Αιτήματα που έχουν στόχο τη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού επανέφερε ο ΣΕΤΕ στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ακρίβεια οδηγεί του τουρίστες να ξοδεύουν λιγότερα. Αυτή φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση όπως την καταγράφουν τόσο οι άνθρωποι του τουρισμού όσο και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τι αναφέρει ο ΣΕΤΕ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επανήλθε το αίτημα για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές 11% και εξηγήθηκε επαρκώς, πως η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση, θα λειτουργήσει θετικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα επίσπευσης διαδικασιών για τον αιγιαλό καθώς και ευρύτερα εργασιακά θέματα του τομέα».

Για το θέμα μάλιστα, τοποθετήθηκε μέσω Twitter ο Ανδρέας Ανδρεάδης: Σε Ισπανία και Πορτογαλία ο ΦΠΑ σε διαμονή/εστίαση είναι 10%. Στην Τουρκία 8%. Σε Ελλάδα 13% (14.5% στα All Inclusive). Η ανάγκη σύγκλισης με τον ανταγωνισμό λογική και προφανής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΕΤΕ οι κ.κ. Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος ΔΣ, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος, Καλλίνικος Καλλίνικος, Αντιπρόεδρος, Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρος, Μανώλης Γιαννούλης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας και Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος.

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετείχαν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι προορισμοί

Παράλληλα δημοφιλείς προορισμοί που έδειξαν μια κόπωση τον Μάιο φαίνεται να ανακάμπτουν σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες καθώς οι κρατήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυξάνονται.

Παράλληλα όπως τονίζουν η χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν ανέβει δεν είναι η πιο ακριβή, σε σχέση με άλλους μεσογειακούς δημοφιλείς προορισμούς, που θα πρέπει να συγκρινόμαστε καθώς ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα.

Ωστόσο, το κρίσιμο μέγεθος για φέτος είναι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη η οποία προς το παρόν βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι.