Τον Ιούνιο θα καταβληθούν εφάπαξ τα αναδρομικά με τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και μέχρι τον Αύγουστο τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή αναδρομικά των αυξήσεων στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, δεδομένου ότι για τις τελευταίες θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επαναϋπολογισμός τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο νόμος Βρούτση (4670/2020) που ψηφίστηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

  • Αύξηση τόσο για τις «παλιές» όσο και για τις «νέες» κύριες συντάξεις. Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2%, ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%. Συνεπώς η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ τον μήνα. Πάνω από 100.000 (ιδίως «νέοι» συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση στις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ κοντά στους 650.000 («παλιοί» συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση, σε λογιστικό επίπεδο, στη σύνταξή τους. Το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.
  • Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν κατά 30%, κατά μέσο όρο, ή 100 ευρώ τον μήνα. Δικαιούχοι θα είναι όσοι υπέστησαν μείωση το 2016. Το κόστος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Ηδη ο ΕΦΚΑ προχωρεί άμεσα στον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών. Οσοι δικαιούνται αυξήσεις θα τις πάρουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ προβλέπει τα παρακάτω τρία στάδια:

1 Επαναϋπολογισμός κύριων συντάξεων εντός 6 μηνών (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2020) για 900.000 συνταξιούχους που έχουν 30-40 έτη ασφάλισης.

2 Πληρωμή των αυξήσεων και των αναδρομικών κύριων συντάξεων από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2020.

3 Επαναϋπολογισμός όλων των επικουρικών συντάξεων (Μάρτιος – Απρίλιος ή και Μάιος) με ακύρωση των μειώσεων σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ. Καταβολή των αναδρομικών με τις αυξήσεις τον Ιούνιο του 2016.

Ειδικά όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, αυξήσεις στην τσέπη ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό (συντάξιμα έτη άνω των 30), θα δουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι. Οσοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 ως και 30/9/2019, θα λάβουν σε μία δόση την αύξηση και τα αναδρομικά. Οι δε παλαιότεροι που αποχώρησαν πριν από τον νόμο 4387 και έχουν επαναϋπολογισμένη σύνταξη θα δουν τις αυξήσεις στην τσέπη εφόσον το κέρδος από τον νέο νόμο ξεπερνά το ποσό της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν. Η αύξηση θα δοθεί όμως σε 5 ετήσιες δόσεις, από το 2020 ως και το 2023. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι μέχρι 252 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί από την αύξηση που προκύπτει στις κύριες συντάξεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι συντάξεις Απριλίου

Στο μεταξύ στις 24 Μαρτίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στους μη μισθωτούς λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου. Ειδικότερα οι συντάξεις Απριλίου του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου.

Ετσι η πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου θα γίνει ως εξής:

  • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων την Τρίτη 31 Μαρτίου.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις την Πέμπτη 2 Απριλίου.