Από τους διαλόγους που είναι καταγεγραμμένοι στις 1.210 σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ κατηγορουμένων, αλλά και προσώπων που – τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν, προκύπτει με σαφήνεια ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν… απλώσει τα πλοκάμια τους και διατείνονταν πως είχαν προσβάσεις σε φυλακές, υπουργεία, Δικαιοσύνη και Αστυνομία.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον έως χθες διευθυντή των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχάλη Κυριακάκη, ο οποίος μιλά μαζί της για να κανονιστεί η μεταγωγή του «κυρίου Παναγιώτη», όπως τον αποκαλεί. Ο Μ. Κυριακάκης είναι αυτός που εμπλέκει τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη στην υπόθεση, λέγοντας ότι της ζήτησε εξυπηρέτηση. Σε άλλο διάλογο πρωταγωνιστών της πολύκροτης υπόθεσης, κατηγορούμενος επιχειρηματίας λέει στον Π. Βλαστό ότι θα μεσολαβούσε για λογαριασμό του (κατά πάσα πιθανότητα για να πάρει άδεια) ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος είναι κουμπάρος του συνεταίρου του.

Διαψεύδουν

Τόσο ο κ. Μαρκογιαννάκης με γραπτή δήλωσή του όσο και ο Π. Καμμένος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε σχέση και εμπλοκή με τους κατηγορουμένους. Στη δήλωσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης διευκρινίζει ότι «πράγματι, ο Μιχάλης Κυριακάκης μετέφερε την παράκλησή του στη σύζυγό μου, που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο μου, να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών στα Χανιά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Ο κ. Καμμένος είπε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ότι «ούτε μου ζητήθηκε ποτέ παρέμβαση για κανέναν ούτε παρενέβην».

Παραίτηση

Ωστόσο, ζήτημα γεννήθηκε και για τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε γνωστό, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Σαλμά, Μαρία Σωτηρίου, είχε εντάξει κατηγορούμενο στο ψηφοδέλτιό της κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν ήταν υποψήφια δήμαρχος Αμφιλοχίας. Η κ. Σωτηρίου παραιτήθηκε από τη θέση της.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται στους διαλόγους του με τον Βλαστό να «λύνει και να δένει»: αναφέρεται στον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο αλλά και στον πρώην γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης (επί ΠΑΣΟΚ) Κ. Νταλιάνα. «Δεν γνωρίζω κανέναν. Δεν με πήρε ποτέ κανένας τηλέφωνο και δεν έχω καμία ανάμειξη με ανθρώπους της νύχτας και εμπόρους ναρκωτικών. Δεν έχω κανέναν πελάτη στις φυλακές και δεν έχω βοηθήσει ποτέ κρατούμενο να πάρει άδεια. Τα κυκλώματα της νύχτας και οι δουλειές τους δεν με αγγίζουν και δεν έχω σχέση με αυτά», δήλωσε ο κ. Νταλιάνας.

Διάλογοι- σοκ

Σοκάρουν οι διάλογοι ανάμεσα στον έως χθες διευθυντή των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχάλη Κυριακάκη και τη σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα. Οι δύο συνομιλητές φαίνεται ότι είχαν πολλά να πουν. Μάλιστα θέλοντας, καλού- κακού, να φυλάξουν τα νώτα τους, αρχικά προσπαθούν να μη λένε και πολλά, αλλά στη συνέχεια ο διευθυντής των φυλακών προβαίνει σε τηλεφωνικές αποκαλύψεις.

Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση το καθ΄ όλα περίεργο γεγονός ο κ. Κυριακάκης να ενημερώνει με πρωτοβουλία του τη σύζυγο ενός κατηγορούμενου για τη διευθέτηση ρουσφετιού, για την ικανοποίηση του οποίου απευθύνθηκε προσωπικά στη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

«Λέω κάτσε μωρή, μα εγώ λέω θα την φτιάξω τη δουλειά και πήρα τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού λέω Μαίρη μία τοποθέτηση το και το, μου λέει Μιχάλη εντάξει, της έστειλα ένα φάκελο, της λέω κυρία Ευγενία η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότης, χαίρεται της λέω», λέει χαρακτηριστικά ο Μ. Κυριακάκης.

