Μετανάστες στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σκοπεύει να προσλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξετάζεται η πρόσληψη μεταναστών δεύτερης γενιάς σε αστυνομικά τμήματα τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών και εθνικών μειονοτήτων.


«Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί η πρόσληψη αυτών των μεταναστών σε 20 αστυνομικά τμήματα, όπως του Αγίου Παντελεήμονος, του Κολωνού, της Ομόνοιας, του Ζεφυρίου, του Ασπροπύργου, της Κυψέλης, των Πατησίων. Οι μετανάστες αυτοί θα αποτελούν πολιτικό προσωπικό, θα εξυπηρετούν συμπατριώτες τους και θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς», είπε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόθεση του υπουργείου είναι η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονος, περιοχή με έντονη παρουσία μεταναστών και συχνά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών και κατοίκων, αλλά και με αμαρτωλή ιστορία βασανισμού Αφγανών μεταναστών από αστυνομικούς. Μόλις λυθούν τα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα για το νέο μέτρο, το τμήμα θα ενισχυθεί και με κοινωνικούς επιστήμονες αλλά και μετανάστες- «αστυνομικούς». Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε στα μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ότι θα συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για το άνοιγμα της παιδικής χαράς στον Άγιο Παντελεήμονα.

Προτάσεις για τη συμμετοχή μεταναστών στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. κατά το πρότυπο της βρετανικής αστυνομίας όπου συμμετέχουν αρκετοί μετανάστες, είχαν πέσει στο τραπέζι και στο παρελθόν αλλά έμειναν τελικά στο συρτάρι. Ωστόσο ανώτεροι αξιωματικοί προσπαθούσαν να επαναφέρουν την ιδέα της χρησιμοποίησης μουσουλμάνων μεταναστών ως «πρακτόρων» της αστυνομίας στους λατρευτικούς χώρους των μουσουλμάνων στην Αθήνα. «Η ιδέα αυτή έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τα σημερινά δεδομένα είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει», επιμένουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής αλλά και της ΕΥΠ, που προωθούν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Μόνο για εξυπηρέτηση

Το υπουργείο, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως η πρόσληψη μεταναστών που θα εργάζονται ως πολιτικό προσωπικό σε επιλεγμένα τμήματα θα έχει σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο των αλλοδαπών. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε την υποστήριξη των αστυνομικών τμημάτων στις ευαίσθητες περιοχές με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. «Μέτρο που, αν αποδώσει, μπορεί να εξαπλωθεί και σε ακόμη περισσότερο τμήματα», όπως λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου. Επίσης εξαγγέλθηκε και η σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Ειδική τιμωρία προβλέπεται για τους αστυνομικούς που «υποθάλπουν φασιστικά στοιχεία», όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου ακροδεξιά στοιχεία είχαν αγαστή συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το πολιτικό άσυλο

Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε επίσης τη μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης πολιτικού ασύλου από την αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

θα προσληφθούν μετανάστες σε 20 αστυνομικά τμήματα, όπως Αγίου Παντελεήμονος, Κολωνού, Ομόνοιας, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου, Πατησίων

Ελεύθεροι οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν λόγω «κουκουλονόμου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα


Η «ΑΥΛΑΙΑ» στην πρεμιέρα του «κουκουλονόμου» έπεσε με ελεύθερους τους δύο από τους πέντε νεαρούς, που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στη Νίκαια κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο Πακιστανού μετανάστη.

Η αναβάθμιση του αδικήματος της διατάραξης κοινής ειρήνης με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου που ποινικοποιεί τη χρήση της κουκούλας, μετατρέποντας το αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα εφαρμόστηκε χθες για πρώτη φορά στο ανακριτικό πεδίο. Ο κακουργηματικός χαρακτήρας της αξιόποινης πράξης που αποδίδεται στους πέντε κατηγορουμένους έφθανε να τους στερήσει την προσωπική τους ελευθερία και να τους κρίνει προφυλακιστέους. Οι δικαστικοί λειτουργοί όμως έδειξαν με την απόφασή τους ότι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με μόνη ειδοποιό διαφορά την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου του δράστη δεν αρκεί για να οδηγηθούν οι συλληφθέντες στη φυλακή.

Απαγόρευση εξόδου

Έτσι, έπειτα από πολύωρη απολογία και διάσκεψη, ανακριτής και εισαγγελέας στον Πειραιά, ομόφωνα έκριναν ότι οι δύο πρώτοι από τους συνολικά πέντε κατηγορουμένους για τους οποίους πρωτοεφαρμόστηκε ο αποκαλούμενος «κουκουλονόμος» πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, με μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ.κ. Κώστας Διάκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλλαν κατά του νόμου. «Τέτοιου είδους πράξεις πρέπει να κρίνονται κατά περίπτωση και να μη γενικεύονται, γιατί επαυξάνεται η συλλογική ευθύνη σε μία νόμιμη πολιτική πράξη, όπως είναι η διαδήλωση», δήλωσε ο κ. Διάκος.

«Είναι αντιδημοκρατικός»

«Το ότι για τη φίμωση της διαμαρτυρίας κατά της κρατικής βίας που οδηγεί στον θάνατο ενός κρατουμένου μετανάστη επιστρατεύεται ο πρόσφατος νόμος ποινικοποίησης της αμφίεσης των διαμαρτυρομένων αποδεικνύει κυνικά ότι ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός. Στο στάδιο αυτό, η μη εφαρμογή του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού αυτού νόμου επαφίεται στη δημοκρατική συνείδηση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αλλά και των πολιτών», επισημαίνει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, που εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι για το ίδιο αδίκημα, θα απολογηθούν αύριο.

Ερωτηματικά για τα αίτια θανάτου του Πακιστανού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ για τα πραγματικά αίτια θανάτου του 25χρονου Πακιστανού Μοχάμαντ Καμράν προκαλεί και η ιατροδικαστική έρευνα που πραγματοποίησε η οικογένειά του. Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Δημήτρης Βλαχοδητρόπουλος στη γνωμοδότησης του αναφέρει την ύπαρξη εκδορών οι οποίες όμως όπως επισημαίνει «δεν συνδέονται αιτιολογικά με τον θάνατο» του 25χρονου.

Ο αδελφός του Μοχάμαντ Καμράν αλλά και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι ο θάνατός του επήλθε από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησης του στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας. Όπως υποστηρίζουν, στις δύο ημέρες που κρατήθηκε, υπέστη βασανιστήρια, ακόμη και ηλεκτροσόκ. Ωστόσο ο θάνατος του επήλθε μια εβδομάδα αφότου αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια ενώ η πρώτη ιατροδικαστική έρευνα όριζε ως αιτία θανάτου «πνευμονικό οίδημα».

«Το πνευμονικό οίδημα είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο, γι΄ αυτό δεν θεωρείται δόκιμη η χρήση του σαν αιτία θανάτου» αποφαίνεται ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος ο οποίος αναφέρει ως «απροσδιόριστη» την αιτία και περιμένει τις εργαστηριακές εξετάσεις. «Ο ιατροδικαστής μού ανέφερε πως σε δύο σημεία του σώματος του Καμράν, στους αστραγάλους και στα χέρια, υπάρχουν εγκαύματα που είναι πολύ πιθανόν να έχουν προέλθει από χρήση ηλεκτροσόκ στο 25χρονο», υποστηρίζει ο συνήγορος της οικογένειας Φραγκίσκος Ραγκούσης.