Μάνα είναι... και οι δύο

Οι νέοι πατέρες γκρεμίζουν το στερεότυπο του «αδιάφορου» για τη φροντίδα των παιδιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2009 07:00 |
 Μάνα είναι... και οι δύο

Η Κατερίνα είναι τεσσάρων ετών, η Έφη, ο Δημήτρης και ο Γιώργος δέκα μηνών. Με τέσσερα παιδιά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις του Θοδωρή και της Μαρίας Γούτα είναι αυξημένες όταν επιστρέφουν σπίτι από την εργασία τους. Για τον κ. Γούτα η ενεργός συμμετοχή στη φροντίδα τους είναι μονόδρομος αλλά παράλληλα και μια εξαιρετικά ευχάριστη διαδικασία.

«Από το πρώτο μας παιδί βοηθώ τη Μαρία. Πιστεύω ότι στα σύγχρονα ζευγάρια οι ευθύνες και οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται, είτε έχουν ένα είτε τέσσερα παιδιά. Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει και δεν το λέω μόνο από προσωπική εμπειρία αλλά και παρατηρώντας τους γνωστούς και φίλους που είναι της ίδιας γενιάς με εμένα», λέει στα «ΝΕΑ» ο 38χρονος. «Τα τρίδυμα είναι στην ηλικία που μπουσουλάνε και η Κατερίνα στη διαδικασία προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Αν και η Μαρία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις ανάγκες τους, είμαι πάντα εκεί, και γιατί έτσι πρέπει να γίνει ώστε να λειτουργεί σωστά η οικογένειά μας, και επειδή με ευχαριστεί» σημειώνει.

Για την οικογενειακή σύμβουλο κ. Έφη Σαρηγιαννίδου «είναι πλέον εμφανής μια αλλαγή στην κατανομή δραστηριοτήτων στην οικογένεια. Η γυναίκα έχει βγει στην αγορά εργασίας, επιστρέφει σπίτι τις ίδιες ώρες με τον σύζυγο οπότε είναι απόλυτα λογικό να μοιράζονται τόσο τις δουλειές όσο και την ανατροφή των παιδιών. Η αλλαγή αυτή είναι αναπόφευκτη κυρίως για πρακτικούς λόγους».

Ισότητα στην πράξη
Τονίζει λοιπόν ότι οι νέες γενιές ανδρών εμπλέκονται πλέον ενεργά στο νοικοκυριό και θεωρεί πως με την πάροδο των ετών η συμμετοχή τους θα καταλήξει να γίνει ισότιμη με των γυναικών και δεν θα περιορίζεται σε βοηθητικό ρόλο. Ωστόσο, επισημαίνει: «Προς το παρόν είναι κάτι που παρατηρώ να συμβαίνει κυρίως στα ζευγάρια που μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα ωράρια εργασίας και για τους δύο είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ στην επαρχία διατηρούνται σε κάποιο βαθμό οι προκαθορισμένοι ρόλοι του παρελθόντος».

Ένα κλασικό γυναικείο επιχείρημα είναι ότι οι άνδρες, παρά τις καλές τους προθέσεις, δεν τα καταφέρνουν καλά με τα παιδιά, οπότε καλύτερα να μένουν «μακριά». Η κ. Σαρηγιαννίδου όμως υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ενθαρρύνουν τους συζύγούς τους να ασχολούνται με τα παιδιά. «Είναι γεγονός ότι οι μητέρες είναι προικισμένες από τη φύση στην ανατροφή, όμως και οι άνδρες μπορούν να σταθούν εξίσου καλά. Ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο γι΄ αυτούς αλλά οι γυναίκες οφείλουν να τους δώσουν τον χώρο και την εμπιστοσύνη για να προσπαθήσουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει σε τέτοιους ρόλους από τις οικογένειες που προέρχονται, γι΄ αυτό πιθανόν στην αρχή να κάνουν λάθη, όμως έχουν αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί».

ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ
Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας επιβάλλουν και στους δύο γονείς να μοιράζονται τις ευθύνες

Βελτιώνεται, αλλά... αντέχει το πρότυπο του μεσογειακού άνδρα

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΝΙΚΟ ΣΠΙΤΑΛΑ, πρόεδρο του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια, οι άνδρες που συμμετέχουν στη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών δεν είναι απλά μια τάση των τελευταίων χρόνων. «Αντίθετα συμβαίνει από τη δεκαετία του 1960. Από τότε που οι άνδρες άρχισαν να σπουδάζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και να διαβάζουν βιβλία για την παιδική ψυχολογία. Απλά τώρα και έπειτα από προσπάθειες όλων μας, δεν ντρέπονται να εκφράσουν την ευαισθησία και την αγάπη τους στα παιδιά τους. Ειδικά οι νέοι σε ηλικία πατέρες θεωρούν υποχρέωσή τους και απόλυτα φυσιολογική διαδικασία να λάβουν ενεργά μέρος στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Μπορούμε να τα ταΐσουμε, να αναλάβουμε την καθαριότητά τους και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε ανάγκη τους».

Όχι όπως οι Βόρειοι
Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με την κ. Αναστασία Ζήση, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «σε χώρες της μεσογειακής λεκάνης οι άνδρες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ρόλους περισσότερο παραδοσιακούς- που αφορούν κυρίως στην εξασφάλιση του εισοδήματος. Αντίθετα σε χώρες με παράδοση στην οικογενειακή κοινωνική πολιτική, όπως οι σκανδιναβικές, οι άνδρες είναι ορατοί και σημαντικοί πόροι φροντίδας και ανατροφής. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες συνεχίζουν να φέρουν σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη της ανατροφής καθώς τα στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων είναι ισχυρά. Ωστόσο, παράγοντες όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων, το γονεϊκό στυλ και οι προσδοκίες για τα παιδιά επηρεάζουν σημαντικά το περιεχόμενο της κατανομής των ρόλων μέσα στην οικογένεια».

17
Κωστας Γ. Νικολακεας
26/06/2009 21:01
Το χαμογελο που ενος παιδιου δεν συγκρινεται με κανενα θυσαυρο στη γη.
zong
26/06/2009 16:45
Μποέμ 25/6/2009 15:42

"..Ετσι κι αλλιώς κόσμος είναι αυτός να φέρνεις παιδιά χωρίς να τα ρωτάς αν θέλουν; .."


Kalytera na anapseis ena mikro keri para na kathese sto skotadi.
ALFA
26/06/2009 16:33
SIZIGOS LEGETE AFTOS OPOTE
SE OLA MAZI
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ.
26/06/2009 09:59
KOSTAS 25/06/2009 14.10 ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ . ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΣΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ???? ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ???? ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!!!!! ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ???? ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΗΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ. ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΛΛΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΠΙΣΗΣ !!!!!!!!!!
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
25/06/2009 16:46
KOSTAS 25/6/2009 14:10

