Τα γεμιστά είναι το απόλυτο λαδερό φαγητό του καλοκαιριού. Η συνταγή μας είναι μια παραλλαγή της βασικής συνταγής, που συνδυάζει την όξινη γεύση της ντομάτας με τη γλυκιά γεύση της σταφίδας, αλλά και το πιο πικάντικο κουκουνάρι και αρωματικά, όπως τα φτιάχνουν στη Σίφνο, τα οποία θα τα απολαύσει όποιος τα δοκιμάσει.

Υλικά

4 ντομάτες μέτριες

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες

4 πιπεριές πράσινες

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές σούπας σταφίδα μαύρη

5 κ.σ. κουκουνάρι

5 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. πελτές

1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος

8 κ.σ. ρύζι για γεμιστά

2 κ.σ. νιφάδες βρώμης

2 κ.σ. στάρι

50 ml κρασί λευκό

60 ml ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και επιπλέον για το ταψί

αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες και κρατάμε την ψίχα. Βάζουμε τις σταφίδες στο κρασί να μουλιάσουν. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον χοντρό τρίφτη και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατεύουμε το ρύζι με το στάρι και τη βρώμη. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι με τα δημητριακά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε ρίχνοντας το κρασί μαζί με τις σταφίδες. Προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κουκουνάρι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε κατά 2/3 τις ντομάτες και τις πιπεριές. Χτυπάμε στο μούλτι τις τριμμένες ντομάτες με 80 ml ελαιόλαδο και 3-4 φυλλαράκια δυόσμο. Ραντίζουμε τα γεμιστά με το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για μισή ώρα με σκεπασμένο το σκεύος. Κατόπιν αφαιρούμε το σκέπασμα ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για 20 με 30 λεπτά ακόμη.