Το σενάριο των οργανωμένων εμπρηστικών ενεργειών επαναφέρουν στο προσκήνιο μετά και τη νέα μεγάλη φωτιά που ξέσπασε προχθές στα Βίλια τοπικοί παράγοντες του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπέρασε σε μήκος το ενάμισι χιλιόμετρο, καίγοντας για μία ακόμα φορά παρθένο πευκοδάσος, ενώ εξακολουθεί να καίει ασταμάτητα (σε δύσβατα σημεία) η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην ίδια περιοχή και η οποία έχει κάνει στάχτη περί τα 100.000 στρέμματα δάσους.

Οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές στις 11.30 το πρωί στη θέση Κάζα, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων (η ένταση τους έφτασε μέχρι και τα 8 μποφόρ) γρήγορα έλαβαν έκταση, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου. Λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι εστάλησαν διαδοχικά μηνύματα από το 112 με σύσταση για την εκκένωση δύο οικισμών – των Βιλίων και του Προφήτη Ηλία -, όπου και πάλι κάηκαν ολοσχερώς περιουσίες, σπίτια και καταστήματα, χωρίς ακόμη να είναι δυνατό να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους, ενώ πολλά ήταν και τα οικήματα που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

«Η φωτιά είναι οριοθετημένη, ωστόσο παραμένει απρόβλεπτη» ανέφερε προχθές το βράδυ στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού (ΔΟΚΑΠ) Μάνδρας-Ειδυλλίας Ευαγγελία Κουτσοδήμα. Σύμφωνα με την ίδια, η χθεσινή πυρκαγιά επιβεβαιώνει αυτό που από την περασμένη Δευτέρα υποστήριζε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Στάθης, ότι δηλαδή η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο εμπρηστών. «Πρόκειται για μια εντελώς νέα εστία, ξανά σε παρθένο δάσος, που δεν έχει καμία σχέση με τη φωτιά των προηγούμενων ημερών. Ξέσπασε ουσιαστικά στο απέναντι βουνό από το όρος Πατέρας, το Φαλακρό όρος όπως είναι γνωστό στους ντόπιους, και δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ευχόμαστε να σταματήσει στις ήδη καμένες εκτάσεις προκειμένου να ελεγχθεί».

Για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, επί τόπου έσπευσαν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, η δύναμη που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), στελέχη και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Από αέρος συνδρομή παρείχαν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο της Αεροπορίας Στρατού και του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, καθώς και οκτώ αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200.

Βάσει των στοιχείων της ίδιας ενημέρωσης, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Βιλίων – στο όρος Πατέρας – την περασμένη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για τη διαβροχή της περιμέτρου, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας.

Συναγερμός

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τα ξημερώματα και οι κάτοικοι της Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, περίπου στη 1.30, επεκτάθηκε τάχιστα, με το πρώτο φως της ημέρας να βρίσκει τους πολίτες σε Φυγιά, Κοκκίνη και Μαρμάρι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κατόπιν εντολής εκκένωσης μέσω του 112. Η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και λόγω των δυνατών βοριάδων που έπνεαν στην περιοχή (με ριπές έως και 9 μποφόρ) επεκτάθηκε και κινήθηκε νότια περνώντας από τον οικισμό Κοκκίνη και φτάνοντας τελικά έξω από τα όρια του Μαρμαρίου. Στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Γιατρών, μάλιστα, καταγράφηκαν ζημιές και σε σπίτια. Επί τόπου έφτασαν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων αρχικά κρίθηκε επικίνδυνο να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, κάτι που άλλαξε αργότερα με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οπότε και ενισχύθηκαν συνολικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Τα ξημερώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην εν λόγω περιοχή σε διάστημα 24 ωρών. Μάλιστα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για έργο εμπρηστών. «Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πώς μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τις αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές, σημείωσε ότι έχουν ήδη διενεργηθεί 2.413 σε Αττική, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο, προσθέτοντας ότι άμεσα συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών θα μεταβούν τόσο στα Βίλια όσο και στη Λαυρεωτική.

Τέλος, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.