«ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑ τα ταξίδια µε το ποδήλατο στην Ευρώπη όλοι µε έλεγαν τρελό. Ηταν ένα εγχείρηµα που πολλοί δεν µπορούσαν να κατανοήσουν. Από τα ταξίδια µου έχω αποκοµίσει εµπειρίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ενώ ήταν µια εξαιρετικά καλή σωµατική άσκηση. Το αισιόδοξο, όµως, είναι ότι σήµερα οι τρελοί είµαστε πολύ περισσότεροι».

Στα 6 χρόνια που έζησε ως µετανάστης στη Γερµανία ο 63χρονος σήµερα Γιάννης Ουζουνίδης άρχισε να χρησιµοποιεί το ποδήλατο στην καθηµερινότητά του.

Η περιοχή όπου ζούσε ήταν ορεινή, η φύση ήταν όµορφη και το ποδήλατο αποτελούσε ένα βολικό µέσο µετακίνησης. Το 1974 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στην Κρύα Βρύση Πέλλας, όπου και ζει µέχρι σήµερα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80

Το ποδήλατο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ουζουνίδης, ξαναµπήκε στη ζωή του στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Στην αρχή ξεκίνησα κάνοντας 20 χλµ. την ηµέρα. Σταδιακά αυτή η απόσταση άρχισε να µεγαλώνει. Το ’86 έκανα τον πρώτο γύρο της Ελλάδας, τον οποίο στην πορεία επανέλαβα άλλες δύο φορές. Ο µεγαλύτερός µου γύρος ήταν συνολικά 4.200 χλµ. και ο µικρότερος 3.000 χλµ. Το ‘87 ήρθε ο γύρος της Ευρώπης. Αρχικά είχα κάνει ένα πρόγραµµα να διανύσω 15.500

χλµ. σε τρεις µήνες, ωστόσο δεν είχα υποστήριξη και έτσι το περιόρισα στα 8.500

χλµ. Το ταξίδι διήρκεσε 42 µέρες, ενώ κάλυπτα περίπου 250 χλµ. την ηµέρα», θυµάται ο κ. Ουζουνίδης, ο οποίος σηµειώνει πως ούτε αυτό το κατόρθωµά του ήταν το «ταβάνι» των φιλοδοξιών του.

Κινδύνευσε η ζωή του

Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της διαδροµής κινδύνευσε ακόµα και η ζωή του. «Καθώς οδηγούσα στη Στουτγάρδη κάποιος από ένα σταθµευµένο όχηµα άνοιξε την πόρτα και µε χτύπησε την ώρα που περνούσα, µε αποτέλεσµα να πέσω και να πάθω κάταγµα στο δεξί χέρι. Δεν µε πτόησε, όµως, καθόλου. Στον δρόµο µου συνάντησα πολλές φορές ληστές και απατεώνες».

Οι περιπέτειες του κ. Ουζουνίδη έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, αφού ο ίδιος έχει µπει τρεις φορές στο βιβλίο Γκίνες για τις αποστάσεις που έχει καλύψει στις δύο ρόδες κι έχει ήδη εκδώσει 11 βιβλία, σχετικά µε τα ταξίδια του. Μάλιστα, δηλώνει αισιόδοξος για το γεγονός ότι τελευταία όλο και περισσότερος κόσµος ασχολείται συστηµατικά µε το ποδήλατο. «Παρατηρούµε πανελλαδικά µια στροφή υπέρ του ποδηλάτου. Ελπίζω και πιστεύω πως σε µια δεκαετία τουλάχιστον οι µισοί Ελληνες θα κάνουν ποδήλατο», προσθέτει.

«Θα τρέξω µε τα εγγόνια µου»

Το µεγαλύτερο επίτευγµά του, ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι έχει καταφέρει να πείσει και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν µε τον αθλητισµό. Οπως, για παράδειγµα, τον γιο του, µε τον οποίο συµµετείχαν το 1999 στον ποδηλατικό γύρο της Ελλάδας. «Πατέρας και γιος τρέχουµε σε Μαραθώνιους και Υπερµαραθώνιους.

Ελπίζω κάποτε να τρέξω µε τα εγγόνια µου», λέει ο κ. Ουζουνίδης.