Εχει τρεις μέρες που ανέλαβε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Βαγγέλη Βενιζέλου. Οταν τη συναντάμε της απομένουν 24 ώρες για να χτενίσει τις προτάσεις της μέχρι να επιστρέψει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Κύπρο. Σε μια αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία της Ιπποκράτους ένα μεγάλο ημερολόγιο κολλημένο στον τοίχο πίσω της δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Υπενθυμίζει το διάστημα που χωρίζει το κόμμα από τις κάλπες. Ενας μήνας πίεσης για τη Χριστίνα Μανωλοπούλου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κληθεί να απορροφήσει πιθανές εσωκομματικές αντιδράσεις στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, να συμπιέσει συναντήσεις σε μια λιτή προεκλογική εκστρατεία και να φρεσκάρει τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η 38χρονη δικηγόρος εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες. Εχει διατελέσει ειδική σύμβουλος του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών όπως και στο Εθνικής Αμυνας. Είχε συνεργαστεί με το οικονομικό επιτελείο για την επεξεργασία των νομοσχεδίων και συμμετείχε σε ένα κομμάτι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τις αναθεωρήσεις του Μνημονίου και την εκταμίευση των δόσεων. «Γνωρίζω την ιστορία. Πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες. Τις έζησα, δεν μου τις διηγήθηκαν. Εχω δει πώς είναι να λέει τότε ο υπουργός, «δεν θέλω να πέσει η χώρα από τα χέρια μου». Η χώρα μπήκε στη διαπραγμάτευση ηττημένη. Τώρα όμως δημιουργείται μπροστά της μια ευκαιρία», λέει.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. Η Χριστίνα Μανωλοπούλου γεννήθηκε το 1974 στην Πάτρα. Στα μαθητικά της χρόνια έμαθε, όπως λέει, να δομεί τη σκέψη της με ιδιαίτερα μαθήματα από τον λογοτέχνη Κώστα Λογαρά. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Επιχειρήσεων στην Αγγλία. Το 1999 συντόνισε ως εθελόντρια ανθρωπιστική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στο Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Ο πατέρας της, Βασίλης Μανωλόπουλος, υπήρξε αντιδήμαρχος Πατρέων και αργότερα διετέλεσε γενικός διευθυντής των τελωνείων της χώρας. Στο σπίτι τους σχολίαζαν καθημερινά την πολιτική επικαιρότητα. Το 2004 ήρθε η δική της στιγμή να ασχοληθεί με τα κοινά. Εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ μετά την αποπομπή του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου. Ο βουλευτής Αχαΐας ήταν ένας από τους εννέα του ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν τότε την περίφημη τροπολογία Πάχτα. Η Μανωλοπούλου συγκέντρωσε σε εκείνες τις εκλογές 14.137 σταυρούς και δεν εξελέγη.

Τρία χρόνια αργότερα στήριξε ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα του Β. Βενιζέλου έναντι αυτής του Γιώργου Παπανδρέου για τις εσωκομματικές εκλογές. Μια επιλογή που ξένισε στην «παπανδρεϊκή» Αχαΐα. Ο πατέρας της ήταν και αυτός πιο κοντά στην οικογένεια Παπανδρέου, ως φίλος του Μένιου Κουτσόγιωργα. «Ενας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Να πει την άποψή του δημόσια», λέει εκείνη για την επιλογή της. «Η στάση της όμως δεν επηρέασε τις εξελίξεις στην τοπική κοινωνία», παρατηρεί ο πνευμονολόγος Μιχάλης Κίτρου, γραμματέας τότε της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα. «Είχε πάρει αρκετές ψήφους στις βουλευτικές. Ηταν σεμνή και προοδευτική, αλλά δεν διαμόρφωνε κλίμα».

Στις αρχές της εβδομάδας το όνομά της είχε συζητηθεί και για εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, θέση την οποία πήρε τελικά η Φώφη Γεννηματά. Η Μανωλοπούλου αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τις βουλευτικές εκλογές του 2004. «Η πολιτική δεν είναι μια ωραία εκδρομή», λέει. «Δεν θα είσαι πάντα ευχάριστος. Πρέπει να παίρνεις και δύσκολες αποφάσεις. Ισως γιατί δεν τις πήραμε ή δεν τις λάβαμε εγκαίρως, τώρα μια γενιά στριμώχνεται πολύ».

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ. Αυτές τις ημέρες, ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναζητεί τρόπους για να προσεγγίσει τη νέα γενιά. «Είναι άνθρωποι που έχουν πιεστεί, έχουν δημιουργήσει και τώρα τα όνειρά τους δεν βγαίνουν. Πρέπει να μιλήσουμε σε αυτό το κοινό. Δεν θα είναι εύκολο», λέει. Σκέφτεται να συντονίσει συναντήσεις του Β. Βενιζέλου με μικρές ομάδες νέων επιχειρηματιών. Κίνηση που δεν την επιβάλλει μόνο το γενικότερο κλίμα δυσφορίας προς τους πολιτικούς αλλά και τα σφιχτά οικονομικά του κόμματος. «Ρωτούν τον πρόεδρο αν θα αλλάξει το σύμβολο του κόμματος. Αυτά όμως δεν χρειάζονται», προσθέτει. Αυτές οι συναντήσεις θα είναι το αντιστάθμισμα πολυέξοδων προεκλογικών μαζώξεων.

Οι πρώτες της ημέρες στα κεντρικά γραφεία της Ιπποκράτους ήταν φορτωμένες με δουλειά. Και η συνέχεια αναμένεται παρόμοια. «Παραδέχομαι και αποδέχομαι ότι δεν είναι δυνατό να είμαι σε όλα καλή. Μέχρι τις εκλογές θα αναγκαστεί ο Ιωνας να μη βλέπει τη μαμά του. Δεν μπορώ να τα συνδυάσω όλα», λέει για τον 6χρονο γιο της που έχει αποκτήσει με τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη. Περιγράφει τη θέση της ως «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον πρόεδρο και τον μικρόκοσμο του κόμματος και τονίζει ότι στόχος της είναι να παραμείνει προσιτή σε όλους. «Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου πρέπει να είναι ένας άνθρωπος τον οποίο μπορείς να δεις και να του μιλήσεις», λέει.