Με την πανδημία να καλπάζει, τις αντοχές των πολιτών να έχουν εξαντληθεί και τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ασφυκτικές, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια πολύπλευρη δέσμη  στοχευμένων προσωρινών και μόνιμων μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά τα οποία θα ξεδιπλωθούν από τον Απρίλιο όταν θα αρχίζει σταδιακά η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από την «εντατική».

Στόχος είναι αφενός να στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, να διασωθούν θέσεις εργασίας, να αποτραπούν μαζικά «λουκέτα» στην αγορά και αφετέρου από τον Ιούνιο να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι χαμένη υπόθεση, καθώς το κοντέρ αναμένεται να δείξει μεγάλη ύφεση που σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θα κινηθεί στο 7%.

Με ορόσημο το Πάσχα όταν το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει πως η αγορά θα επανέρχεται σε «κανονικές» συνθήκες λειτουργίας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων στήριξης και μετάβασης στην επόμενη ημέρα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένα νέο πρόγραμμα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης, το οικονομικό επιτελείο κλειδώνει τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις για μια σειρά εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να αποτραπούν φοροεπιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά.

Στα τέλη Απριλίου, η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025  θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων  και μεταρρυθμίσεις που επεδίωκε να επιτύχει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Στο πρόγραμμα, θα σκιαγραφείται ένας αρχικός οδικός χάρτης για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις οποίες προτίθεται  να προχωρήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και την ολική επαναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Βασικός μοχλός στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα αποκαλυπτήρια του πλήρους εθνικού σχεδίου των 32 δισ. ευρώ το οποίο πλησιάζει τις 2.000 σελίδες αναμένεται να γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και να κατατεθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Με τη νέα δέσμη μέτρων του Απριλίου ο συνολικός λογαριασμός για τον προϋπολογισμό από τα 11,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, εκτιμάται ότι θα φθάσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ, καθώς μόνο μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξει πρόσθετη ένεση ρευστότητας στην αγορά συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Τα 20 μέτρα

Το σχέδιο «αποσωλήνωσης» της οικονομίας που θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Απρίλιο στηρίζεται σε τουλάχιστον 20 μέτρα και παρεμβάσεις:

1Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επαναλειτουργία τους. Με κριτήριο το ύψος του τζίρου που πραγματοποιούν σε έναν μήνα κανονικής λειτουργίας, θα υπολογιστεί μια ένεση ρευστότητας ώστε να καταστεί εφικτό να χρηματοδοτηθεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Τα χρήματα θα δοθούν άμεσα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανεβάσουν ρολά όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

2Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος που δεν θα εισπράξουν.

3Καταβολή της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων που θα είναι τον Απρίλιο σε αναστολή με κάλυψη από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών. Τον επόμενο μήνα το Δημόσιο θα καταβάλει αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που έχουν μείνει σε αναστολή εργασίας από την 1/1/2021.

4Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος Απριλίου.

5Παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

6Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Απριλίου ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.

7Πάγωμα πληρωμής των επιταγών που λήγουν τον Απρίλιο για κλειστές επιχειρήσεις.

8Εβδομος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ενισχύσει με ζεστό χρήμα από 1.000 – 100.000 ευρώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το 50% των ποσών που θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός του Απριλίου θα είναι «δώρο». Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού.

9Διευκολύνσεις για προσλήψεις εργαζομένων στον τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.

10Επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων. Το μέτρο σχεδιάζεται να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο και αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης.

11Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Για οκτώ μήνες, αρχής γενομένης από τη δόση Απριλίου, το Δημόσιο θα πληρώνει ακόμα και το 90% της δόσης επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Διαβατήριο για το πρόγραμμα συνιστά η πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% το 2020 σε σχέση με το 2019 και υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.

12Διορθωτικές παρεμβάσεις στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με άδικο φόρο τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία.

13Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν το 2020 να εμφανίσουν κέρδη βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο.

14«Πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τρέξουν φέτος.

15Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).

16«Πάγωμα» και το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης για  μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

17Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες το 2022 και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.

18Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022 με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

19Μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα το 2023.

20Σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2023.