Οι εγκατεστημένοι σήμερα ανά την Ελλάδα ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν απαλλάξει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας από την κατασκευή δύο επιπλέον θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγικής ισχύος περίπου 800 ΜW, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών του κλάδου.


Υπολογίζεται ότι το μέγεθος των ηλιακών συλλεκτών που είναι σήμερα εγκατεστημένοι στις ελληνικές στέγες υπερβαίνει τα 3 εκατ. τ.μ. (έναντι 4 εκατ. τ.μ. που είναι το μέγεθος των αντίστοιχων συλλεκτών στη Γερμανία). Πρόκειται για 1 εκατομμύριο εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα, που αυξάνονται τουλάχιστον κατά 100.000

κάθε χρόνο. Η αύξηση του τζίρου της εγχώριας βιομηχανίας ηλιακών θερμοσιφώνων, που ακμάζει, ανήλθε πέρυσι στο 14% σε σχέση με το 2008, ενώ το 50% της παραγωγής εξάγεται! Ωστόσο, το ποσοστό χρήσης των ηλιακών θερμοσιφώνων από τα ελληνικά νοικοκυριά θεωρείται ακόμη σχετικά μικρό, καθώς μόλις υπερβαίνει το 30%, με 265 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών να αντιστοιχούν ανά 1.000 κατοίκους. Πρωταθλητής στη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, με ποσοστό διείσδυσης στα νοικοκυριά πάνω από 80%, είναι σήμερα το Ισραήλ, γεγονός βέβαια που αποδίδεται στη μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια που υπάρχει στη χώρα.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι η χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι, ενώ ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, η δραστηριότητα αυτή δεν επιδοτείται, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, η γενναία φοροαπαλλαγή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Επισημαίνεται ότι οι εγκατεστημένοι σήμερα ηλιακοί θερμοσίφωνες αποσοβούν την έκλυση 1,2 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Μακριά από τους στόχους

Πάντως είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που για την Ελλάδα προβλέπουν μέχρι το 2015 την εγκατάσταση 10 εκατ. τ.μ. συλλεκτών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην αποφυγή της έκλυσης 4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι εταιρείες παραγωγής ηλιακών συλλεκτών αποτελούν μια σημαντική εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα που απασχολεί άμεσα και μόνιμα πάνω από 3.000 εργαζομένους. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από τους πλέον εξαγώγιμους της χώρας, καθώς περίπου το 50% της εγχώριας παραγωγής πηγαίνει σε αγορές του εξωτερικού. Ελληνικές εταιρείες, όπως η Μαλτέζος, η Ηλιοακμή, η Calpak, η Stiebltherm, η Sol, η Εβήλ και δεκάδες άλλες, εξάγουν σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής.

Τιμές και κόστος εγκατάστασης

Τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις των περίπου 100 παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έφτασαν τα 266 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14% έναντι του 2007. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αγοράζονται 100.000

νέοι θερμοσίφωνες, αν και υπάρχουν χρονιές που ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος, όπως συνέβη το 1998.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κύρκο, διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας Μαλτέζος, «η σωστή επιλογή για το μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής ή αυτός που θέλει να αντικαταστήσει τον παλιό του ηλιακό θερμοσίφωνα». Για μια τετραμελή οικογένεια, το κατάλληλο μέγεθος είναι τα 160-200 λίτρα, ενώ σημαντικό ρόλο για τον χρόνο απόσβεσης του κόστους αγοράς και εγκατάστασης παίζει και η ποιότητα της συσκευής. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ, αλλά οι τιμές αγοράς της συσκευής ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητά της. Σε κάθε περίπτωση, οι ανοξείδωτοι κοστίζουν πολύ περισσότερο από τους θερμοσίφωνες τύπου glass και οι τιμές τους κυμαίνονται από 600 έως 1.800 ευρώ. Κάποιες ενδεικτικές τιμές για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι εξής: θερμοσίφωνας 160 l από ανοξείδωτο ατσάλι κοστίζει περίπου στα 630 ευρώ, 160 l με χάλκινο boiler 1.145 ευρώ, 120 l τύπου glass 590 ευρώ και 200 l με χάλκινο boiler 1.330 ευρώ.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΡΗΣΗΣ

των ηλιακών θερμοσιφώνων από τα ελληνικά νοικοκυριά θεωρείται ακόμη σχετικά μικρό, καθώς μόλις υπερβαίνει το 30%

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.