Κόκκινα δάνεια και ενεργειακή κρίση αποτελούν ένα κοκτέιλ απειλής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις οικονομίες, επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Andres Martinez, ανώτερο στέλεχος στο τμήμα χρηματοοικονομικού τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, και τονίζει την ανάγκη εταιρικής αναδιοργάνωσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των κόκκινων δανείων.

Γινόμαστε μάρτυρες διαφοράς των χωρών για την εταιρική αφερεγγυότητα. Μπορεί αυτό να γεφυρωθεί;

Το 1999, στον απόηχο της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η διεθνής κοινότητα ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να εντοπίσει διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές για τον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας αφερεγγυότητας και δικαιωμάτων πιστωτών/οφειλετών (ICR).  Για τον λόγο αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη διεθνώς αναγνωρισμένων βέλτιστων πρακτικών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά το σύστημα αφερεγγυότητας και δικαιωμάτων πιστωτών μιας χώρας. Η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω της Ειδικής Ομάδας Αφερεγγυότητας και Καθεστώτων Πιστωτών/Οφειλετών (ICR Task Force), στην οποία συμπροεδρεύουμε επί του παρόντος, ανέπτυξε καθολικές αρχές και παρείχε τεχνική βοήθεια με στόχο τη δημιουργία ικανοτήτων για να βοηθήσει τις χώρες να μεταρρυθμίσουν τα συστήματα αφερεγγυότητας.

Το 2021, η Task Force ICR αναθεώρησε τις αρχές της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αποτελεσματική αφερεγγυότητα και τα καθεστώτα πιστωτών/οφειλετών, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη βοήθεια των πολιτικών διαμορφωτών να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν τα συστήματα αφερεγγυότητας και πτώχευσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (MSE).

Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενδέχεται περαιτέρω αύξηση;

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαβρώνουν την κερδοφορία και μπορούν να απειλήσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, η οποία συχνά οδηγεί σε συρρίκνωση των τραπεζικών κερδών και μπορεί ακόμη και να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, στο σημείωμα πολιτικής της σχετικά με την «Επίλυση του Covid-19 και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ευρώπη και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ότι ο σοβαρός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων πίεσης των δανειοληπτών και της ποιότητας στον τραπεζικό τομέα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη, το κεφάλαιο και τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών.

Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην πίστωση και τον πληθωρισμό, η εταιρική αναδιοργάνωση μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό και ισχυρό εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ΜΕΔ στις τράπεζες, μεταξύ άλλων από την αναμενόμενη ενεργειακή κρίση.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι προστασίας των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης;       

Ενα αποτελεσματικό σύστημα αφερεγγυότητας πρέπει να στοχεύει στην εξισορρόπηση των δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της εύρυθμης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε περίπτωση εκκαθάρισης. Ενα εύρυθμο σύστημα αφερεγγυότητας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της απασχόλησης, επιτρέποντας σε αυτές τις αναξιοπαθούσες, αλλά βιώσιμες, εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν.