Ο Εντι Ράμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση ομοεθνών του στην Αθήνα. Δεν τη λες και εύστοχη επιλογή, ειδικά στο σημείο που βρίσκονται τώρα οι διμερείς σχέσεις. Οχι πως θα γίνει και κάτι το σπουδαίο, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε μερικούς θερμοκέφαλους, με τη γαλανόλευκη και τον Δικέφαλο του Βυζαντίου να κατευθύνονται προς τη συγκέντρωση για να ζητήσουν λογαριασμό. Τώρα αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των θερμοκέφαλων, αλλά και άλλοι, πιο ψύχραιμοι, ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη συγκέντρωση. Αυτό θα ήταν λάθος. Οχι μόνο επειδή, όπως λέει ο Μητσοτάκης, είμαστε μία ανοιχτή, δημοκρατική χώρα με ελευθερία έκφρασης. Αλλά και επειδή ο αλβανικός παράγοντας έχει αποκτήσει, εδώ και χρόνια, μία κάποια βαρύτητα στην ελληνική κοινωνία.

Στη χώρα μας εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες αλβανοί μετανάστες. Και πλέον υπάρχουν χιλιάδες Ελληνες με αλβανική καταγωγή – τα παιδιά των μεταναστών που έχουν πάρει διαβατήριο και τα περισσότερα δεν μιλούν τη γλώσσα των γονιών τους. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, αλλά για ένα σοβαρό πληθυσμιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με σημαντικό οικονομικό ρόλο. Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, πλέον είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τον Αλβανό από τον Ελληνα. Καμιά φορά θα διακρίνεις τη διαφορά μόνο αν ακούσεις το όνομά του.

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να σταθεί απέναντι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που πλέον μετράει και αρκετές χιλιάδες ψήφους στην εθνική κάλπη. Και μέχρι στιγμής η στάση της δείχνει σύνεση καθώς δεν εμπλέκει τους εν Ελλάδι Αλβανούς ή αλβανικής καταγωγής, με τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Αν, άλλωστε, αυτά τα προβλήματα διογκωθούν και κάνουν μετάσταση στην κοινωνία, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ακραίες. Και από ποια πλευρά και αν το δεις, η σχέση μας με τους γείτονες και, κυρίως, η συγκατοίκηση, πάει μερικούς αιώνες πίσω.

Προς το παρόν, όμως, σε διπλωματικό επίπεδο η σχέση ας αποκτήσει μαστίγιο και καρότο. Οσο και αν η Ιταλία, της Μελόνι, φλερτάρει μαζί τους, αν δεν συναινέσει η Ελλάδα, στις Βρυξέλλες θα πηγαίνουν μόνο με βίζα.