Οταν ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο ήταν μικρός μαθητευόμενος παπουτσής έφτιαξε σε μια νύχτα ένα ζευγάρι λευκά παπούτσια της αδελφής του για την τελετή της πρώτης Αγίας Κοινωνίας της. Δεν ήξερε τίποτα από την τεχνική αλλά ό,τι έκανε το δημιούργησε από ένστικτο και φαντασία. Αυτό το πρώτο ζευγάρι παπούτσια, μια πράξη δώρου από καρδιάς απελευθέρωσε τη δημιουργικότητά του. Ετσι γεννήθηκε ο μέγας υποδηματοποιός που έφυγε από τη Φλωρεντία, ταξίδεψε με ένα υπερωκεάνιο για την Αμερική και έφθασε στην Καλιφόρνια. Και εκεί, στο Χόλιγουντ, άρχισε να κάνει τα οράματά του πραγματικότητα στα πόδια των πιο ωραίων γυναικών της μεγάλης οθόνης.

Ο μύθος του Σαλβατόρε Φεραγκάμο είναι το θέμα της ταινίας μικρού μήκους «Το λευκό παπούτσι» που γίνεται σημείο εκκίνησης στη Φλωρεντία για ένα μοντέρνο παραμύθι που τροφοδοτεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Το μουσείο του οίκου υποδηματοποιίας στη Φλωρεντία διηγείται την ιστορία και τα κατορθώματα του ιδρυτή του, με θρυλικά σχέδια παπουτσιών και σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Η έκθεση «Ο Θαυμάσιος Υποδηματοποιός – Παραμύθια και Θρύλοι για Παπούτσια και Υποδηματοποιούς» συγκεντρώνει ιστορίες κόμικς, γλυπτά από την Αναγέννηση, σύγχρονες συνθέσεις, πίνακες ζωγραφικής και εικαστικές εγκαταστάσεις, κειμήλια και ενθύμια της προσωπικής περιπέτειας του Φεραγκάμο προς την επίτευξη του στόχου του.

Ωστόσο, οι επιμελητές της έκθεσης δεν περιορίστηκαν στην αναμενόμενη τακτική που ακολουθεί ένα ιδιωτικό μουσείο: να δώσουν δηλαδή στην έκθεση τον χαρακτήρα μιας δοξαστικής αφήγησης για τον δημιουργό παπουτσιών για τις θεές του Χόλιγουντ.

«Ο Θαυμάσιος Υποδηματοποιός» διερευνά την ερμηνεία των μαγικών και θρησκειολογικών συμβολισμών που είχαν τα παπούτσια στους αρχαίους μύθους, την αρχαία τέχνη και τη δυναμική τους παρουσία στη σύγχρονη σημειολογία της εμφάνισης.

Μορφές τέχνης

Για αυτήν την έκθεση που θα παρουσιάζεται έως τον Μάρτιο του 2014 συνεργάστηκαν συγγραφείς και ποιητές, καλλιτέχνες και φιλόλογοι. Ο αργεντινο-ιταλός συνθέτης Λουί Μπακάλοφ δημιούργησε ένα μουσικό έργο, η πρεμιέρα του οποίου έγινε στα εγκαίνια. Οι καλλιτέχνες Ντανιέλ Σποέρι, Αν Κρέιβεν, Λιλιάνα Μόρο, Τίμοθι Γκρίνφιλντ Σάντερς, Λιου Σιανχουά, Γιαν Σβανκμάγερ δημιούργησαν τα δικά τους έργα βασισμένα σε παραμύθια στα οποία τα παπούτσια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπως δηλαδή η «Σταχτοπούτα», ο «Παπουτσωμένος Γάτος», η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», ο «Μάγος του Οζ».

Η έκθεση αφιερώνει μεγάλο μέρος της στα γλυπτά και τα σχέδια του ιταλού νεο-εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Μίμο Παλαντίνο. Και φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις παραμυθιών από τις Εθνικές Βιβλιοθήκες της Ρώμης, της Φλωρεντίας και τη Μαρκιανή της Βενετίας.