Ο καθοδηγητής απαγγέλλει και τα νέα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν επαναλαμβάνουν τα λόγια φορώντας λευκές κουκούλες σε σχήμα κώνου, ενώ συμπληρώνουν το σκηνικό οι αναμμένες δάδες, τα σπαθιά και τα όπλα. Ωστόσο η οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από περίπου 150 χρόνια και το τελετουργικό της αποτελούν μέρος ενός ξεπερασμένου κόσμου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες του 2015 το μίσος της είναι φολκλόρ. Οι ΗΠΑ όμως ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται σε ένα σημείο που πίστευαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους: στο τοξικό τέλμα της ανωτερότητας της φυλής και ενός ρατσισμού γεμάτου βία. Κι όμως, θα έπρεπε να ξέρουν.
Από τα σπλάγχνα της πιο παλιάς ρατσιστικής οργάνωσης ξεπήδησαν 784 οργανώσεις, όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο για τη Μελέτη της Φτώχειας στον Νότο. Αυτό σημαίνει ότι ο 21χρονος λευκός που την περασμένη εβδομάδα άνοιξε αδιακρίτως πυρ σε μια εκκλησία Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα δεν είναι παρά ένας μοναχικός λύκος, ενώ καραδοκούν ολόκληρα κοπάδια. Για τα μέλη αυτών των κοπαδιών ο Ντίλαν Ρουφ δεν είναι παρά ο Αγγελος Εκδικητής των απειλούμενων λευκών.
Από αυτή την άποψη, δεν έχει και πολλή σημασία το γεγονός ότι ο αριθμός των οργανώσεων έχει μειωθεί σε σχέση με το 2011 –τότε ο αριθμός τους είχε φτάσει τα επίπεδα ρεκόρ των 1.018. Η επιθετικότητα και η βία είναι σε αύξηση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, λέει ένα άλλο στατιστικό και πολύ πιο ανησυχητικό στοιχείο, 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εγκλήματα μίσους. Ανάμεσα στα θύματα είναι Εβραίοι –όλο και πιο παρόντες στη μυθολογία του Λευκού Προτεστάντη Αγγλοσάξονα, ο οποίος αισθάνεται ότι πολιορκείται από τους Αφροαμερικανούς, τις «κατώτερες φυλές», τους «μετοίκους», τους «λατίνος», τους μετανάστες, τους ομοφυλοφίλους –από οποιονδήποτε δεν ταιριάζει με το ιδανικό του τέλειου αμερικανοποιημένου «άριου».
Ο ιστότοπος Stormfront είναι ο πιο γνωστός από αυτούς, ένα είδος facebook του μίσους με 300.000 «φίλους», ανάμεσα στους οποίους είχε εμφανιστεί κάποτε ο Αντερς Μπρέιβικ, ο νορβηγός Ακροδεξιός που σκόρπισε τον θάνατο στο νησάκι Ουτόγια. Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, σημειώνει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» στην Αμερική, είναι πολλές φορές τα ίδια.
Πρόκειται ωστόσο για ωρολογιακή βόμβα. Τα παιδιά αυτά ζουν συνήθως σε μονογονεϊκές οικογένειες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή ακόμη και μόνα τους, αλλάζοντας πολύ συχνά σχολεία εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς που εκδηλώνουν. Το περιβάλλον εισπράττει μάλλον με αδιαφορία τις διακηρύξεις τους για πόλεμο ή επιθέσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε ο Ντίλαν Ρουφ.
Πολλοί από αυτούς κάνουν χρήση οπιούχων αναλγητικών τα οποία προμηθεύονται στο πλαίσιο προγραμμάτων αποτοξίνωσης, που πολύ συχνά τα εγκαταλείπουν. Και ποιος φταίει για τα δεινά τους; Μα οι μαύροι που συνωμοτούν κατά της Αμερικής, οι Εβραίοι τραπεζίτες, διεφθαρμένοι πολιτικοί όπως ο Μπαράκ Ομπάμα. Ενας φαύλος κύκλος μίσους ανοίγει και δεν κλείνει ποτέ –φυσικά στο όνομα της πατρίδας.
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Ku Klux Klan
Ιδρύθηκε το 1865 στο Τενεσί από απόστρατους της Συνομοσπονδίας και είναι η πιο παλιά και η πιο γνωστή ρατσιστική οργάνωση των ΗΠΑ
League of the South
Ιδρύθηκε το 1994 και μάχεται για μια «ανεξάρτητη δημοκρατία του Νότου». Θεωρείται ρατσιστική οργάνωση, ενώ η έδρα της είναι στην Αλαμπάμα. Τα μέλη της έλκονται από «αγγλοκελτική» κουλτούρα, ενώ κηρύσσουν την κυριαρχία επί των μαύρων και άλλων μειονοτήτων
Stormfront
Ιδρύθηκε από τον θιασώτη της ανωτερότητας της λευκής φυλής Ντον Μπλακ το 1995 και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος μίσους στο Διαδίκτυο. Οι εγγεγραμμένοι, νεοναζιστές και ρατσιστές, υπολογίζονται στους 300.000
Aryan Nation
Η νεοναζιστική οργάνωση που από το FBI θεωρείται «τρομοκρατική απειλή» χαρακτηρίζεται από βίαιο αντισημιτισμό. Εφτασε στο απόγειο της φήμης της τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν διοργάνωνε συνέδριο κάθε χρόνο με τη συμμετοχή νεοναζί, σκίνχεντ και ρατσιστών
Aryan Brotherhood
Ιδρύθηκε το 1964 στις φυλακές του Σαν Κουέντιν, στην Καλιφόρνια, και είναι η αρχαιότερη ρατσιστική συμμορία εντός των φυλακών. Τα μέλη της, κρατούμενοι και μη, υπολογίζονται στις 20.000. Δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά, την πορνεία και τον τζόγο
National Alliance
Θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες και οργανωμένες νεοναζιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1970 από τον Ουίλιαμ Πιρς, συγγραφέα του βιβλίου «The Turner Diaries», το οποίο λέγεται ότι ενέπνευσε τον Τίμοθι ΜακΒέι, γνωστό και ως βομβιστή της Οκλαχόμα. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός έθνους λευκών







