Σε ζήτημα δημόσιας υγείας αναβαθμίζει η γαλλική κυβέρνηση τον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στη χρήση κινητών τηλεφώνων και κοινωνικών δικτύων, θέτοντας ως στόχο τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε αυτά.

Σε νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία νέοι κάτω των 16 ετών θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμό σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Προηγήθηκε ανακοίνωση του γάλλου υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορευθεί ολοκληρωτικά από την επόμενη σχολική χρονιά σε δημοτικά και γυμνάσια, μία προεκλογική δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν. Η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται, ούτως ή άλλως, εν ώρα μαθήματος στη Γαλλία, από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η απαγόρευση θα ισχύει και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των γευμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις πρακτικές δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος. «Οι κίνδυνοι του Διαδικτύου για τα παιδιά είναι πολλοί, ο κυβερνοεθισμός, το bullying, η απουσία κοινωνικοποίησης, οι διαταραχές ύπνου, η έκθεση στη βία και την πορνογραφία», τονίζει ο Πασκάλ Λαρντελιέ, καθηγητής κοινωνιολογίας. «Παρ’ όλα αυτά», συμπληρώνει, «δεδομένου ότι τα παιδιά μυούνται στο Διαδίκτυο σε ολοένα και μικρότερη ηλικία η προσπάθεια ελέγχου της χρήσης του από γονείς και κυβερνήσεις είναι μη ρεαλιστική, ουτοπική».

Κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook δεν επιτρέπουν τη δημιουργία λογαριασμού σε χρήστες κάτω των 13 ετών. Σύμφωνα με μελέτες τις οποίες επικαλείται το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, είναι πιθανότερο έφηβοι 14 έως 15 ετών να εκτεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η εγγραφή σε αμφιβόλου αξιοπιστίας σελίδες γνωριμιών.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει ως ηλικία συναίνεσης για τη χρήση κοινωνικών δικτύων το 16ο έτος, μεμονωμένα κράτη-μέλη όμως κατεβάζουν αυτό το όριο. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, είναι το 13ο έτος.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το facebook, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης χρηστών ακόμη μικρότερης ηλικίας, λανσάρει μία νέα εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων για παιδιά από έξι ετών, μέσω της οποίας οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν με ποιον θα επικοινωνούν τα παιδιά τους.

Το facebook έχει συγκεκριμένες παραμέτρους ασφαλείας για εφήβους 13 έως 17 ετών, ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά ενημερωτικών πρωτοβουλιών στη Γαλλία με θέμα τη βία στο Διαδίκτυο.

Το υπουργείο Παιδείας αναζητά ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η καθολική απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία, καθώς προκύπτουν πρακτικά ζητήματα, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα φυλάσσονται εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, κινητά ή κατά πόσον οι καθηγητές θα πρέπει να κάνουν σωματικό έλεγχο στους μαθητές για να διαπιστώνουν εάν έχουν πάνω τους κάποια συσκευή, επισημαίνει η Χάριετ Ανιου στους «Financial Times».

Ο Μπλανκέ πιστεύει ότι ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά σερφάροντας συνιστά πλήγμα στη «δημόσια υγεία». «Στις μέρες μας τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στα διαλείμματα. Κοιτούν μόνο τις οθόνες των smartphone και αυτό από εκπαιδευτική σκοπιά συνιστά πρόβλημα», τονίζει.

Η Ρασέλ Ντελακούρ, επιχειρηματίας και συμπρόεδρος της France Digital, συμβουλευτικού οργανισμού ανάπτυξης εταιρειών start-up, πιστεύει ότι η λύση δεν είναι ο περιορισμός της πρόσβασης αλλά η παιδεία. «Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αναλυτικής ικανότητας θα προστατεύσει τα παιδιά από την υπερβολική χρήση των τηλεφώνων», εξηγεί.