Της επισημαίνει μάλιστα ότι «περισσότερα πρέπει να καταλαβαίνεις με αυτό που σου λέω», θέλοντας προφανώς να της περάσει κάποιο μήνυμα. Ο επίμαχος διάλογος, εκτιμάται ότι παραμένει στις «γκρίζες ζώνες» της δικογραφίας, καθώς μόνο οι δύο συνομιλητές είναι σε θέση να γνωρίζουν αν όσα λένε αφορούν πραγματικά περιστατικά και πρόσωπα ή αν παραπέμπουν σε γεγονότα που συγκεκαλυμμένα, για δικούς τους λόγους, προτιμούν να μην τα αποκαλύπτουν στις τηλεφωνικές επαφές τους.

Σε διαθεσιμότητα

Ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων έσπευσε αιφνιδιαστικά να δηλώσει παραίτηση από τα καθήκοντά του, προτού ακόμη δημοσιοποιηθεί η επίμαχη επικοινωνία, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Μιχ. Κυριακάκη, διατάσσοντας παράλληλα ποινική και διοικητική έρευνα εις βάρος του αρχαιότερου διευθυντή φυλακών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τον κ. Κυριακάκη είχε ενημερώσει αρμοδίως η διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής, Χριστίνα Πέτρου, ότι «ο συγκεκριμένος διευθυντής είχε επιδείξεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατούμενου Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Αλικαρνασσού. Μεταγωγή η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ύστερα και από την αρνητική εισήγηση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Γ. Μητρόπουλου».

«Έχουνε μηχανάκι και ακούνε όλη τη μουσική»

ΥΠΟΝΟΙΕΣ ότι η Αστυνομία παρακολουθούσε τα κινητά τους τηλέφωνα φαίνεται πως είχαν οι κατηγορούμενοι που φέρονται ως μέλη της συμμορίας του συνδικάτου του εγκλήματος. Αυτό που ερευνάται πλέον, είναι αν υπήρξε διαρροή πληροφοριών από εμπλεκόμενους στην έρευνα προς τους κατηγορούμενους.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2009, ο Π. Βλαστός μεταφέρει την ανησυχία του στον συγκατηγορούμενό του επιχειρηματία: «έχουν μηχανάκι». Προσθέτει μάλιστα ότι «ακούνε όλη τη μουσική» εννοώντας ότι καταγράφουν όλους τους διαλόγους και γι΄ αυτό του δίνει οδηγίες.

Ωστόσο, τουλάχιστον από το περιεχόμενο της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας, δεν προκύπτει πότε και από ποιον «μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά» των κατηγορουμένων για τις παρακολουθήσεις.

«Πήρα τη γυναίκα του Μαρκογιαννάκη και της είπα: Μαίρη μια τοποθέτηση το και το»

Ο ΠΛΗΡΗΣ απομαγνητοφωνημένος διάλογος μεταξύ του μέχρι πρότινος διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχάλη Κυριακάκη και της συζύγου του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννας Χήρα, στις 27 Μαΐου του 2009.

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Κοριτσάκι τι κάνεις;

Χήρα: Καλημέρα κύριε Μιχάλη καλά είμαι.

Μιχάλης: Με πήρε η κυρία Τιλ…

Χήρα: Αααα η Έλλη;

Μιχάλης: Ναι και με ρώταγε για τη μεταγωγή.

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Λοιπόν να σου πω τώρα ένα νέο…

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Μου λέει τη μεταγωγή θα την κάνουμε στην Αλικαρνασσό αλλά ξέρεις μου λέει ότι έχει απαγορευτεί τώρα, μετά από μία εβδομάδα ε… την επομένη των εκλογών, λέω εντάξει.

