Θα βελτιωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα γίνουν ασφαλέστερα τα τρένα μετά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή; Μάθαμε κάτι καινούργιο για το τι έφταιξε, ποιος ευθύνεται που η διαβόητη Σύμβαση 717 δεν εκτελέστηκε, γιατί δίνονταν συνεχείς παρατάσεις και γίνονταν συνεχείς αναθεωρήσεις;

Πρόκειται για επίτευγμα διακομματικό: η Σύμβαση υπογράφηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, αναθεωρήθηκε και επ-αναθεωρήθηκε επί κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη. Περιμένουμε όμως από τις εισαγγελικές αρχές της Ένωσης να μάθουμε τι έκαναν τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα αυτά τα δέκα χρόνια και κατεξοχήν συγκρούστηκαν χθες στη βουλή.

Έγινε Εξεταστική Επιτροπή. Μάθαμε ότι το πόρισμα της ΝΔ ήταν κάπου 700 σελίδες – δεν το έκαναν τουλάχιστον ακριβώς 717, έτσι για να δείξουν ότι αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης; Πόρισμα της ΝΔ αντάξιο του Ντε Λα Παλίς: «Αν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα ο Κανονισμός Κίνησης, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί». Ήτοι, καιρός να καταργήσουμε τους πολυέξοδους φωτεινούς σηματοδότες· αν τηρείται ο ΚΟΚ δεν θα γίνονται δυστυχήματα.

Ο Κώστας Καραμανλής –ο υπουργός που δήλωνε «είναι ντροπή να λέγεται ότι δεν έχουμε ασφαλή τρένα»– ανέλαβε, λέει, την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος. Έσπευσε αμέσως να τον απαλλάξει από την ευθύνη η ΝΔ ορίζοντας τον υποψήφιο βουλευτή στο οικογενειακό φέουδο όπου εκλέγονται Καραμανλήδες από το 1935.

Στην περιφέρεια Σερρών επί 40 σχεδόν χρόνια δεν υπήρχε υποψήφιος της ΝΔ που να αρχίζει το όνομά του από τα γράμματα από Α–Ι ώστε πρώτος στο ψηφοδέλτιο να είναι πάντα ο πατέρας του πρώην υπουργού, Αλέκος Καραμανλής… Οι νοήμονες ψηφοφόροι του πατρός εξέλεξαν πρώτο σε σταυρούς βουλευτή τον υιό, λευκάνθηκε ως περιστερά.

O ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ σε τι συμπεράσματα κατέληξαν; Ο πρώτος θέλει να δικαστεί ο κύριος Καραμανλής· ο δεύτερος να δικαστεί και ο κύριος Σπίρτζης. Προφανώς έχουν ευθύνες και οι δύο – αν καταδικαστούν, θα βελτιωθούν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες;

Σε τι βοηθά η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων ως προς τη διοίκηση του κράτους και των δημόσιων οργανισμών-επιχειρήσεων; Μα στο ότι θα διοικούμε εμείς και όχι αυτοί – καλύτερα ή χειρότερα, τι σημασία έχει;

Στη διαμάχη παρενέβη ο δήμαρχος Αθηναίων ο οποίος θα ανεγείρει μνημείο για να τιμήσει τους αδικοχαμένους νέους και νέες – τι σημασία έχει αν μόνο 3-4 από τα 57 θύματα ήσαν από την Αθήνα; Έβαλε γυαλιά ο ευαίσθητος δούκας  των Αθηνών στους ανάλγητους κόμητες Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, όπου ζούσαν και σπούδαζαν τα παιδιά.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Ένωσης για τις αιτίες του δυστυχήματος, μήπως να την καλέσουμε και να κυβερνήσει;