Κύμα εξόδου Παλαιστινίων από την πόλη Τζενίν και το στρατόπεδο προσφύγων που υπάρχει εκεί καταγράφεται από τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ – η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από 20 χρόνια, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 στρατιωτών, drones, θωρακισμένων οχημάτων, εκσκαφέων και άλλων μέσων. Ο Ερυθρός Σταυρός και τοπικοί παράγοντες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει το στρατόπεδο (από τους περίπου 14.000 συνολικά που διαμένουν εκεί), αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης. Συχνά, μάλιστα, αναγκάζονται να περιμένουν ώρες στα σημεία ελέγχου ή να ακολουθήσουν διαδρομές από κακοτράχαλους ορεινούς δρόμους για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αργά χθες, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την Τζενίν, βάζοντας τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη τα τελευταία χρόνια.
Αρχισε να μαχαιρώνει
Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην Τζενίν, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους και έχει τραυματίσει πάνω από 100, είχε ως συνέπεια και μια επίθεση που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να προκληθούν 9 τραυματισμοί. Ο δράστης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον πεζών, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε και άρχισε να μαχαιρώνει, μέχρις ότου «εξουδετερωθεί» από ένοπλο πολίτη που βρισκόταν στον χώρο. Ηταν «μια φυσική απάντηση» στην ισραηλινή επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Χαμάς, η οποία έχει απειλήσει με αντίποινα.
«Εχουμε σημάνει συναγερμό για την έκταση των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και από τα αεροπορικά πλήγματα σε ένα πυκνοκατοικημένο στρατόπεδο προσφύγων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα. «Οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της πρόσβασης σε τραυματισμένους ανθρώπους, αποτελούν εξαιρετικά ανησυχητικά φαινόμενα», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταδικάζοντας ουσιαστικά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, που αναγκάζει τους παλαιστίνιους υγειονομικούς να περπατούν χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στα σημεία όπου πρέπει να παράσχουν βοήθεια.
Εκτός ελέγχου
«Ο νέος κύκλος βίας ενέχει τον κίνδυνο να ξεφύγει από τον έλεγχο (…) Η αιματοχυσία έρχεται στο φόντο των κινήσεων της υπερεθνικιστικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει τους ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή, που πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις και αποθρασύνουν τους εποίκους», αναφέρει το χθεσινό κεντρικό άρθρο των «Financial Times», σχολιάζοντας τις εξελίξεις. Το ίδιο άρθρο υπογραμμίζει, επίσης, ότι «οι δημοκρατίες της Δύσης είναι ανάγκη να κάνουν περισσότερα για να φέρουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ προ των ευθυνών του».







