Πόσο διαρκεί ένα δευτερόλεπτο; Στο Κομπάνι, 152 tweet. Τόσα έστειλε το μεσημέρι της Κυριακής ο Νικολά Ντελεσάλ, ο απεσταλμένος του γαλλικού περιοδικού Télérama, από τον λόφο στον οποίο ήταν ανεβασμένος, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, απέναντι από το Κομπάνι.

«Είναι μία ιστορία πολύ μεγάλη. Διαρκεί ένα δευτερόλεπτο».

Ενα δευτερόλεπτο όπως το έζησαν, με τη σειρά, ένας τζιχαντιστής ντοπαρισμένος από την ιδέα του Παραδείσου με τις 72 παρθένες και τις αμφεταμίνες που ανακάτεψε με χασίσι, ο Μοχάμεντ∙ κι ένας άλλος Μοχάμεντ, κούρδος πεσμεργκά αυτός, αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη του μέχρι τέλους∙ ένας αμερικανός πιλότος που μόλις έριξε μια βόμβα πάνω από τα κεφάλια τους, οι δημοσιογράφοι που περιμένουν μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο τούρκος στρατιώτης που ουρεί πάνω σε μια πέτρα και καταριέται τους δημοσιογράφους, οι δυο τουρίστες από την Κίνα και τη Γερμανία που ήρθαν να δουν «πώς είναι ο πόλεμος», ο κουλουρτζής που χαίρεται επειδή έχει πουλήσει από το πρωί 70 κουλούρια, οι δεκάδες Κούρδοι που έχουν ανεβεί στη στέγη ενός τζαμιού και παρακολουθούν τις μάχες, ο 14χρονος που σπρώχνει μια κούνια με τη δίχρονη αδελφή του μέσα, κάτω από ένα δέντρο δυο χιλιόμετρα μακριά, ο σύρος πρόσφυγας που έχασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα πάντα ενώ η Δύση δεν έκανε τίποτα και δεν καταλαβαίνει, προς τι τόση πρεμούρα με το Κομπάνι, ο αγρότης που οργώνει, «είτε το πιστεύετε είτε όχι», το χωράφι του ανάμεσα στο Κομπάνι και τον λόφο των δημοσιογράφων –και τόσοι άλλοι.

Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μια βόμβα θα εκραγεί στο Κομπάνι.

Πάνω στον λόφο, στη στέγη του τζαμιού, οι Κούρδοι θα ουρλιάξουν από χαρά.

Συνηθισμένο, το κοριτσάκι στην κούνια πιθανώς να μην τιναχτεί καν.

Ο λόφος των ΜΜΕ θα σειστεί, οι φωτογράφοι θα πάρουν φωτογραφίες, οι δημοσιογράφοι σημειώσεις.

Οι τουρίστες θα φωνάξουν «ουάου». Ο κουλουρτζής θα σκεφτεί πως οι δουλειές θα κρατήσουν.

Ο τούρκος στρατιώτης θα λερώσει λίγο το παντελόνι και θα βλαστημήσει.

Οι δυο Μοχάμεντ θα είναι νεκροί και ίσως μπουν ταυτόχρονα στον Παράδεισο αν υπάρχει.

Και μέσα στην καμπίνα του τρακτέρ του, ο αγρότης δεν θα γυρίσει καν το κεφάλι. Θα συνεχίσει να ανοίγει αυλάκια για να σπείρει το σιτάρι του.

Ορίστε λοιπόν. Υπάρχουν χιλιάδες κωμικοτραγικά δευτερόλεπτα απέναντι από το Κομπάνι. Ηθελα να σας αφηγηθώ ένα από αυτά.