Μια συνταγή για ένα έδεσμα που δεν λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι, κι απολαμβάνουν άπαντες, το καλαμάρι, που εδώ κάνει ταιριαστή συντροφιά με κρέμα από ταραμά.

 

Υλικά

400 γραμμάρια καλαμάρι, καθαρισμένο (ή μικρότερα καλαμάρια)

200 γρ. ασπράδια αβγών

120 γρ. αλεύρι, σκληρό

300 γρ. ψωμί για τοστ

4 γρ. μαραθόσπορος, τριμμένος

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι

μαϊντανός για το γαρνίρισμα

 

Για τη σάλτσα ταραμά

75 γρ. ταραμάς, λευκός

90 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

250 γρ. ηλιέλαιο

30 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. νερό, κρύο

10 γρ. χυμός λεμονιού

10 γρ. κάππαρη


Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνουμε καλά το καλαμάρι μας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρά καλαμαράκια) το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και τον μαραθόσπορο. Αλατίζουμε το καλαμάρι και το περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το ασπράδι και ύστερα από το ψωμί του τοστ. Μαγειρεύουμε σε τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα ταραμά. Σε ένα σκεύος αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Στον κάδο ενός μπλέντερ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζοντας να αλέθουμε, προσθέτουμε στο μείγμα το λάδι πολύ αργά στην αρχή, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε την υφή του ταραμά με κρύο νερό, αν χρειάζεται. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε με τη σάλτσα ταραμά. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ημέρες που είναι ασπράδι αλευρώστε απλά ή ενώστε τα υλικά σε χυλό, με το αλεύρι και το νερό, βουτήξτε τα καλαμάρια και μετά πανάρετέ τα στο ψωμί ή σε καλαμποκάλευρο.