Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι συγκριτικά λεπτομερές. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (RRF) όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» και σημειώνεται πως το κέντρο βάρους του σχεδίου βρίσκεται στην ψηφιοποίηση και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία επικρίνεται ως γραφειοκρατική και αργή. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως ο δεύτερος πυλώνας, τα μέτρα απεξάρτησης από τον άνθρακα που απαιτούνται από την ΕΕ, συνίστανται σε ηλεκτροκινητικότητα, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2028.

Πράσινα έργα

Το πακέτο των προτάσεων του τομέα περιβάλλοντος και ενέργειας που επιδιώκει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ετοιμάζει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και για τον λόγο αυτόν μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποίησε και τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι επιφορτισμένα με την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων τα οποία θα υποβληθούν προς ένταξη στο Ταμείο. Στη διαδικτυακή συνάντηση συζητήθηκαν η στρατηγική και οι στόχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που είναι σε επεξεργασία για υποβολή. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ενέργειας, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επιπρόσθετα, έγινε ανάλυση των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών και χρονοδιαγραμμάτων των προτάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εντός του επόμενου διαστήματος.

Ανθεκτικές επιδόσεις

Σε 849,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE, παρουσιάζοντας μείωση 2,3%, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA έπειτα από μισθώσεις του Ομίλου μειώθηκε κατά 5,8% σε 295,1 εκατ. ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 34,8%. Σε επίπεδο έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΤΕ, το προσαρμοσμένο EBITDA  του Ομίλου ανήλθε σε 1.223,6 εκατ., μειωμένο μόλις κατά 0,5%, σχεδόν αντισταθμίζοντας τους δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 σε €85,8 εκατ., σε σύγκριση με €112,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και του έτους 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας».