Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα εξελίσσεται στο πρώτο διπλωματικό τεστ για την κυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με τη διαμόρφωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, αλλά και την επίλυση του εμφυλίου στη Συρία.

Πριν από το αμερικανικό πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, η ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κρεμλίνο, κυριαρχούνταν (ήδη) από θέματα ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Μεταξύ αυτών, η υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η παραβίαση από τη Μόσχα μιας σημαντικής συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Tώρα ο Τίλερσον, χωρίς επαρκή διπλωματική εμπειρία στο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων, έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της αποφυγής περαιτέρω όξυνσης των αμερικανορωσικών σχέσεων.

O ίδιος θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν για την ανάγκη καταστροφής όσων χημικών όπλων έχουν απομείνει στα χέρια του Ασαντ, αλλά και για την άσκηση από τη Μόσχα πιέσεων στον Ασαντ, προκειμένου να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας.

H Ρωσία και το Ιράν αποτελούν τους στρατηγικούς συμμάχους του Ασαντ για τη διατήρησή του στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας δεν ελέγχει το σύνολο των εδαφών της χώρας.

Ο Τίλερσον έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία είχε λάβει από πριν γνώση της χρήσης χημικών όπλων, στην επίθεση της προηγούμενης Τρίτης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παροτρύνει τη Μόσχα, προκειμένου να επανεξετάσει την υποστήριξη που παρέχει στον Ασαντ.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει μία διαδικασία με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία» δήλωσε στο ABC.

Ο Τίλερσον υποστήριξε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η Ρωσία «απέτυχε ως προς την ευθύνη που είχε» προκειμένου να απομακρυνθεί το οπλοστάσιο χημικών όπλων από τον έλεγχο της Δαμασκού σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2013.

Η εξασφάλιση δέσμευσης από τη Μόσχα για την εξάλειψη του οπλοστασίου χημικών όπλων του Ασαντ είναι πιθανό να αποτελέσει το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο αμερικανός υπουργός στο Κρεμλίνο, εκτιμά η Εβελιν Φαρκάς, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία στην κυβέρνηση Ομπάμα.