Με μία δυσάρεστη διαπίστωση επέστρεψε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο συνέδριο της Capital Link για τις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με ένα μήνυμα το οποίο προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν εκεί με τους μεγάλους παίκτες των επενδύσεων σε όλο τον κόσμο: Από τα 1,3 τρισ. δολάρια τα οποία προγραμματίζουν να επενδύσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στην πραγματική οικονομία το 2019, ούτε ένα δολάριο δεν προορίζεται για την Ελλάδα. Το απαγορευτικό δεν πρόκειται να αρθεί τουλάχιστον μέχρι και γίνουν οι εκλογές, αλλά και να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες των πρώτων 100 ημερών από τη νέα κυβέρνηση, έλεγε χαρακτηριστικά μεγάλος επενδυτικός παράγοντας που συμμετείχε στο συνέδριο.

Οι ξένοι επενδυτές δεν το ρισκάρουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν πιστεύουν στο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους μεγάλους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί  αντιμέτωπη η χώρα το επόμενο διάστημα, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν δίνουν όμως λευκή επιταγή και στην επόμενη κυβέρνηση. Θα περιμένουν να ακούσουν αλλά και να δουν τις πρώτες αποφάσεις και κινήσεις της για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και τότε, ίσως να επαναξιολογήσουν τη στάση τους για την Ελλάδα έως επενδυτικό προορισμό.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό, τουλάχιστον, για το πρώτο εξάμηνο του 2019 όσον αφορά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία η οποία έχει βαλτώσει. Με βάση το πιθανότερο σενάριο οι εκλογές θα γίνουν έως τον Μάιο. Αρα, μέσα στο καλοκαίρι θα κριθεί αν θα κερδηθεί το υπόλοιπο διάστημα του 2019 για την οικονομία ή θα χαθεί και αυτό μαζί με ακόμη έναν χρόνο για τη χώρα. Ούτε συζήτηση για το ακραίο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως επιμένει να δηλώνει η ηγεσία της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή όλο το 2019 θα ήταν χαμένο από χέρι.

Ετσι και αλλιώς, παρά την επίπλαστη εικόνα της εξόδου από την κρίση που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με την άκρατη παροχολογία της, το 2019 μπαίνει με τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις των δανειστών για την ανάπτυξη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατεβάζουν τον πήχη σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2% έναντι 2,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Με άλλα λόγια ο νέος προϋπολογισμός δεν πρόλαβε να ψηφισθεί και έχει κιόλας ανατραπεί με αποτέλεσμα οι στόχοι του για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το πλεόνασμα να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αλλά και η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να βοηθήσει την ελληνική. Μπαίνει και αυτή σε έναν καθοδικό κύκλο με χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερα επιτόκια και πολλούς αστάθμητους παράγοντες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στις ασιατικές οικονομίες που κάνουν το 2019 δύσκολο και αβέβαιο.