Από την Ψανή μέχρι την Ερατεινή, οι επιλογές για τις βουτιές σας στη Ναύπακτο ή σε μικρή απόσταση από αυτή είναι τόσο πολλές που δύσκολα θα τις προλάβετε σε ένα Σαββατοκύριακο. Κοινός παρονομαστής των περισσότερων παραλιών τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, νερά.

Ψανή. Η παραλία αναλαμβάνει το καλωσόρισμα σας στη Ναύπακτο, καθώς είναι η πρώτη περιοχή που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το Αντίρριο. Το μήκος της είναι περίπου 1 χλμ. Το καλοκαίρι γεμίζει με παραθεριστές που χαίρονται την πλήρως οργανωμένη παραλία. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου οι περισσότεροι απολαμβάνουν το περπάτημα στον παραλιακό δρόμο με τα μεγάλα πλατάνια.

Γρίμποβο. Η δεύτερη μεγάλη παραλία της Ναυπάκτου απλώνεται ανατολικά του παλιού λιμανιού. Βοτσαλωτή και αυτή, είναι περίπου 200 μέτρα μικρότερη σε μήκος από την Ψανή. Στα σλαβικά το όνομά της σημαίνει περιοχή με πολλά νερά. Την ωραία θέα στον Κορινθιακό και τη γέφυρα θα τα απολαύσετε στη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων που απέχουν λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Χιλιαδού. Η τεράστια παραλία με το ψιλό βότσαλο και την άμμο θεωρείται από πολλούς ηπιο «in» της περιοχής. Είναι οργανωμένη σε διάφορα σημεία, αλλά έχει και πολλά «κενά» για όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό παραλίας.

Σκάλωμα. Διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της ωραιότερης παραλίας του Κορινθιακού. Βοτσαλωτή με διάφανα, πράσινα νερά, βρίσκεται σε πραγματικά μαγευτικό τοπίο. Περπατώντας στο πλακόστρωτο θα βρείτε το δικό σας σημείο για βουτιές.

Μαραθιάς. Ο σύγχρονος παραθαλάσσιος οικισμός που έχει χτιστεί σε πεδιάδα με οπωροφόρα, μουριές και πλατάνια εντυπωσιάζει με την τεράστια βοτσαλωτή παραλία και το φαρδύ πλακόστρωτο με τους φοίνικες.

Παραθάλασσο (Μοναστηράκι). Πρόκειται για παραλία… ψυγείο αφού τα νερά της παγώνουν. Κατά τους ντόπιους, το φαινόμενο είναι έντονο όταν φυσάει ο μαΐστρος που φέρνει τα ψυχρά ρεύματα από το Ιό νιο και την Ιταλία. Κάποιοι, πάλι, λένε πως το κρύο νερό έρχεται από πηγές της Πίνδου που καταλήγουν εδώ.

Σεργούλα. Οδηγώντας προς Ιτέα, θα νομίζετε πως τα σπίτια του οικισμού με τις κεραμοσκεπές μοιάζουν να φυτρώνουν μέσα στο πράσινο. Δίπλα του σας περιμένει μια τεράστια παραλία με ψιλό βότσαλο, στη σκιά της ακρόπολης της Αρχαίας Γλύφας. Άγιος Νικόλαος. Όμορφη, βοτσαλωτή, παραλία η οποία βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο του ομώνυμου οικισμού. Πρόκειται για απάνεμο όρμο με πράσινα νερά στα ρηχά. Ξαπλώστρες και ομπρέλες απλώνονται μπροστά από τα αρμυρίκια.

Βάθη. Με πολύ εύκολη πρόσβαση, δίπλα στον δρόμο που συνδέει τη Ναύπακτο με την Ιτέα, η Βάθη είναι μια οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Τολοφώνας. Το μήκος της επίσης βοτσαλωτής παραλίας ξεπερνά το 1 χλμ. και είναι ιδανική όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για περπάτημα (στο τέλος της σχεδόν ενώνεται με την παραλία Ερατεινής). Κοντά στο ξενοδοχείο«Delphi Βeach»(οδηγώντας προς Ερατεινή ) θα δείτε τα ερείπια ενός παράκτιου μεσαιωνικού πύργου. Ερατεινή. Η πρωτεύουσα του δήμου Τολοφώνος είναι μια ήρεμη παραθαλάσσια κωμόπολη με ψαροταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα. Στη δυτική άκρη του λιμανιού της θα βρείτε την οργανωμένη βοτσαλωτή, παραλία της.