα? (Μα αυτή είναι που μας έφερε εδώ!). Τέλος πάντων, διάφορες μόδες θα δούμε ακόμα, αλλά έλεος πια με το λιβάνισμα του κάθε "δήθεν"... κύριοι "αγανακτισμένοι", που ποτέ δεν αξιωθήκατε να "αγανακτίσετε" με τα βρώμικα παιχνίδια του πολιτικού παιγνίου στη χώρα αυτή, την ακραία αναξιοκρατία, το χυδαίο νανούρισμα των media, κλπ κλπ, προτείνετε κάτι συγκεκριμένο και λυτρωτικό για την Ελλάδα? Αν όχι, αλλού τα "παιχνίδια αγανάκτησης" με τις άδειες κατσαρόλες, που ειρήσθω εν παρόδω, ήταν και η δικαιολογία για την αιματηρή εγκαθίδρυση του καθεστώτος Πινοσέτ στη Χιλή...
cool
27/05/2011 09:10
Περιέργως κ. Πρετεντέρη δεν έγιναν επεισόδια. Τα ΜΑΤ σταμάτησαν να προκαλόύν; Γιατί το γράφω αυτό; Μα τις προηγούμενες φορές δεν μας έλεγαν ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε "ειρηνικούς" διαδηλωτές; Τόσο ειρηνικούς που είπαν να έχουν μαζί τους, για συντροφιά, μερικές πέτρες και μολότοφ, έτσι γα το καλό της μέρας. Αλλά αυτην την λεπτομέρεια οι τότε δήθεν αγανακτισμένοι δεν την αναφέρουν ως επουσιώδη ή μη συμφέρουσα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων .....
αγανακτισμένος όχι πιονι
27/05/2011 09:05
κ. Πρετεντέρη είστε φοβερός!
Τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας πρώτη φορά βλέπω. Ούτε βιβλίο του Όργουελ!
Κατεβήκαμε στις πλατείες γιατί μας κλέβουν τη ζωή!
Κατεβήκαμε στις πλατείες για να διαδηλώσουμε απέναντι στους πολιτικούς που μας επιβουλεύονται!
Γιατί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν διαλύσει τη ζωή και τα όνειρά μας!
Δεν κατεβήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στε Τσίπρες και Αλέκες αλλά σε όλους εκείνους που κυβερνώντας μας φτάσαν εώς εδώ.
Δευτερευόντως ναι αναζητούμε νέα νοήματα, νέες ιδέες, νέους τρόπους αντίδρασης.
Καπηλεύεστε την διαμαρτυρία μας και τη χρωματίζεται με το δικό σας τρόπο, είστε απαράδεκτος!
egm
27/05/2011 08:52
Οι πλατείες Κε Πρεντεντέρη φυσικά και έχουν καταλάβει απο ποιούς κινδυνεύουν και ποιοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλευτούν για δικό τους προσωπικό όφελος αυτή την αγανάκτηση. Το θέμα είναι εσείς οι δημοσιογράφοι προς τα πού θα πλεύσετε. Θα σπεύσετε να χειροκροτήσετε, να υποστηρίξετε και εν τέλει να συνδράμετε στην προσπάθεια όλων αυτών που είδαν το πορτοφόλι τους να συρικνώνεται δραματικά την τελευταία 20ετία ή θα προτιμήσετε εκ του ασφαλούς να γενικολογείτε ασαφώς και αορίστως με την ελπίδα ότι αν μιά τέτοια κίνηση ΕΛΛΗΝΩΝ καταβαραθρωθεί απο την εξουσία που λέγεται τύπος και ΜΜΕ, θα έχετε την συνείδησή σας ήσυχη; Ήρθε η ώρα που πρέπει επιτέλους όλοι εσείς που μεταδίδετε (ή και που σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάζετε) τις ειδήσεις, να επιλέξετε στρατόπεδο. Όλοι και όλα σε αυτό τον κόσμο κρίνονται.
Andreas S.
27/05/2011 08:41
Μπράβο σας κύριε Πρετεντέρη :-) !!! Απο τι στιγμή που γράφετε τέτοιο άρθρο και κατανόητε ότι το πρόβλημα είναι οι κλίκες των κομμάτων , σημαίνει ότι δεν είστε μέρος κάποιας απο αυτές τις κλίκες . Μπράβο . Κερδίσατε τον σεβασμό μου .
ΙΚΑΡΟΣ
27/05/2011 08:35
Προπάντων ακίνδυνες!!! ήταν οι πλατείες. Αν το κίνημα δεν αμφισβητεί την εξουσία των αστών δεν ενοχλεί κανένα! Ούτε βιοομήχανους-εφοπλιστές-τραπεζίτες, ούτε το πολιτικό τους προσωπικό (βλ κόμματα του ευρωμονόδρομου), ούτε βεβαίως τα παπαγαλάκια τους. Όλους αυτούς που τους ενοχλεί μια δυναμική κινητοποίηση των εργατών, μία απεργία, ένα συλλαλητήριο. Γι'' αυτό και όλα το ΜΜΕ διαφημίζουν τις πλατείες αλλά κρύβουν με κάθε τρόπο τη δυναμική των απεργιών και του κόσμου που συμμετέχει σε αυτές!