Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον», έκανε ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η πενταετία Βασιλείου ουσιαστικά αναδιοργάνωσε τις δομές του κυπριακού κράτους»και «δημιούργησε νέους θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 με μόλις 486 φοιτητές. Θεμελιώθηκε πάνω σε φιλελεύθερες αρχές αυτονομίας, μακριά από τον πνιγηρό κρατικό εναγκαλισμό. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 600 καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό. Πάνω από 400 άτομα διοικητικό προσωπικό. Εχει φοιτητές από πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Σημειώνει σημαντική πρόοδο στις διεθνείς κατατάξεις (rankings) πανεπιστημίων και χρηματοδοτείται κατά 50% περίπου από ιδιωτική χρηματοδότηση».

Πάντως, όπως ανέφεραν στην εκδήλωση συνεργάτες του Μητσοτάκη, το 1996 η Κύπρος είχε 1.962 φοιτητές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εξ αυτών οι 1.802 ήταν Κύπριοι, ενώ μόλις 160 ήταν ξένοι. Είκοσι χρόνια μετά, το 2016, η Κύπρος είχε 32.817 φοιτητές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εξ αυτών οι 19.161 ήταν Κύπριοι, ενώ 13.656 ήταν ξένοι. Από την εκπαίδευση μάλιστα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμιά της προέρχεται, πλέον, σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ της Κύπρου.