Η Αγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο για να ανοίξει διάδρομος μέσω Τουρκίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ανώτερος τούρκος αξιωματούχος. Το θέμα απασχόλησε και τους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά, ενώ κυριάρχησε και στη τηλεφωνική επικοινωνία του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι η Δύση θα άρει κυρώσεις. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο έχουν αποκλειστεί μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε αποθήκες εκεί. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η διακοπή των εξαγωγών από την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που επιτείνεται όσο δεν βρίσκεται λύση.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος. «Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει από την Τουρκία, υπάρχει τρόπος ώστε αυτό το σιτάρι να φτάσει στις αγορές που το περιμένουν με αγωνία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη», πρόσθεσε.  

Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων. Η Τουρκία γειτονεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Την ύπαρξη συζητήσεων σχετικών με το θέμα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία επιβεβαίωσαν και άλλα δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, στο πρακτορείο Ρόιτερ, με ένα εξ αυτών να αναφέρει ότι παρότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρείται από τη Ρωσία πιο «ουδέτερη» από άλλα δυτικά μέλη της Συμμαχίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε ένα είδος παρακολούθησης αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επειδή είναι παραδοσιακά ισχυρή σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή και είναι έτοιμη να βοηθήσει», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Τουρκία διαθέτει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και έξι πλοία περιπολίας και ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά άλλα θα μπορούσαν να κληθούν γρήγορα για μια τέτοια αποστολή, ανέφερε ο Γιουρούκ Ισίκ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θα μπορούσε υποθετικά να περιπολεί στον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών αλλά και να σαρώνει νάρκες, τις οποίες η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη ότι έχουν ρίξει στη Μαύρη Θάλασσα.  

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο τον περασμένο μήνα, βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθώντας να μεσολαβήσει σε αυτό που αποκαλεί «πακέτο συμφωνίας» για την επανέναρξη τόσο των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων όσο και των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια σε οποιαδήποτε συμφωνία – μεταξύ αυτών είναι ρωσικές απαιτήσεις για άρση ορισμένων κυρώσεων ως αντάλλαγμα, είναι οι νάρκες που υπάρχουν στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είναι και το απαγορευτικό κόστος της ασφάλισης αυτής της θαλάσσιας διαδρομής, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Το θέμα απασχόλησε χθες Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνομίλησαν τηλεφωνικά, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να καταστεί δυνατή η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, από τα οποία εξαρτώνται πολλές χώρες για την επισιτιστική τους ασφάλεια. Αναφέρθηκαν στους διάφορους πιθανούς τρόπους μεταφοράς των σιτηρών εκτός Ουκρανίας και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή προκειμένου να βρεθεί γρήγορα λύση.

Το πιο σημαντικό, όμως, που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι είναι το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Μακρόν ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ευχήθηκε να βρεθεί γρήγορα λύση στο θέμα που έχει προκύψει με την αρνητική στάση της Αγκυρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας – Γαλλίας, καθώς και τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι επιθυμεί να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν «μια δίκαιη ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει τις δύο χώρες στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την άποψή του ότι οι επαφές της Σουηδίας και της Φινλανδίας με κουρδικές οργανώσεις όπως το PKK και το YPG (τις οποίες η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές) δεν θα ήταν συμβατές με το πνεύμα της συμμαχίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.