Η αρχή του 2019 βρίσκει το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζεται για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή, όμως, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις Βρυξέλλες διχάζει το βρετανικό Κοινοβούλιο, η περίοδος αβεβαιότητας συνεχίζεται. Η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες να πείσει τους επιφυλακτικούς συντηρητικούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία στην κρίσιμη ψηφοφορία του Ιανουαρίου. Στο μήνυμά της για το νέο έτος το έπραξε ξανά.

Εν μέσω ζυμώσεων, συζητούνται διαφορετικά σενάρια. Αυτά περιλαμβάνουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο, την έγκριση του υφιστάμενου κειμένου ή μιας βελτιωμένης έκδοσής του, ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Παρόλο που ένα δεύτερο δημοψήφισμα απορρίπτεται επισήμως, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη πιθανή. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί δείχνουν πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τώρα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από πολιτική οπτική γωνία, η Τερίζα Μέι δεν έχει ικανοποιήσει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Θεωρείται, ωστόσο, γενικά πρόσωπο ακέραιο που παραμένει πιστό στις αρχές του. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Εργατικοί θα πέσουν στην τρίτη θέση αν στηρίξουν την πρωθυπουργό στην προσπάθειά της να περάσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Επίσης, ο Κόρμπιν διαφωνεί με την προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ οι ψηφοφόροι του κόμματός του τη βλέπουν ευνοϊκά.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη Μέι. Ή θα πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αφού προηγουμένως βελτιώσει ελαφρώς τη συμφωνία σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα. Στη δεύτερη περίπτωση θα έχει σίγουρα ηττηθεί πολιτικά αλλά ίσως αναγνωριστεί από τους πολίτες η ειλικρίνειά της, καθώς θα προτάξει αναγκαστικά το καλό της βρετανικής οικονομίας, που ήδη κλυδωνίζεται.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης