Σήμερα θα γίνει η μονογραφή της σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους της Κοινοπραξίας REPSOL – Ελληνικά Πετρέλαια που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προηγήθηκε.

Πρόκειται για έκταση 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή δυτικά και νότια της Κέρκυρας, μέχρι την περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

Θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσή τους από τη Βουλή.

Τον Σεπτέμβριο μονογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για τα θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η εκτίμηση που είχε κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas έκανε λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επανεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Αναφορικά με το κοίτασμα της Κρήτης, ο Ηλίας Κονοφάγος, ανέφερε ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Γενικότερα μια παλαιότερη πρόβλεψη έλεγε ότι το Ιόνιο  έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας.

Συνολικά 20 οικόπεδα μέχρι την Κρήτη μπορεί να έχουν κοιτάσματα, τα 9 στην Κρήτη.

Στην Κρήτη υπάρχου πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Εκτός των 9 οικοπέδων της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας,στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.