Έφυγες στα ξένα και ξέχασες την ελληνική γλώσσα
Μποέμ
25/06/2009 15:42
Πολύ ωραία κι άγια η περιγραφή. Σχεδόν ειδυλλιακή.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη στάση ζωής, ψυχρή κι απόμακρη για πολλούς. Πιο καλή η ελευθερία!
Από παιδιά, συζύγους και ψώνια στη λαϊκή.
Καρότσια, πάμπερς και κρεβατομουρμούρα.
Κυρίως, σου μένουν λεφτά στην τσέπη αν δεν καπνίζεις κιόλας. Ταξιδεύεις όπου θες και ερωτεύεσαι τόπους και διαφορετικές γυναίκες στο κάθε ταξίδι. Ετσι είναι η ζωή. Η ποικιλία που προσφέρει η ελευθερία και όχι οι υποχρεώσεις και ο βραχνάς του γάμου. Να νοιώθεις και λίγο ανεύθυνος βρε παιδί μου. Σπουδαία υπόθεση. Ζεις πιο πολύ! Κι αν πας άκλαφτος; Δεν βαριέσαι. Θα γλυτώσουν λίγα δεντράκια από το να γίνουν χαρτομάντιλα! Ετσι κι αλλιώς κόσμος είναι αυτός να φέρνεις παιδιά χωρίς να τα ρωτάς αν θέλουν;
Χ1Β
25/06/2009 14:28
Η φροντίδα και η ενασχόληση με τα παιδιά προσφέρει ικανοποίηση και χαρά στον πατέρα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα παιδιά. Φροντίδα δεν είναι μόνο τα πρακτικά θέματα του σπιτιού, είναι επίσης να παίξεις μαζί, και να κάνεις δουλειές μαζί. Με το να αφιερώνεις χρόνο στα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους δείχνεις την αγάπη σου.
KOSTAS
25/06/2009 14:10
EAN ANOIGATE LIGO TA MATIA SAS OLOI ESEIS POU MEINATE ME TIN MANOULA SAS MEXRI NA PANTREYTEITAI KAI SAS KESKATIZE MEXRI TA TRIANTA PENTE, SARRANTA KAI VLEPATE LIGO PARAEKSO KAI POS EINAI TA PRAGMATA STO EKSOTERIKO THA ITAN POLY KALYTERA TA PRAGMATA.
MAGIA KAI ANTRILA DEN EINAI NA SOU FERNOUN TIS PANTOFLES KAI NA SOU SERVIROUN TO FAGITO ALLA NA EISAI ANEKSARTITOS APO 18 XRONON KAI NA AYTOEKSPYRETISE, POU SHMAINEI NA KSEREIS NA TA KANEIS OLA KAI NA SYNEISFEREIS ME KATHE TROPO STIN OIKOGENEIA SOU.
KAI TO EPIXEIRIMA OTI KAI KALA O ANDRAS DOYLEYEI AYTO DEN SYMVAINEI MONO STIN ELLADA...PANTOU PIA DOYLEYOUN KAI OI ANTRES KAI OI GYNAIKES...
SAS PHRE SIMERA I MANOULA NA ROTISEI EAN FAGATE?......
TA YPOLOIPA SYBERASMATA DIKA SAS....
ANTE NTEE
25/06/2009 12:41
@george
θα συμφωνησω με καιτουλα.

διαβασε και λιγο οικονομια και μετα αρχισε να κριτικαρεις αποψεις.

και μην ξεχασεις να ξαναψηφισεις ΝΔ
George
25/06/2009 12:22
ΑΝΤΕ ΝΤΕ

Φιλε και δεν μου λες εσενα τα 1,500 ευρω σου φτανουνε για να μνεγαλωσεις οικογενεια και να πληρωσεις στεγαστικο??????????
Εκτος ρε φιλε αν εσυ εισαι επιχειρηματιας και βγαζεις 5-6,000
και δεν σε πειραζει να μην δουλευει η γυναικα σου αλλα για τους περισοτερους απο εμας ειναι αναποφευκτο............
Στέλιος Αράπογλου
25/06/2009 12:13
Ελάχιστοι άνθρωποι είναι καμωμένοι για να γίνουν γονείς. Τώρα, γιατί όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε παιδιά, είναι ένα θέμα...
ΚΑΙΤΟΥΛΑ
25/06/2009 11:43
@george 25/6/2009 09:47

ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ
ANTE NTEEE
25/06/2009 11:32
ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ..ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΕΛΑΣΤΟΙ.
BACK TO THE ROOTS
george
25/06/2009 09:47
mary p. : apo avrio elpizw na exeis arxisei na veltiwnesai sthn or8ografia. Esy (an exeis paidia) ta megalwneis forwntas tsemperi kai string?
Χ.Γ.
25/06/2009 09:42
ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ, ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ MANAGERS ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ; ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ) ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΔΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
Mary P.
25/06/2009 09:26
It"s about time.No more eastern men. Regards. M.P. Alberta Canada
TE
25/06/2009 09:25
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ ΠΟΔΙΑ ΤΣΕΜΠΕΡΗ Κ ΣΤΡΙΓΚ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ.