«Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τα τζάμια ραγισμένα. Μαζί με ένα άλλο παιδί βγήκαμε έξω και πήραμε ανάσες, και ξεκίνησα να βοηθήσω άλλους που ήταν μέσα στο τρένο. Ισως 50 άτομα να ήταν μέσα». Κόπηκαν ανάσες χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη με την κατάθεση του Ανδρέα Αλικανιώτη, του φοιτητή της σχολής του Εμπορικού Ναυτικού, που κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας και να πρωταγωνιστήσει στη διάσωση δεκάδων συνεπιβατών του. Στην κατάθεσή του χθες περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, «σαν να ζω ένα όνειρο κακό», το πώς έζησε τη στιγμή της πρόσκρουσης και μετά, όταν τυλίχθηκε το τρένο στις φλόγες. Παρότι συνήθως η επιτροπή έχει εντάσεις, το μόνο αξιοσημείωτο επεισόδιο ήταν ότι ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης έδειξε στον μάρτυρα τη φωτογραφία μιας τούρτας γενεθλίων του με ένα τρένο πάνω της, που συμβόλιζε την «αναγέννησή» του μετά την τραυματική εμπειρία του. Η σύντομη αμηχανία που προκλήθηκε έληξε όμως αμέσως, με παρέμβαση του προεδρείου.

«Ο,τι ήταν να γίνει, έγινε»

Ο,τι ήταν να γίνει έγινε και τελείωσε. Αυτό είναι το αίσθημα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τις αποχές στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Ο αριθμός των βουλευτών που απείχαν είναι κατά τι υψηλότερος από αυτόν που επιθυμούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ γκρίνιες και επικρίσεις για τη στάση ορισμένων προέκυψαν και μέσα από τις τάξεις του κόμματος, ιδίως από νεότερα στελέχη του. Ωστόσο η γενική αντίληψη είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια κι ότι η εικόνα αυτή δεν θα επαναληφθεί. Οσο για τις φήμες που ήθελαν τις καρέκλες της γραμματέως της ΚΟ, Ευαγγελίας Λιακούλη, αλλά και του αναπληρωτή της Απόστολου Πάνα, να τρίζουν, κάτι τέτοιο ούτε συνέβη ούτε υπάρχει πρόθεση να συμβεί. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως οι θεσμικοί ρόλοι μένουν ως έχουν κι ότι η ΚΟ ετοιμάζεται για τα επόμενα μέτωπα, όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ και οι ποινικοί κώδικες.

Μια μοναδική εξαίρεση

Ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Ιλχάν, έκανε όμως τη διαφορά. Κυριολεκτικά τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και με επιστολική ψήφο στήριξε το σύνολο του νομοσχεδίου πλην μόνο του άρθρου που αφορά την επέκταση της δυνατότητας τεκνοθεσίας. Κι έγινε ο μοναδικός μειονοτικός βουλευτής  (από τους συνολικά τέσσερις, που είναι στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά) που ψήφισε θετικά.

Λόγος ανωτέρας βίας

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, λέω να ξεκινήσω πρώτα από τη δεύτερη αποχή που κατέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή του βουλευτή Επικρατείας Οθωνα Ηλιόπουλου. Η απουσία χωρίς να στείλει επιστολική ψήφο εξέπληξε καθώς ήταν προφανές ότι δεν ετίθετο θέμα διαφωνίας. Οι πληροφορίες μου λένε ότι έχει εξαντλήσει τις απουσίες και τις φορές που μπορούσε να ψηφίσει με επιστολική, με βάση τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός. Θυμίζω ότι ο Ηλιόπουλος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ και ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τους απόδημους βουλευτές, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πάντως, για τις προθέσεις του, σε χθεσινή δήλωση διευκρίνισε ότι στήριζε «απερίφραστα» το νομοσχέδιο κι η απουσία του οφειλόταν σε  «προσωπικό κώλυμα».

Εν αναμονή αντικατάστασης

Οσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση Κασσελάκη με το όνομα του νέου υπερσυντονιστή των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν, βέβαια, ότι η ανακοίνωση θα βγει άμεσα. Το ίδιο βράδυ. Οπότε, μέχρι να τη δω, ας μην προδικάσω τίποτα.

Κούρασε

Η στάση του Πολάκη πάντως, αντικειμενικά, έχει αρχίσει να κουράζει. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη που ερωτηθείς σχετικά (στον Σκάι) είπε «έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη». Συνέχισε διπλωματικά λέγοντας ότι «δεν θα προτείνω στον πρόεδρο τι θα κάνει αλλά ούτε και θα πω τι θα ειπωθεί στα όργανα του κόμματος». Αμέσως μετά πήρε θέση όμως: «Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτή η κατάσταση… Ο Πολάκης δεν είναι ο Βορίδης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τη δημόσια εικόνα του κόμματος». Πόσο πιο ξεκάθαρος πια;

Συγχαρητήρια

Οφείλω να πω ότι ήταν ευχάριστο να βλέπει κανείς τη χώρα να πρωταγωνιστεί στα διεθνή πρακτορεία με μια τόσο θετική είδηση. Αξιοσημείωτο, το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες 27 μεγάλες ξένες διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα, προκειμένου να χαιρετίσουν την ψήφιση της επέκτασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών και οικογενειών. «Αποτελεί ορόσημο στην πορεία κάθε χώρας προς την κατοχύρωση της ισότητας και της αξιοπρέπειας» τονίζει η ανακοίνωση.

Γιορτές

Δεν γιόρτασε μονάχα ο Στέφανος Κασσελάκης την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη το βράδυ. Τη γιόρτασαν και κυβερνητικοί, βουλευτές και στελέχη, με πρώτους πρώτους τον Ακη Σκέρτσο, τον Αλέξη Πατέλη και τη Μαρία Συρεγγέλα. Το δικό τους πάρτι στήθηκε σε γνωστό wine bar σε στοά της οδού Σουρή, κοντά στη Φιλελλήνων, που ανήκει σε προσωπική φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη που παρακολούθησε (και πανηγύρισε) την ψηφοφορία, μαζί με τον μικρό της γιο. Στην παρέα τους προστέθηκε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νομικός Κατερίνα Φουντεδάκη (εκ των συντακτριών του νομοσχεδίου), ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ενώ ένα πέρασμα για σέλφι κι ευχές έκαναν και άλλοι, ΛΟΑΤΚΙ και μη.

Η λάθος ψήφος

Μία λιγότερη ψήφο μετράμε πάντως στο νομοσχέδιο από χθες, δηλαδή έχουμε 175 υπέρ αντί 176 που μετρήθηκαν αρχικά. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Βουλή, η ψήφος του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη, που δόθηκε με ψηφοδέλτιο λόγω εμπλοκής της ηλεκτρονικής του κάρτας, πέρασε εσφαλμένα, από λάθος υπαλλήλου, ως θετική. Η αλήθεια είναι ότι ο Καρασμάνης από το βράδυ επέμενε ότι είχε γίνει λάθος και προφανώς δικαιώθηκε.