Χήρα: Ααααα, η, η κυρία που είναι πάνω στο υπουργείο μου λέτε κύριε Μιχάλη.

Μιχάλης: Ε με ποια να σου πω.

Χήρα: Αααα τώρα κατάλαβα, δεν κατάλαβα κύριε Μιχάλη με συγχωρείτε, νόμιζα ότι λέγατε…

Μιχάλης: Με πήρε η Τιλ… η δική σου η δικηγόρος και με ρώταγε.

Χήρα: Α τώρα κατάλαβα, α μάλιστα.

Μιχάλης: Και της είπα λέω δεν ξέρω λέω… (ακατάληπτο) εμένα θα το πω στην…

Χήρα: Ναι καλά της είπατε, καλά της είπατε.

Μιχάλης: Ναι και πήρα τώρα, αυτή τη στιγμή μίλησα, της λέω πού είσαι μωρή, λέει είμαι σε ένα συμβούλιο, γ… την Παναγία σου όλο σε συμβούλια είσαι της λέω, λέει, λέω τη μεταγωγή… Στην Αλικαρνασσό, μου λέει Μιχάλη δεν ξέρεις μου λέει τώρα δεν μπορώ μας απαγόρευσε ο υπουργός, την άλλη μέρα των εκλογών θα του την κάνω.

Χήρα: Α μάλιστα, ωραία, ωραία, ωραία κύριε Μιχάλη.

Μιχάλης: Άρα λοιπόν πες στον κύριο Παναγιώτη όλο ωραία και μοιραία.

Χήρα: Θα του το πω, θα του πω να σας πάρει και τηλέφωνο.

Μιχάλης: Έτσι κορίτσι μου;

Χήρα: Ναι κύριε Μιχάλη μου εμείς θα τα πούμε.

Δεύτερο τηλεφώνημα

Μέσα σε δύο λεπτά από το κλείσιμο του πρώτου τηλεφωνήματος ακολουθεί δεύτερη επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Μιχ. Κυριακάκη.

Χήρα: Ναι κύριε Μιχάλη.

Μιχάλης: Ξέχασα να σου πω ένα άλλο.

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Με πήρε τηλέφωνο η κυρία που πήγαμε στο Ηράκλειο και φύγαμε, μη λέμε περισσότερα.

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Και μου ζήτησε μια, ο γιος της τελείωσε τώρα την ΣΜΑ, θυμάσαι το έλεγε τότε.

Χήρα: Θυμάμαι, ναι, ναι, ναι.

Μιχάλης: Και τώρα θέλει να τον φέρω στα Χανιά.

Χήρα: Αααα.

Μιχάλης: Και λέω κάτσε μωρή, μα εγώ λέω θα την φτιάξω τη δουλειά και πήρα τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού, λέω Μαίρη μία τοποθέτηση το και το, μου λέει Μιχάλη εντάξει, τις έστειλα έναν φάκελο, της λέω κυρία Ευγενία η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότης, χαίρετε της λέω.

Χήρα: Ααααα κατάλαβε κύριε Μιχάλη.

Μιχάλης: Τώρα κατάλαβες;

Χήρα: Κατάλαβα, κατάλαβα, γυρίζουν όλα, είναι ρολόι και γυρίζουνε.

Μιχάλης: Ναι και είναι εκεί τώρα στο Ηράκλειο.

Χήρα: Α κατάλαβα, κατάλαβα κύριε Μιχάλη κατάλαβα τι μου λέτε, κατάλαβα.

Μιχάλης: Περισσότερα πρέπει να καταλαβαίνεις με αυτό που σου λέω.

Χήρα: Ναι.

Μιχάλης: Μη λέω περισσότερα…

Χήρα: Όχι κατάλαβα…

Μιχάλης: Γενικότερα.

Χήρα: Απόλυτα.

Μιχάλης: Λοιπόν… απόλυτα. Χαίρετε.