Η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Γης, ο Καναδάς, διακρίνεται για την πολυπολιτισμικότητά της. Αυτό το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δίγλωσσης χώρας, όπου συνυπάρχουν το νέο με το παλιό, η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, οι γηγενείς πληθυσμοί με τους μετανάστες, τη βάζει στο κινηματογραφικό κάδρο και τη συστήνει μέσα από μεγάλου μήκους ταινίες καναδών σκηνοθετών, συνθέτοντας την πρώτη Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου που προτείνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μέσα από αυτήν αναδεικνύονται βασικές αξίες της καναδικής κουλτούρας, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία του λόγου, ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, τα ζητήματα των μειονοτήτων, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας. Με γνώμονα αυτό τον καμβά σταχυολογήθηκαν οι 11 ταινίες (γυρίστηκαν στη διετία 2014-2016), άλλες αγγλόφωνες, άλλες γαλλόφωνες κι άλλες δημιουργίες των αυτόχθονων Καναδών (μια, μάλιστα, γυρισμένη στη γλώσσα των Ινουίτ).

Ο κινηματογραφικός φακός κάθε δημιουργού δεν στέκεται στα προφανή, αλλά φεύγει πέρα και μακριά από τα σύγχρονα μεγάλα αστικά κέντρα και εστιάζει στον ανεξερεύνητο Καναδά, σε εποχές κατά τις οποίες η ζωή ήταν ταυτόχρονα και αγώνας επιβίωσης, ενώ άλλες εστιάζουν στο φαινόμενο της μετανάστευσης προς τη χώρα και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγχυση ταυτότητας.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ. Μια ευαίσθητη, για παράδειγμα, ματιά στην πολιτισμική δυαδικότητα της αχανούς χώρας που μιλά για τις συνέπειες των παλιών μας επιλογών, παντρεύοντας το ιδιωτικό με το οικουμενικό, είναι το φιλμ «Η άλλη όψη του Νοεμβρίου» της Μαριάν Ζεχίλ που εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλα επίπεδα και δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη: το Μόντρεαλ και τον Νότο του Λιβάνου, με δύο διαφορετικές ηρωίδες που ενσαρκώνει μια ηθοποιός. Η ταινία «Δύο εραστές και μια αρκούδα» του Κιμ Νουέν από το Μόντρεαλ –που έρχεται απευθείας από τα Φεστιβάλ των Καννών και του Τορόντο -, γεμάτη ομορφιά και ποίηση, μεταφέρει τον θεατή σε μια πολίχνη 200 κατοίκων στη ζώνη του Βόρειου Πόλου, εστιάζοντας σε δύο ανθρώπους που παλεύουν να επιβιώσουν κόντρα σε αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας να απελευθερωθούν από τις σκιές του παρελθόντος. Στα «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα» ο Τζεφ Μπάρνμπι απεικονίζει με παραστατικό τρόπο, πίσω στη δεκαετία του ’70, τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στα οικοτροφεία για τα παιδιά των γηγενών πληθυσμών του Καναδά (Indian Residential Schools) που ίδρυσε η κυβέρνηση και την κακοποίηση που υπέστησαν πολλά από αυτά τα παιδιά. Ο «Κοιμώμενος γίγαντας » του Αντριου Τσιβιντίνο, που, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογο του «Στάσου πλάι μου» των 80s, μιλά για τρεις εφήβους που περνούν το καλοκαίρι τους στις όχθες της λίμνης Superior, δοκιμάζοντας τα όριά τους.

Ανάμεσα στις ταινίες μυθοπλασίας είναι και το animation «Αλογα στο παράθυρο» της Αν Μαρί Φλέμινγκ, ένα απολαυστικό φιλμ για την αγάπη, την οικογένεια, την ποίηση, την ιστορία, την κουλτούρα. Η Ρόζι Μινγκ, μια νεαρή καναδή ποιήτρια, προσκαλείται σε ένα φεστιβάλ ποίησης στο Ιράν, αν και εκείνη θα προτιμούσε να βρίσκεται στο Παρίσι. Μια ταινία για όσα γεφυρώνουν τα χάσματα γενιών και πολιτισμού, για την περιέργεια, αλλά και για την ανακάλυψη της δικής μας προσωπικής φωνής μέσα από τη μαγεία της ποίησης. Η Ρόζι «μιλά»με τη φωνή της Σάντρα O, γνωστής από τη σειρά «Grey’s Αnatomy».

Η 1η Εβδομάδα Καναδικού Σινεμά διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017) αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017).

info

1η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210-3609.695, 2-8 Φεβρουαρίου 2017. Θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά στην τιμή των 5 ευρώ για κάθε προβολή