Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις των Βρετανικών πανεπιστημίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Ωδείο Αθηνών και την άνοιξε ο Βρετανός Πρέσβης Matthew Lodge ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Αναπληρώτρια του Πρέσβη Susan Geary. Μαζί με τη Διευθύντρια του British Council, Αναστασία Ανδρίτσου και την Επικεφαλής Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Μαρία Τσακάλη, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέους και νέες και με τους εκπροσώπους των βρετανικών πανεπιστημίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βρετανία.

Μετά από μια διετία διαδικτυακών εκθέσεων του British Council για Ευρωπαίους σπουδαστές, η επιστροφή στις εκθέσεις της Βρετανικής εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, ήταν μια πρωτοβουλία της Βρετανικής Πρεσβείας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξή του British Council μετά από το έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασαν τόσο τα βρετανικά πανεπιστήμια που παραδοσιακά επιλέγουν τους Έλληνες φοιτητές για την υψηλή τους ποιότητα όσο και οι εκπρόσωποι της Βρετανικής εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς βεβαίως και οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές και γονείς.

Η συμμετοχή των βρετανικών πανεπιστημίων ήταν εντυπωσιακή. 47 πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων πολλά κορυφαία στις διεθνείς κατατάξεις, ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το αμείωτο ενδιαφέρον τους στο ταλέντο και τα ακαδημαϊκά προσόντα των Ελλήνων σπουδαστών που με τη σειρά τους, για δεκαετίες εμπιστεύονται το εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας και την επιλέγουν ως τον πιο αγαπημένο τους προορισμό για σπουδές στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό των φετινών εκθέσεων ήταν το γεγονός ότι πέραν των μεμονωμένων επισκεπτών, προσέλκυσαν και ομάδες μαθητών από σχολεία που τις επισκέφθηκαν οργανωμένα. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως ήταν αναμενόμενο, εστιάστηκε σε πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και στις δυνατότητες για υποτροφίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός των πανεπιστημίων που συμμετείχαν επιβεβαίωσαν ότι τα δίδακτρα τους παραμένουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, ενώ άλλα ότι προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στα δίδακτρα των φοιτητών που προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Σχετικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων των πανεπιστημίων που τους ενδιαφέρουν.

Οι εκπρόσωποι των βρετανικών πανεπιστήμιων εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες στους διοργανωτές για τη σημαντική πρωτοβουλία, την ικανοποίηση τους για τον ενδιαφέρον των Ελλήνων σπουδαστών καθώς και για τη δυνατότητα να συσφίξουν τις σχέσεις με το δίκτυο των σχολικών εκπαιδευτικών συμβούλων στις μεγάλες πόλεις καθώς και των εκπροσώπων των βρετανικών πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται τοπικά. Το ίδιο θερμά μίλησαν για τη πρωτοβουλία σπουδαστές και γονείς για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να έρθουν σε επαφή απευθείας με τα πανεπιστήμια του ενδιαφέροντος τους.

.

Ο Βρετανός Πρέσβης κατά την επίσκεψη του στην έκθεση, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

« Η εκπαίδευση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και συμβάλλει στην καλλιέργεια ισχυρών και διαρκών ανθρώπινων δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Πρόσφατη έρευνα του British Council καταδεικνύει ότι οι Έλληνες φοιτητές, παρά το υψηλότερο κόστος σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως την κορυφαία επιλογή τους για σπουδές στο εξωτερικό για τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, τις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, την παγκόσμια φήμη των πτυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και την πρωτοπορία και αριστεία της στην έρευνα. Η εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει πόρτες, όπου κι αν βρεθείτε. Σήμερα με αυτήν την εκδήλωση, ελπίζουμε να έχουμε ανοίξει εμείς μια πόρτα για εσάς που ενδιαφέρεστε για την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ευκαιρίες σπουδών και τις επιλογές χρηματοδότησης που έχετε στη διάθεσή σας».

Τέλος, η Διευθύντρια του British Council, εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για τη πραγματοποίηση αυτών των εκθέσεων αναφέροντας επίσης πως η προώθηση των ευκαιριών για σπουδές στο ΗΒ στους Έλληνες σπουδαστές παραμένει μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του έργου του British Council στο τομέα της εκπαίδευσης και τόνισε πως η συνεργασία με τη Βρετανική πρεσβεία προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί με αμείωτο ζήλο και ρυθμό.